«Το ενάλιο σπήλαιο Μεγανησίου ένα από τα ωραιότερα στον κόσμο»

ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΟΣ κ. ΑΝΝΑ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»

Πριν ακριβώς ένα χρόνο ήρθε σε φως ένα μεγαλόπρεπο σπήλαιο στους πρόποδες της Φανερωμένης, προκαλώντας έτσι τεράστιο θόρυβο γύρω από το νησί μας. Η σπηλαιολόγος κ. Πετροχείλου που το εξερεύνησε απεφάνθη ότι πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα σπήλαια που υπάρχουν στην Ελλάδα και το διεθνή χώρο. Τώρα για δεύτερη φορά η διακεκριμένη σπηλαιολόγος αναφέρεται εκτενώς για ένα άλλο σπήλαιο της Λευκάδος το σπήλαιο Μεγανησίου. Συγκεκριμένα εις το τεύχος 63 Ιανουαρίου – Μαρτίου 1972 του περιοδικού «Φυσιολατρικός Κόσμος» εκδόσεως φυσιολατρικού συνδέσμου Πατρών η κ. Άννα Πετροχείλου χαρακτηρίζει το Μεγανησιώτικο σπήλαιο διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος αναφερόμενη μεταξύ των άλλων και στα εξής:

  1. Είναι το μεγαλύτερον μέχρι σήμερον ενάλιον εις όλον τον κόσμον με πανύψηλον οροφήν.
  2. Ευρίσκεται εις τοποθεσίαν γραφικωτάτην με ονειρώδη διαδρομήν από Νυδρί με βενζινόπλοιον -απόστασις 7 μίλια- μέσα από καταπράσινες νησίδες και ακτές της Λευκάδος και Μεγανησίου, αφάνταστης ομορφιάς.
  3. Είναι εντυπωσιακόν τόσο από την εξωτερικήν πλευράν αλλά ιδιαίτερα στο εσωτερικό όπου η γοητεία του δεν αφήνει αδιάφορο και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
  4. Συνδέεται με την ιστορίαν της Ελλάδος κατά τον τελευταίον πόλεμον.
  5. Ευρίσκεται στο θαυμάσιο νησί Μεγανήσι που διαθέτει τόσα αξιόλογα τουριστικά στοιχεία όπως του γραφικού κόλπου Βαθύ, το λιμάνι του Σπαρτοχωρίου, το σπήλαιο Δαιμόνων κ.ά.
  6. Δεν απαιτείται δαπάνη για τουριστική αξιοποίησιν παρά μόνο προβολήν και συγκοινωνιακήν οργάνωσι προς όφελος των κατοίκων της Λευκάδος και γενικότερα της Εθνικής Οικονομίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Πετροχείλου μιλάει για το Μεγανησιώτικο σπήλαιο. Συγκεκριμένα πέρυσι επ’ ευκαιρία της αποκαλύψεως του σπηλαίου στους πρόποδες Φανερωμένης είχε σημειώσει τα εξής:

«Το Μεγανήσι έχει δύο αξιόλογα σπήλαια που συνδέονται με την ιστορία μας. Το ένα είναι του Κύκλωπα Πολύφημου κάτω από το Σπαρτοχώρι και το άλλο ενάλιο στα νότια του νησιού. Εισχωρεί τόσο βαθιά στην ξηρά, που χρησιμοποιήθηκε κατά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο ως ορμητήριο από το υποβρύχιο «Παπανικολής». Στην ομορφιά και μέγεθος ξεπερνά το ονομαστό σ’ όλο τον κόσμο «Γαλάζιο Σπήλαιο» του Κάπρι.»

Αυτά λέει για το νησί μας και τα σπήλαιά του μια διακεκριμένη επιστήμων όπως η κ. Άννα Πετροχείλου και την οποία η Λευκάδα ειλικρινά ευχαριστεί κι ευγνωμονεί.

Το θέμα ωστόσο δεν εξαντλείται εδώ. Τώρα ίσα-ίσα ορθώνεται απαιτητικό το πρόβλημα ενώπιον των υπευθύνων. Η γρήγορη διευθέτησι και τουριστική αξιοποίησι τούτων των σπάνιων ευρημάτων, παράλληλα με μια γενικώτερη προετοιμασία και εν γένει οργάνωσι χώρων και άλλων προϋποθέσεων εξυπηρετήσεως των επισκεπτών (ξενώνες, εστιατόρια, διακίνησι κ.λ.π.) θα φέρουν το νησί μας αναμφισβήτητα στα πρώτα πλάνα της διεθνούς τουριστικής προβολής. Ο τοπικός τουρισμός, ο Δήμος και κάθε υπεύθυνος και αρμόδιος ας ενώσουν τις προσπάθειές τους, προς την κατεύθυνσιν εκείνην που θα οδηγήση στην λύσι που επιβάλλεται και που θα δώση την δυνατότητα στην Λευκάδα να βγη από το μισοσκόταδο της αφάνειας και να σταθή πλάϊ σε άλλους ελληνικούς χώρους που ενώ διαθέτουν ολιγώτερα φυσικά προσόντα είναι ωστόσο παγκοσμίως γνωστοί.

(Αναδημοσίευση από την Ηχώ της Λευκάδος, Έτος 2, Αρ. Φύλ. 15, Μάρτιος 1972.- Πηγή: www.kolivas.de)