Επιστολή Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μεγανησίου

ΑΘΗΝΑ 21-2-2011

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

Επιστολή προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγανησίου.

  Με την επιστολή μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τους σκοπούς της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μεγανησίου που συστήσαμε και δημοσιοποιήσαμε με την δημοσίευση της σχετικής διακήρυξης.
  Απευθυνόμαστε, προς εσάς τους θεσμικούς εκπροσώπους της Μεγανησιώτικης κοινωνίας, για να υπογραμμίσουμε ότι η Κίνηση μας ενδιαφέρεται, αποκλειστικά, για το Μεγανήσι και έχει σαν σκοπό την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, όσων ζουν η επισκέπτονται το Μεγανήσι, μέσα σε πλαίσια ευνομούμενης Πολιτείας, αειφόρου ανάπτυξης και σεβασμού του περιβάλλοντος. Το ενδιαφέρον αυτό αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των μελών της Κίνησης.
  Στην Κίνηση μας χωράνε όλοι οι Μεγανησιώτες, ανεξάρτητα από την ηλικία, το επάγγελμα, τον τόπο κατοικίας, την μόρφωση και την ιδεολογική τους τοποθέτηση, που αποδέχονται τις αρχές και τους σκοπούς της Κίνησης, όπως αυτές προδιαγράφηκαν στην δημοσιευμένη προκήρυξη της. Για ευνόητους λόγους εξαιρούνται όσοι ασκούν εξουσία στο Μεγανήσι και για όσο χρόνο θα την ασκούν. Θέλουμε να τονίσουμε ότι η Κίνηση μας δεν είναι σύλλογος, δεν είναι οργάνωση, δεν έχει ιεραρχίες, δεν έχει γραμμές είναι μια κίνηση πολιτών με πολιτική χροιά που βασίζεται στην συλλογική δράση των μελών της.
  Σε κάθε περίπτωση τα μέλη της Κίνησης διατηρούν την αυτοτέλεια τους και το δικαίωμα της ελεύθερης ατομικής έκφρασης.
  Με βάση τις αρχές αυτές απευθυνόμαστε σε εσάς, τους εκλεγμένους Δημοτικούς Αρχοντες τείνοντας χέρι βοηθείας σε κάθε προσπάθεια σας που στοχεύει στην λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν την Μεγανησιώτικη κοινωνία καθώς και σε κάθε πρωτοβουλία σας εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του Μεγανησιού. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε με τις γνώσεις, την εμπειρία και την εθελοντική δουλειά μας με τρόπο ανιδιοτελή. Κι’ αυτό γιατί πιστεύουμε ότι, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, η λύση των προβλημάτων και ο εκσυγχρονισμός του Μεγανησιού μπορούν να επιτευχθούν με συλλογική δράση και συστράτευση των Μεγανησιωτών.
  Για να γίνουν όλα αυτά πράξη, πρέπει οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες σας να διέπονται από αληθινό πνεύμα συνεργασίας με βάση τις αρχές και τους κανόνες που ορίζουν οι νόμοι της Πολιτείας. Σε κάθε περίπτωση η Κίνηση μας διατηρεί την αυτοτέλεια της, το δικαίωμα στην κριτική καθώς και το δικαίωμα να παίρνει σχετικές πρωτοβουλίες.

  Πολλά τα ανοικτά θέματα και προβλήματα που ταλανίζουν το Μεγανήσι και την κοινωνία του. Παραθέτουμε όσα ιεραρχήσαμε και με όσα έχουμε πρόθεση να ασχοληθούμε συμβάλλοντας στην προσπάθεια επίλυσης τους.
α. Η ανάπτυξη του νησιού επικεντρώθηκε μόνο στον τουρισμό και κάθε άλλη παραγωγική διαδικασία εγκαταλείφθηκε η παραμερίσθηκε. Η ανάγκη εκπόνησης ενός συνολικού σχεδίου ανάπτυξης είναι επιτακτική.
β. Η μελέτη ΣΧΟΟΑΠ αποτελεί το βασικό εργαλείο ανάπτυξης. Οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της πρέπει να τρέξουν με πιο γρήγορους ρυθμούς.
γ. Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Μεγανησιού έχει τραυματιστεί. Το ζητούμενο λοιπόν είναι πως αυτό θα προστατευθεί.
δ. Η νεοελληνική πατέντα της αυθαίρετης δόμησης μόλυνε και το Μεγανήσι. Σε συνδυασμό με την έλλειψη μιας στοιχειώδους Αρχιτεκτονικής Ταυτότητας, προσαρμοσμένης στο σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον του, δίνουν στο νησί μία τουλάχιστον αντιαισθητική εικόνα που υποδηλώνει έλλειμμα κουλτούρας και παιδείας. Η λήψη μέτρων προληπτικών και κατασταλτικών φαντάζει τουλάχιστον αναγκαία.
ε. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη μιλάμε κατ’αρχήν για υποδομές ( ύδρευση αποχέτευση, απόβλητα, δρόμους, λιμάνια, περιφερειακούς δρόμους, δημόσια κτίρια ) που υπηρετούν τους σκοπούς της. Το Μεγανήσι στερείται τις περισσότερες από αυτές και όσες έχει, έγιναν χωρίς μελέτη και κακότεχνα ( δρόμοι, ύδρευση).
Ένα πρόγραμμα υποδομών, σαν επακόλουθο του αναπτυξιακού προγράμματος, κρίνεται αναγκαίο για το νησί.
στ. Η Πολιτιστική δράση στο νησί είναι μικρή και συνδυάζεται κατά κύριο λόγο με την διασκέδαση. Οφείλουμε, τουλάχιστον προς στην νεολαία μας, να αναπτύξουμε πολιτιστικές δράσεις δίνοντας ευκαιρίες και στους ταλαντούχους Μεγανησιώτες που διακρίνονται στον χώρο του Πολιτισμού και της Τέχνης.
ζ. Οι τρεις οικισμοί του νησιού παρουσιάζουν ανομοιόμορφη αναπτυξιακή αλλά και αισθητική εικόνα, Ετσι μπορούμε να μιλάμε για το νοικοκυρεμένο Σπαρτοχώρι, για το παραμελημένο Κατωμέρι και σε ότι αφορά το Βαθύ μόνο κραυγή αγωνίας αρμόζει αφού προ πολλού έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες του και δεν αντέχει άλλο την κακοποίηση του. Σε λίγο αρχίζει η τουριστική περίοδος και μια σειρά προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή. Η ανάπλαση των οικισμών θα πρέπει να αποτελέσει έναν από τους πρώτους στόχους του αναπτυξιακού προγράμματος.
η. Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες στο Μεγανήσι ( Παιδεία, Υγεία, Ασφάλεια, Νεολαία)
είναι ελλιπείς αν όχι ανύπαρκτες. Η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός τους με πρόσθετες Υπηρεσίες είναι απαίτηση της Κοινωνίας για επιβίωση.

  Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος αποτελεί τον θεσμικό φορέα διαχείρισης των θεμάτων αυτών. Ο Δήμος αναβαθμίσθηκε και απαιτείται νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του. Νέες αρμοδιότητες και ευθύνες προστέθηκαν και επειδή η προίκα του από την προηγούμενη λειτουργία του είναι μικρή απαιτείται η ενίσχυση του με έμπειρο προσωπικό, εξοπλισμό και προπαντός με οικονομικούς πόρους. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και η βοήθεια όλων μας απαραίτητη. Η Κίνηση μας έχει θέσει το θέμα αυτό σε πρώτη προτεραιότητα και θα πρέπει να θεωρείτε την προσφορά της για βοήθεια αυτονόητη.
  Αναμένουμε από εσάς, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, δείγματα γραφής της λειτουργίας του Δήμου που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των Μεγανησιωτών και θα αποτελέσουν γι’ αυτούς το κίνητρο συμμετοχής τους σε μια συλλογική δράση.

  Επειδή πιστεύουμε ότι η συνεργασία δύο μερών, με άμεση και ζωντανή διαβούλευση, έχει καλλίτερα αποτελέσματα, προγραμματίζουμε να παραστούμε στις επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου σας για να αναπτύξουμε τους σκοπούς της Κίνησής μας καθώς και τους προβληματισμούς μας. Στο πρόγραμμα μας είναι και η τακτική επαφή μας με τον Δήμαρχο και όλες τις πολιτικές παρατάξεις.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ