Περιφερειακό Συμβούλιο για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Παρουσία του προέδρου Νίκου Μεταλληνού και μελών της ΕΛΜΕ το περιφερειακό συμβούλιο συζήτησε για τις συγχωνεύσεις σχολείων, παρότι το θέμα φανερά υποβαθμίστηκε, λόγω της πολύωρης αναμονής…

Μετά από 10 ολόκληρες ώρες και αφού προτάχθηκαν δύο άλλα θέματα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το θέμα των συγχωνεύσεων σχολείων.

 

Η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Την εισήγηση έκανε ο Θόδωρος Γουλής ο οποίος πρότεινε στο Σώμα να καταλήξει σε ψήφισμα τα κύρια σημεία του οποίου έχουν ως εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκφράζει την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη συγχώνευση σχολείων και θεωρεί ότι είναι πρόκληση να κλείνουν σχολεία με πρόσχημα των αντοχών της οικονομίας…

…Στην πρώτη γραμμή του στόχου της συγχώνευσης είναι τα δυσπρόσιτα – περιφερειακά σχολεία, τα ΕΠΑΛ και τα ειδικά σχολεία. Η υλοποίηση των συγχωνεύσεων θα οδηγήσει σε όξυνση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση…

…Οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις αποτελούν στοιχείο του Καλλικράτη και θα υποβαθμίσουν την παρεχόμενη μόρφωση, θα καταργήσουν οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών και θα ελαστικοποιήσουν παραπέρα τις εργασιακές τους σχέσεις.

Το περιφερειακό συμβούλιο απαιτεί να μην πραγματοποιηθεί καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείων. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές. Σύγχρονο πρόγραμμα σχολικής στέγης υπαγόμενο στο κράτος και κατάργηση των ΣΔΙΤ.

Στα ολοήμερα τμήματα να εξασφαλιστούν πλήρης σίτιση των μαθητών, χώροι για ξεκούραση και παιχνίδι, 15 μαθητές ανά τμήμα κι ένας δάσκαλος να βοηθά στην μελέτη για την επόμενη ημέρα, όλα τα βασικά μαθήματα στις πρώτες διδακτικές ώρες.

Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις δαπάνες των σχολείων. Μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολείων. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για σχολικά έξοδα».

Ν. Μεταλληνός: Τους ενδιαφέρουν μόνο τα λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Νίκος Μεταλληνός χρησιμοποιώντας το ρητορικό ερώτημα: «Το κλείσιμο σχολείων θα επιλύσει την αλγεινή εκπαιδευτική πραγματικότητα;», παρουσίασε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία την κατάσταση που επικρατεί στα Ιόνια, τα οποία είναι τελευταία σε μορφωτικό επίπεδο στην Ελλάδα.

Επίσης παρουσίασε με στοιχεία ότι η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση δεν γίνεται για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά για την εξοικονόμηση πόρων πάση θυσία ανεξάρτητα το όποιο κόστος.

Η απόφαση του Σώματος

Η παιδεία δεν θέλει κινδυνολογίες και λαϊκισμούς. Χρειάζεται αναδιάρθρωση. Καταψηφίζουμε την εισήγηση» τόνισε ο επικεφαλής του Ιόνιου Αρχιπελάγους Ηλ. Μπεριάτος.

«Οι εκτεταμένες συγχωνεύσεις σχολείων στην ουσία θα καταργήσουν πολλά σχολεία. Αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης γι’ αυτό κι έκανε λιγότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών» τόνισε η Αν. Λαχανιώτη.

«Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μεταλληνός είναι ανατριχιαστικά. Πρέπει πάση θυσία να προστατέψουμε το δημόσιο σχολείο» δήλωσε ο επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης Γ. Καλούδης.

Τελικά το Σώμα με 21 ψήφους κατέληξε σε (ένα πολύ “λάιτ”) ψήφισμα, τα κυριότερα σημεία του οποίου είναι:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αντίθετο με την περικοπή δαπανών για την παιδεία. Χρειάζεται επικαιροποίηση του χάρτη των σχολικών μονάδων η οποία να εδράζεται στην νέα χωροταξική δομή και σε επιστημονικά δεδομένα.

Καμία εξέλιξη να μην συμβεί εν αγνοία της κοινωνίας και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση όλων των επιστημονικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων».

Πλήρης υποβάθμιση

Το θέμα των συγχωνεύσεων σχολείων ήταν εγγεγραμμένο ως 12ο στην ημερήσια διάταξη και τελικά συζητήθηκε 14ο (προηγήθηκε το εκτός ημερήσιας διάταξης ψήφισμα υπέρ των ξενοδοχοϋπαλλήλων που είναι άνεργοι και η πρόταξη του θέματος της αναγνώρισης των Παξών ως περιφερειακής ενότητας).

Μάλιστα από τις 12 το μεσημέρι που ξεκίνησε η συνεδρίαση τα θέματα της παιδείας (στέγαση φοιτητών και συγχωνεύσεις σχολείων συζητήθηκαν γύρω στις 10.30 μ.μ! Λογικό είναι ότι η πολύωρη αναμονή (10 και πλέον ώρες) και η συζήτηση για άλλα θέματα που προηγήθηκαν κούρασε. Έτσι η συζήτηση για το πολύ σοβαρό ζήτημα -λόγω και του κρίσιμου του χρονικού διαστήματος- έγινε για να γίνει, χωρίς να προσφέρει άλλο αποτέλεσμα πέραν της έκδοσης ενός ψηφίσματος στο πόδι…

Το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης να συζητηθεί το θέμα στην ώρα του δεν έγινε δεκτό και η εισήγηση του προέδρου της ΕΛΜΕ Νίκου Μεταλληνού, παρότι πολύ ενδιαφέρουσα έγινε εις ώτα πολύ κουρασμένων -και συνεπώς μη ακουόντων- συμβούλων.

(Πηγή: www.kolivas.de)