Στοιχεία για την απογραφή του πληθυσμού

Κρίσιμα συμπεράσματα για τα καυτά θέματα της πολιτικής και της καθημερινότητας αναμένεται να εξαχθούν από τη γενική απογραφή του πληθυσμού που θα διεξαχθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή το χρονικό διάστημα από 30 Μαρτίου έως 13 Απριλίου.

Είναι η πρώτη φορά που η καταμέτρηση του πληθυσμού θα γίνει σε διάστημα δεκαπέντε ημερών, και όχι μίας ημέρας όπως παλαιότερα, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα σαν αυτό του 2001, όταν δεκάδες περιφερειακοί δήμοι κάλεσαν τους ετεροδημότες της περιοχής τους να απογραφούν ψευδώς στον τόπο καταγωγής τους για να εμφανίσουν αυξημένο αριθμό κατοίκων και να παίρνουν περισσότερα κονδύλια.

Χωριά που είχαν μόνιμους κατοίκους ογδόντα ή εκατό εμφανίζονταν να έχουν πληθυσμό διακόσια πενήντα και τριακόσια άτομα, γιατί οι Αθηναίοι που κατάγονταν από αυτά πήγαιναν την ημέρα της απογραφής στην ιδιαίτερη πατρίδα τους ώστε να φανούν πολλοί! Τώρα το φαινόμενο αυτό θα μειωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες εκπλήξεις στην τελική καταμέτρηση. Το κόστος της απογραφής, για την οποία θα εργαστούν πάνω από 60.000 υπάλληλοι, θα ανέλθει περίπου στα 70 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται σε μία από τις βασικές συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τα βασικά συμπεράσματα που θα εξαχθούν είναι τρία:

– Κατ’ αρχάς θα αποτυπωθεί το μέγεθος της οικονομικής κρίσης στα νοικοκυριά, καθώς στο ερωτηματολόγιο θα κληθούμε να απαντήσουμε εάν απασχολούμαστε ή είμαστε άνεργοι, τι δουλειά κάνουμε, ποιο είναι το μηνιαίο εισόδημά μας κ.ά.

– Θα χαρτογραφηθούν επίσης με λεπτομέρειες οι νόμιμοι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας, αφού από την τελευταία απογραφή του 2001 έχουν αλλάξει πάρα πολλά.

– Τρίτον, με βάσει τα στοιχεία της απογραφής θα συντάξει και θα καταθέσει αργότερα η κυβέρνηση τον νέο εκλογικό νόμο. Από τα πληθυσμιακά στοιχεία θα γίνει η κατάτμηση του χάρτη της χώρας σε μονοεδρικές περιφέρειες, όπως φιλοδοξεί ο νέος εκλογικός νόμος. Εκτός από τις μονοεδρικές, θα δημιουργηθούν και ευρύτερες περιφέρειες, στις οποίες οι βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα που θα συντάσσεται από τον πρόεδρο του κόμματος.

Οι απογραφείς θα επισκέπτονται τα σπίτια πρωινές και απογευματινές ώρες. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως θα είμαστε υποχρεωμένοι να καθόμαστε όλη την ημέρα στο σπίτι περιμένοντας πότε θα έρθουν να μας καταγράψουν. Εάν ο απογραφέας δεν μας βρει, θα αφήσει ένα σημείωμα με το οποίο θα καθορίζεται η επόμενη επίσκεψη. Εάν η ώρα και η ημέρα που θα αναφέρει το σημείωμα δεν μας εξυπηρετεί, θα μπορούμε να την αλλάξουμε, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με τον απογραφέα μέσω τηλεφώνου, e-mail ή φαξ.

Σε κάθε νοικοκυριό θα καταγράφονται τα άτομα που συνήθως μένουν στον χώρο αυτό. Οπερ σημαίνει πως θα πρέπει να δηλωθούν και τα άτομα που απουσιάζουν προσωρινά, όπως είναι οι φοιτητές που σπουδάζουν προσωρινά σε κάποια άλλη πόλη, οι ναυτικοί που μπορεί να ταξιδεύουν, οι στρατιώτες, όσοι νοσηλεύονται σε κλινικές και όσοι μπορεί να βρίσκονται για ταξίδι στο εξωτερικό.

(Πηγή: www.madata.gr)