Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λευκάδας του ΣΥΝ για τους ναυαγούς μετανάστες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα, 21 Φλεβάρη 2011, πάνω από 100 πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά διασώθηκαν μεσοπέλαγα Νοτιοδυτικά της Λευκάδας, στην απελπισμένη προσπάθειά τους με μικρό σκάφος να περάσουν στην Ιταλία, προερχόμενοι από την Πάτρα.

Η βοήθεια των ψαράδων που προσέτρεξαν, απέτρεψε την ανθρωπιστική καταστροφή και τους πρόσφυγες περιέθαλψαν οι νοσηλευτές και το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας της Βασιλικής, που έφθασαν καταρχήν και του Νοσοκομείου Λευκάδας στη συνέχεια, εργαζόμενοι-ες στις κοινωνικές δομές των Δήμων, οι τοπικές αρχές καθώς και συμπολίτες μας.

 

Με αφορμή τη σύλληψη των τριών δουλεμπόρων αυτού του σκάφους, θέλουμε να επισημάνουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα δίκτυα δουλεμπορίας που δουλεύουν ανενόχλητα.

Η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ και έχει τεράστιες ευθύνες. Μ’ αυτή τη συμφωνία εμποδίζονται οι πρόσφυγες να υποβάλουν αίτημα ασύλου στη χώρα της Ε.Ε που επιθυμούν, αλλά υποχρεώνονται να το κάμουν στην πρώτη χώρα εισόδου τους, δηλαδή στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα και το Βέλγιο καταδικάστηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από προσφυγή αιτούντος άσυλο, ο οποίος επαναπροωθήθηκε από το Βέλγιο στην Ελλάδα, με βάση αυτή τη συμφωνία.

Αυτή λοιπόν τη συμφωνία, την οποία στην ουσία αμφισβητεί το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κυβέρνηση την διατηρεί ως έχει, αντί να ζητήσει την ριζική αλλαγή της, ώστε οι αιτήσεις για άσυλο των προσφύγων να εξετάζονται στις χώρες της Ε.Ε που επιθυμούν και όχι στην πρώτη χώρα που μπαίνουν.

Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. Λευκάδας του ΣΥΝ.