Μειωμένο ΦΠΑ και στα νησιά του Ιονίου

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΦΠΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ (άρθρο του Γιώργου Κούρτη)

Με δελτίο τύπου  η Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελα Γκερέκου μας ενημερώνει ότι  συναντήθηκε με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη (18-2-2011). Στη συνάντηση της με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Κουσελά η κ. Γκερέκου ανέφερε το ζήτημα την εξομοίωσης του φορολογικού καθεστώτος των Ιονίων Νήσων με εκείνων του Αιγαίου. Η κ. Γκερέκου ζήτησε από τον κ. Κουσελά την υποβολή  αιτήματος προς την Ευρωπαική Ένωση για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στο Ιόνιο, αιτιολογημένο στο επιχείρημα της άρσης των ανισοτήτων ανάμεσα στις ηπειρωτικές και τις νησιωτικές περιοχές.

Αυτή η είδηση έχει ιδιαίτερη αξία , λόγω της αλλαγής στάσης της κ. Γκερέκου ,αφού η ίδια πριν ένα μήνα εξέφραζε τις επιφυλάξεις της για τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες ,όπως έλεγε, μπορούν να έχουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Τότε η κ. Γκερέκου αμφισβητούσε την αναγκαιότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας ,σήμερα συμφωνεί και μάλιστα την υποστηρίζει . Αυτό νομίζω είναι ένα δείγμα  πώς αντιμετωπίζουν ορισμένοι την πρόταση.

Η είδηση όμως αυτή είναι πολύ  σημαντική γιατί γίνεται μετά την ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου και την αρνητική  απάντηση του κ. Κουσελά στην ερώτηση του ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Βασίλη Οικονόμου που προκάλεσε η επιμονή  του επικεφαλής της «Επτανησιακής Αναγέννησης» κ. Γιώργου  Καλούδη.

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου σε δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει: « Στην απάντηση του  ο Υφυπουργός, επικαλείται την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, δεν επικαλείται όμως την Ευρωπαϊκή Συνθήκη που είναι κανονιστικά ανώτερη και όπως αναφέρουμε στην ερώτησή μας προβλέπει στο άρθρο 158 ότι «η Κοινότητα αποσκοπεί ιδιαίτερα στη μείωση της καθυστέρησης των νήσων», αποφεύγει το γεγονός ότι στο άρθρο 101 παρ. 4 του Συντάγματος ορίζεται ρητά ότι «Ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών μεριμνώντας και για την ανάπτυξή τους», δείχνει να μην γνωρίζει ότι οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες για εναρμόνιση των οικονομικών πολιτικών του κάθε κράτους μέλους γίνονται με κύριο κριτήριο την εξασφάλιση των όρων υγιούς ανταγωνισμού και δεν τοποθετείται στο γεγονός ότι σε ανταγωνιστικές ως προς τον τουρισμό χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ο ΦΠΑ είναι πολύ χαμηλός, ξεκινάει από 4% γεγονός που καθιστά το τουριστικό προϊόν των Επτανήσων πολύ ακριβό σε σχέση με τους προορισμούς που καλείται να ανταγωνιστεί. Είναι προφανές ότι στο Υπουργείο Οικονομικών δεν αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Περιφέρεια των Επτανήσων, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο βλάπτεται η Εθνική Οικονομία, αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η θέση που κατέχουν στην διοίκηση της χώρας τους επιβάλει να εργάζονται προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, να διεκδικούν βελτιώσεις στις ισχύουσες Οδηγίες και να μην παραμένουν εγκλωβισμένοι σε τεχνοκρατικές και διεκπεραιωτικές διαδικασίες που ένας απλώς υπάλληλος θα μπορούσε να εκτελέσει». Αλήθεια μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι ο υφυπουργος δεν  αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Περιφέρεια των Επτανήσων; Απλά προσπαθεί να αποφύγει να απαντήσει στην ουσία του ερωτήματος.

Αλλά και ο Βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ κ. Νίκος Δένδιας έστειλε  επιστολή προς όλους τους βουλευτές των νησιωτικών περιοχών για την στήριξή τους σε τροπολογία που θα καταθέσει στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» με στόχο την επέκταση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στους Νομούς του Ιονίου πελάγους.

Αυτή η κινητικότητα είναι πολύ σημαντική και μπορεί να φέρει αποτελέσματα αν το αίτημα υποστηριχθεί δυναμικά απ’ όλους τους θεσμικούς φορείς των Ιόνιων Νησιών.  Αυτό που χρειάζεται είναι όλοι να τοποθετηθούν και να διεκδικήσουν αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος.

Η  Συνθήκη  της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η Συνθήκη λειτουργίας  της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και το εθνικό  δίκαιο  με το άρθρο  101  του Συντάγματος είναι τα νομικά μας επιχειρήματα.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πρέπει να στηριχθεί απ’ όλους τους φορείς και στην Λευκάδα ,για να έχουμε μειωμένο ΦΠΑ,  για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στον τουρισμό αλλά και για να μειωθεί το κόστος της ζωής των κατοίκων των νησιών μας.

                                                               

                                                                  ΚΟΥΡΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                

                           ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ