Σχεδιάζονται συγχωνεύσεις σχολείων από το Υπουργείο

«Λουκέτα» σε εκατοντάδες σχολεία φέρνει η οικονομική κρίση  με πρώτα «θύματα» 300 ολιγοθέσια σχολεία. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του «ΕΤ», μέσα στο 2011 θα εφαρμοστούν σχέδια «κουρέματος» των σχολικών μονάδων έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά 25%!

Πρόκειται για ένα «χάρτη» συγχωνεύσεων Δημοτικών Γυμνασίων και Λυκείων που εκπονείται από διορισμένους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης κρυφά από τις τοπικές κοινωνίες και σε απευθείας συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα λοιπόν πάντα με το το δημοσίευμα, μελέτη που έγινε από το Ίδρυμα Τσάτσου για το υπουργείο Παιδείας, προβλέπει τη συγχώνευση σε πρώτο επίπεδο 300 ολιγοθέσιων σχολείων, την πλήρη κατάργηση των 161 Γραφείων Πρωτοβάθμιας και των 86 Γραφείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και των 54 Γραφείων Φυσικής Αγωγής και των 51 Γραφείων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης…

Παράλληλα προβλέπεται η ίδρυση «ανεξάρτητης  εδικής ομάδας εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου εκπαιδευτικού συστήματος και της αποτελεσματικότερης χρήσης πόρων». Μάλιστα σύμφωνα με το Μνημόνιο την σύσταση της ομάδας αυτής η κυβέρνηση οφείλει να έχει συστήσει μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Πάντως η ΟΛΜΕ που καλεί σε κινητοποιήσεις γονείς και καθηγητές, λέει πως οι συγχωνεύσεις αυτές δε θα φέρουν τα επιθυμητά οικονομικά αποτελέσματα αλλά τα ακριβώς αντίθετα και αυτό γιατί τα λεφτά που απαιτούνται για τη μεταφορά των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών είναι περισσότερα από αυτά που θα απαιτούνταν για τη λειτουργία του εκάστοτε σχολείου.

(Πηγή: www.star.gr)

Το δικό μας σχόλιο: Ίσως η παραμονή του Δήμου Μεγανησίου ως αυτόνομου να μας σώζει από τέτοιου είδους σχεδιασμούς, αφού η λογική της μελέτης από το Ίδρυμα Τσάτσου έγινε κατά παραγγελία από την υπουργό κα Διαμαντοπούλου και ακολουθεί «καλλικρατικές» λογικές, αλλά σε καιρούς Μνημονίου δεν υπάρχουν εγγυήσεις.  Σε κάθε περίπτωση, όλη μας η κοινωνία (και φυσικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση) θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα.