Καταστροφικός σεισμός και τσουνάμι στην Ιαπωνία

Μέχρι τα 4 μέτρα φτάνουν τα κύματα που σαρώνουν αυτή την ώρα τις ακτές της Ιαπωνίας, μετά από ισχυρό σεισμό 8,9 Ρίχτερ, που συγκλόνισε το Τόκιο λίγο πριν τις 08:00 ώρα Ελλάδας.

Ο Εγκέλαδος, με επίκεντρο 380 χιλιόμετρα του Τόκιο, ταρακούνησε κτίρια, οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ενώ έξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκι

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματίες σε παραλιακές κυρίως πόλεις. Οι περισσότεροι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους ενώ σοκάρουν οι εικόνες με τους επιβάτες να έχουν ανέβει στην ταράτσα του αεροδρομίου. Διακόπηκε η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ναρίτα, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων.

Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας σταμάτησαν αμέσως μετά τον σεισμό και οι δρόμοι στην περιοχή του Τόκιο έκλεισαν. Στέγη κτιρίου στο κέντρο του Τόκιο κατέρρευσε στη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 20 περίπου τραυματίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στην περιοχή του Τόκιο πλημμύρισε. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο αυτό την ώρα του σεισμού.

Την ίδια ώρα πλοία του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού κατευθύνονται προς την πληγείσα από τον σεισμό των 8,9 βαθμών περιοχή ενώ το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας διέθεσε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη για να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής.

Την Τετάρτη σεισμός 7,2 Ρίχτερ είχε χτυπήσει και πάλι την Ιαπωνία.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας με νεώτερη ανακοίνωσή της προειδοποίησε ότι τα σεισμικά κύματα ίσως φτάσουν τα δέκα μέτρα.

Επίσης, ανάλογη προειδοποίηση για τη Ρωσία και τις Μαριάννες Νήσους εξέδωσε και το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού.

 

(Πηγή:www.madata.gr, youtube)