To KKE για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη βιοποικιλότητα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για το ν/σ της κυβέρνησης για τη βιοποικιλότητα

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι ψευδεπίγραφο.

Δεν προστατεύει τις χαρακτηρισμένες περιοχές NATURA, αντίθετα ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό την όποια προστασία είχαν οι σπάνιοι βιότοποι, υδρότοποι και οι περιοχές υψηλού κάλλους. Παραδίδει τη βιοποικιλότητα στην εμπορευματοποίηση και στην καταστροφική δράση της πολύμορφης κερδοσκοπίας από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

Η θέσπιση υψηλότερου ορίου αρτιότητας, από τα 4 στρέμματα που είναι σήμερα, για την οικοδόμηση εκτός σχεδίου και σε περιοχές NATURA πλήττει μόνο τους μικροϊδιοκτήτες γης και ανοίγει το δρόμο στη συγκέντρωση της γης, που αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα για μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η οικοδόμηση και εμπορευματοποίηση γης σε περιοχές NATURA πρέπει να απαγορευτεί. Με αποζημίωση των μικροϊδιοκτητών και με εξαίρεση τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.α. που δεν επιβαρύνουν και δεν αλλοιώνουν το περιβάλλον.

Όμως μεγαλύτερα και ισχυρότερα πλήγματα στις περιοχές αυτές καταφέρει η κυβέρνηση με τα άρθρα εκείνα που επιτρέπουν, ακόμα κι αν υπάρχουν βαριές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στο όνομα του «επιτακτικού δημοσίου οικονομικού συμφέροντος», τη χωροθέτηση έργων, κατασκευών και δράσεων επενδύσεων τύπου fast track του μεγάλου κεφαλαίου.

Επιτρέπει ακόμη την εγκατάσταση ιδιωτικών σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παρακάμπτει τη δασική νομοθεσία που προστάτευε τα δασικά οικοσυστήματα καταργώντας την απόλυτη προστασία των εθνικών δρυμών εφόσον τα χαρακτηρίζει εθνικά ή περιφερειακά πάρκα.

Δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες – επιχειρηματίες να διαχειρίζονται μια προστατευμένη ζώνη και να αξιολογούν οι ίδιοι τη δράση τους. Με την απευθείας ανάθεση και τη σύναψη συμβάσεων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό να αποχαρακτηρίζει ή να μειώνει την έκταση της προστατευόμενης περιοχής.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να απορρίψει και να καταδικάσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που παραδίδει ακόμα και τις περιοχές NATURA στη κερδοσκοπική δράση των μεγάλων επιχειρηματιών. Η προστασία τους πρέπει να γίνει υπόθεση του λαού. Μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την μετατροπή τους σε δημόσια περιουσία, την απαγόρευση κάθε είδους κερδοσκοπικής δράσης, τη διαχείριση και προστασία τους από επαρκώς στελεχωμένους και εξοπλισμένους δημόσιους φορείς.

(Πηγή: www.kolivas.de)