Ανακύκλωση οικιακών λαδιών

Η Ionian Recycle Hellas ανακυκλώνει εγγυημένα σε βιοκαύσιμο τα τηγανέλαια από επαγγελματική και οικιακή χρήση.

(ΣΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΖΑΚΥΝΘΟ, ΙΘΑΚΗ, ΛΕΥΚΑΔΑ, ΠΕΛΛΑ, ΣΕΡΡΕΣ)

Σίγουρα όλοι μας δοκιμάζουμε τηγανητές πατάτες!! μετά όμως το τηγάνισμα το τηγανόλαδο τι το κάνουμε? Ας μάθουμε πρώτα ότι το σπορέλαιο όταν καίγεται, αλλάζει η μοριακή του δομή και μετά 85-130 ώρες, αναπτύσσονται λιπαρά (τράνς) είναι υπεύθυνα για καρκινογενέσεις, αν το ρίξουμε στο έδαφος, θα εισχωρήσει στον υδροφόρο ορίζοντα, 1 λίτρο απόβλητο μολύνει 1.300 λίτρα νερού στον υδροφόρο ορίζοντα. και αργότερα … θα καταλήξει στα ποτάμια μας γιατί όχι και στο ποτήρι μας….?

 Η διαδρομή του συνεχίζεται από τα ποτάμια καταλήγει στην θάλασσα μολύνοντας 1.300.000 λίτρα νερού, απλώνεται σαν υμένας στην επιφάνεια της θάλασσας , γίνεται τροφή στα ψάρια και το συναντάμε στο πιάτο με τις λαχταριστές μαρίδες.

Είναι πλέον χρέος μας να προστατέψουμε το αύριο των παιδιών μας ανακυκλώνοντας.

Είναι εύκολο να συλλέξουμε το τηγανέλαιο σε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι και να το δώσουμε για ανακύκλωση.

Η IONIAN RECYCLE HELLAS οργανωμένα σε 6 νομούς διαθέτει κάδους συλλογής των τηγανελαίων για την οικιακή αλλά και επαγγελματική χρήση, παραλαμβάνει τα απόβλητα και εγγυημένα τα προωθεί για ανακύκλωση σε βιοκάυσημο (Biodiesel ).

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ?

Δυστυχώς ναι, κάποιοι ανεύθυνοι (συλλέκτες…) αποβλήτου το ραφινάρουν και το επαναπροωθούν ως πρωτογενές.

Η ευρωπαϊκή ένωση αλλά και η ελληνική πολιτεία έχει θεσπίσει αυστηρούς νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή. Πρόσφατα το 2010 τροποποίησε τον νόμο 2939 και πλέον όλοι μας ήμαστε υποχρεωμένοι να μην ρυπαίνουμε, ειδικά οι επαγγελματίες ( εστιατόρια, ταβέρνες κ.λ.π ) πρέπει αποδεδειγμένα να παραδίδουν τα απόβλητα τηγανέλαια σε αδειοδοτημένους συλλέκτες για ανακύκλωση, να τοποθετούν λιποσυλλέκτες στην εγκατάστασή τους. Εφαρμόζεται πλέον από 1-1-2011 η κοινοτική οδηγία Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ .

Σαν υπεύθυνοι πολίτες μπορούμε να ασκήσουμε πίεση, επιλέγοντας για φαγητό μόνο καταστήματα εστιατόρια που συμμετέχουν στην ανακύκλωση και διαθέτουν αυτό το σήμα ή άλλου εγκεκριμένου συλλέκτη.

Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό, το 55% των αποβλήτων τηγανελαίων προέρχεται από την οικιακή χρήση. Η συνηθισμένη ρίψη του στην τουαλέτα του σπιτιού μας δημιουργεί προβλήματα φραγής της αποχέτευσης, αλλά και ζημιά μεγάλη στον βιολογικό καθαρισμό του δήμου καταστρέφει τους ενεργούς μικροοργανισμούς.

Μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες , μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο περιβάλλον ανακυκλώνοντας.

Κάδοι συλλογής των τηγανελαίων θα βρείτε στα σχολεία, σε περιβόλους ιερών ναών, σε κεντρικά σημεία του δήμου σας. Μια κίνηση 3 λεπτών για να γεμίσουμε ένα άδειο μπουκάλι αρκεί.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΓΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΞΟΔΟ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Η ενημερωτική αυτή κίνηση, όπως και προσπάθεια συλλογής που ξεκίνησε το 2002 στηρίζεται σε καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία.

Για την IONIAN RECYCLE HELLAS

Διονύσης Κορσιάνος

(Πηγή: www.kolivas.de)