Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λευκάδας για τους ναυαγούς μετανάστες‏

Ξημερώματα της Τρίτης 22 Φλεβάρη ένα νέο επεισόδιο που αφορά στη μεταφορά μεταναστών προς τη χώρα μας και στη συνέχεια στη δυτική Ευρώπη σημειώθηκε στο Ιόνιο κοντά στη Λευκάδα. Περισσότεροι από 100 μετανάστες, μεταξύ τους 27 παιδιά και πολλές οικογένειες, κόντεψαν να πνιγούν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή προς την Ευρώπη και χρυσοπληρώνοντας τη μεταφορά στους δουλεμπόρους.

Το περιστατικό αυτό δείχνει ανάγλυφα την Οδύσσεια αυτών των ανθρώπων και δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων άλλων, την τεράστια εκμετάλλευσή τους και τα προβλήματα που συσσωρεύει η αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. και μαζί της χώρας μας.

Ο ανεπτυγμένος καπιταλιστικός κόσμος κάνει ό,τι μπορεί για να εκμεταλλευθεί και να αποσταθεροποιήσει αυτές τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες και κατόπιν νίπτει τας χείρας του για τα εκατομμύρια θύματα της πολιτικής του.

Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να συμπεριφέρεται σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Να μη χορηγεί άσυλο ούτε καν με το σταγονόμετρο και να κρατά παρανόμους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται χρόνια στον τόπο μας.

Επιπλέον, πρέπει στα πλαίσια της Ε.Ε. να πιέσει για άλλη μεταναστευτική πολιτική και να μην υψώνει ηλεκτροφόρα «τείχη» κατά μήκος του Έβρου για να προστατεύσει το «φρούριο Ευρώπη».

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης που επισκέφθηκαν το χώρο του κέντρου νεότητας όπου στεγάστηκαν προσωρινά οι μετανάστες τους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, εκφράζουν επίσης την ικανοποίησή της για τη φιλοξενία και την ανθρώπινη στάση των κατοίκων της πόλης, της δημοτικής αρχής και των μαζικών φορέων που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια για τις άμεσες ανάγκες και τη διαμονή τους σε ξενοδοχείο.

Η έκφραση της αλληλεγγύης του από τον ελληνικό λαό στους μετανάστες και γενικότερα σε λαούς που αγωνίζονται και πλήττονται πρέπει να δυναμώσει ακόμη πιο πολύ.

Στο ρατσισμό και την ξενοφοβία που με διάφορους τρόπους προωθεί το κεφάλαιο και πολιτικοί εκφραστές του πρέπει να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη, τη φιλία και το διεθνισμό με τους εργαζόμενους και τους λαούς όλου του κόσμου και ιδιαίτερα της περιοχής μας.

Γεράσιμος Αραβανής
Γεράσιμος Λιβιτσάνος