«Φαιναρέτη»…Ένα κέντρο υποστήριξης της γυναίκας με Μεγανησιώτικη ταυτότητα.

Οι Μεγανησιώτες συνεχίζουν να μας εκπλήσουν και να μας εντυπωσιάζουν ευχάριστα συνεχώς!!! Σε όποιον χώρο κι αν έχουν επιλέξει πάντα βρίσκουν τρόπο να ξεχωρίζουν.

Πολλές φορές κινούνται αθόρυβα γιατί το ήθος που τους διακρίνει  σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτρέπει τυμπανοκρουσίες και φανφάρες. Πιστεύω ότι αυτή η περίπτωση αξίζει πραγματικά την προβολή και την στήριξή μας. Εξ΄άλλου μόνο περήφανοι μπορούμε να νοιώθουμε για τέτοιες πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με δικά μας παιδιά.

Η Μαρία Δάγλα ( του Γιάννη) και ο Βασίλης Δάγλας (του Νώντα) είναι από το Κατωμέρι. Η Μαρία έχει σπουδάσει Μαία και ο Βασίλης Επιστημονική και Τεχνολογική Πολιτική.

(Φωτογραφικό υλικό από την Ιδρυτική Διακήρυξη της Βουλής της Κοινωνίας των Πολιτών 9 Δεκεμβρίου 2009 στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.)

Μετά το πέρας των σπουδών τους βγαίνοντας στην κοινωνία ως επαγγελματίες πια, αντιλαμβάνονται τις ανάγκες και δυσκολίες της Ελληνικής πραγματικότητας  και νοιώθοντας έντονα το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνανθρώπους , γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας μιας Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας που σκοπό θα έχει την προαγωγή της υγείας της γυναίκας  και της οικογένειας.Με την Μαρία να συμβάλει στο επιστημονικό πεδίο της οργάνωσης και  το Βασίλη στο τεχνοκρατικό-διοικητικό και με την συμπαράσταση και άλλων επαγγελματιών στο χώρο της υγείας η ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ ήταν πλέον πραγματικότητα.


Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑμΚΕ) «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό την έρευνα και την παρέμβαση για την προαγωγή της υγείας της γυναίκας και της οικογένειας στην Ελλάδα. Η «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ»  οργανώνει δράσεις και αναλαμβάνει καινοτόμες πρωτοβουλίες με άμεση αναφορά στη γυναίκα και την οικογένεια και βασικό άξονα την αντίληψη ότι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών πρόνοιας και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν συνιστά πολυτέλεια αλλά ανάγκη και δικαίωμα κάθε πολίτη.

Μια από τις δράσεις της εταιρίας είναι το Κέντρο Ημέρας για την φροντίδα της ψυχικής Υγείας της Γυναίκας.

Το Κέντρο  Ημέρας  χρηματοδοτείται από την Δ/ψυχικής υγείαςτου Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ωστόσο για την ενίσχυση των δράσεων της και την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών, προσβλέπει στην περαιτέρω στήριξή της από ιδιωτικούς πόρους και χορηγίες.

Λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τρίτη,Παρασκευή 9:00-14:00 και κάθε Τετάρτη , Πέμπτη 9:00-20:00.

Βρίσκεται στην κεντρική Πλατεία Ν.Σμύρνης Γορδίου 1 και 2ας Μαίου 14.

Το Κέντρο προσφέρει:

Ενημέρωση και βιωματική εκπαίδευση ομάδων

Ατομική φροντίδα κατά την κύηση και την λοχεία

Γυμναστική κατά την κύηση.

Το προσωπικό του κέντρου αποτελείται από:

Μαίες

Ψυχολόγο

Ψυχίατρο

Γυμναστή

Σαν Γυμναστής προσφέρει τις υπηρεσίες του ο  άλλος Μεγανησιώτης Βασίλης Δάγλας του Ιωάννη (Λούτσας) αδελφός της Μαρίας.

Διοικητικούς υπαλλήλους.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας, αναπτύσσονται συνεργασίες με:

  • Μαιευτήρια,
  • Μαιευτικές Κλινικές Γενικών Νοσοκομείων,
  • Δομές  Πρόνοιας και Κοινωνικές Υπηρεσίες,
  • Κέντρα Ψυχικής Υγείας,
  • Ψυχιατρικά Νοσοκομεία,
  • Ψυχιατρικές Κλινικές Νοσοκομείων,
  • Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα
  • Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
  • Ελεύθερους Επαγγελματίες της περιοχής (μαίες, μαιευτήρες/γυναικολόγους, ειδικούς ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, κ.α.).

Τέτοιες πρωτοβουλίες αξίζουν πολλά μπράβο και  συγχαρητήρια. Να ευχηθούμε στη Μαρία και στον Βασίλη καλή συνέχεια και καλό κουράγιο γιατί  ο δρόμος που διάλεξαν  είναι δύσκολος. Απαιτεί δουλειά και πολύ χρόνο από την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Η Μαρία διδάσκει ως καθηγήτρια Εφαρμογών στο ΤΕΙ Αθήνας  και ο Βασίλης δραστηριοποείται ως ελεύθερος επαγγελματίας-σύμβουλος επιχειρήσεων.

Η εκδήλωση ευαισθητοποίησης  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το απόγευμα της Δευτέρας  7 Φεβρουαρίου στο Ευγενίδειο Ίδρυμα με τη παρουσία πλήθος κόσμου. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία επαγγελματιών υγείας, φορέων της  τοπικής αυτοδιοίκησης και της ακαδημαϊκής  κοινότητας . Πέρα από τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις στελεχών της οργάνωσης και του Κέντρου Ημέρας, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι μαρτυρίες εξυπηρετούμενων νέων  γονέων, οι οποίοι με θερμό τρόπο μίλησαν για την εμπειρία τους από τις προσφερόμενες  υπηρεσίες. Οι ευχές όλων συνοδεύουν την ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της και να πολλαπλασιάσει τους τομείς και την εμβέλεια της παρέμβασής της…

Μπράβο παιδιά και καλή συνέχεια…..