Ανακοίνωση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μεγανησίου

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ή ΔΙΧΑΣΜΟΣ
Πολλά τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την κοινωνία του Μεγανησιού. Είναι σε όλους, λίγο πολύ, γνωστά και απασχολούν τη Δημοτική Αρχή την Αντιπολίτευση, τους κατοίκους του νησιού, τους Μεγανησιώτες όπου και εάν κατοικούν, τα ΜΜΕ και τους επισκέπτες του νησιού.
Αρκετά από αυτά αναφέρονται στα κείμενα της ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της καθημερινής δράσης της Δημοτικής αρχής και όλων των Μεγανησιωτών.
Επί πλέον στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η Χώρα τα προβλήματα διογκώνονται, συνεχώς προστίθενται νέα και η λύση τους γίνεται ολοένα και δυσκολότερη.
Είναι προφανές ότι για την λύση τους απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση, το καλύτερο δυνατό κλίμα στις σχέσεις μας και κυρίως Ενότητα στην πράξη, στην καθημερινή μας δράση.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μάλλον όχι. Τα μηνύματα που περνάνε σε όλους μας είναι μάλλον σε διαφορετική κατεύθυνση:
·         Οι Μεγανησιώτες εμφανίζονται διχασμένοι υπέρ το δέον ή πάνω από το αναμενόμενο ή από αυτό που γνωρίζαμε από την εμπειρία του παρελθόντος.
·         Υπάρχει αδυναμία, ή τέλεια έλλειψη, συνεργασίας Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης. Αυτό πάει και παρακάτω σε όλους τους Μεγανησιώτες όπου φαίνεται η πόλωση μεταξύ των οπαδών της πλειοψηφίας και αυτών της αντιπολίτευσης οι οποίοι επί πλέον θεωρούν ότι η Δημοτική Αρχή ευνοεί ρουσφετολογικά τους ψηφοφόρους της και βρίσκει σοβαρό έλλειμμα ισονομίας.
·         Παρουσιάζονται σοβαρές αντιθέσεις μεταξύ των χωριών για έργα, επί μέρους μη ανάπτυξη η υπερανάπτυξη, που οδηγούν σε διάρρηξη των δεσμών μεταξύ μας και αδυνάτισμα των κοινών προσπαθειών μας ως Μεγανήσι.
·         Μικροσυμφέροντα και ρουσφέτια φαίνεται ότι παίζουν σοβαρό ρόλο στις σχέσεις μας και στις απόψεις μας.
·         Υπάρχουν άραγε ακόμη στις μέρες μας τα  αλήστου μνήμης «πράσινα, γαλάζια, κόκκινα» καφενεία, (bar στις μέρες μας), όπως πολλοί καταγγέλλουν, όπου οι θαμώνες τους χαρακτηρίζονται από την ομογενοποιημένη παραταξιακή τους τοποθέτηση; Δεν θα θέλαμε ούτε να περνάει από το μυαλό μας κάτι τέτοιο.
·         Η θέση αρκετών συντοπιτών (εννοείται όχι της πλειοψηφίας των Μεγανησιωτών) και ιδιαίτερα αυτών που παρεμβαίνουν με απόψεις, κρίσεις, κριτικές στα ΜΜΕ του Μεγανησιού, (αρκετές φορές με οξύ ύφος) εξαρτάται απολύτως από την παραταξιακή τους τοποθέτηση. Στις εξελίξεις ή στην έλλειψη εξελίξεων – λύσεων, παρεμβαίνουμε (πανηγυρίζουμε ή αναλόγως μεμψιμοιρούμε) ανάλογα με την κακώς εννοούμενη παραταξιακή ή ακόμα χειρότερα κομματική μας αρχική τοποθέτηση, και όχι εάν οι εξελίξεις ή μη εξελίξεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Στόχος είναι να κράξουμε στον «αντίπαλο»: εμείς πάντα σας τα λέγαμε!
·         Κείμενα και απόψεις της Κίνησης μας και άλλων (η άποψη των «άλλων») λοιδορούνται, ή γίνεται προσπάθεια περιθωριοποίησης και δίκης προθέσεων.
·         Η μονομερής και χαμηλή συμμετοχή στις γιορτές της Αποκριάς στο νησί επιβεβαιώνει κατά κάποιο τρόπο τα παραπάνω.
Ειλικρινά ελπίζουμε ότι αυτά που αναφέρουμε να είναι υπερβολές. Είναι όμως; Μάλλον είναι κοντά στην πραγματικότητα.
Η Κίνησή μας θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην βελτίωση του κλίματος που περιγράφεται παραπάνω. Δεν το παίζουμε αναμάρτητοι και λιθοβολούμε τους υπόλοιπους ούτε υπεράνω και συμβουλεύουμε τους άλλους. Πρέπει η κατάσταση που επικρατεί στο Μεγανήσι να βελτιωθεί και εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να συμβάλλουμε στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε αμέσως μετά από εκλογές είναι στοιχείο που μπορεί να αποφορτίσει την κατάσταση.
Είναι προφανές ότι για πολλά θέματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αυτό είναι αυτονόητο. Ιδιαίτερα στα σοβαρά θέματα. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε όλοι σε κάτι ή να έχουμε τις ίδιες απόψεις για την ανάπτυξη του νησιού ώστε να διατηρούμε τις καλές μεταξύ μας σχέσεις. Όμως στην πλειοψηφία των θεμάτων – προβλημάτων προτείνουμε όλοι παρόμοιες λύσεις. Εκεί γιατί να μην πάμε με την μέγιστη δυνατή συμπόρευση; Οι δύσκολοι καιροί το απαιτούν. Δεν είναι δυνατόν για το κλείσιμο μιας λακκούβας σε ένα δρόμο στο Κατωμέρι (φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει διαφωνία από κανένα ότι πρέπει να κλείσει) να δημιουργείται εντονότατη αντιπαράθεση μέσα στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο μεταξύ Συμβούλου και δημοτών.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με κοινή δράση εκεί που γενικά συμφωνούμε ή μπορούμε να βρούμε λύσεις που συσπειρώνουν την πλειοψηφία των Μεγανησιωτών. Θεωρούμε ότι στην πλειοψηφία των θεμάτων μπορούμε να πάμε έτσι. Σε αυτά που διαφωνούμε, ο καθένας από μας θα αγωνιστεί να πείσει – περάσει την άποψή του, αλλά και να ακουστεί η άλλη άποψη. Ίσως έτσι καταλήγουμε σε μια καλύτερη κοινή θέση. Φυσικά η πλειοψηφία (η Δημοτική Αρχή) θα προχωρεί με βάση την αποφάσεις της, όμως μέσα σε καλύτερο κλίμα, σεβασμού, χωρίς την καχυποψία της μειοψηφίας. Μπορούμε να κρατήσουμε τις αντιπαραθέσεις μας σε πολιτισμένο πολιτικό επίπεδο, που κατά παράδοση βιώναμε στο νησί μας.
Ενότητα στη δράση λοιπόν, και επικοινωνία – συζήτηση οι οποίες δε θα εξαφανίσουν από μόνες τους τις αντιθέσεις και δε θα εξασφαλίσουν την 100% σύμπνοια (δεν υπάρχει τέτοια άλλωστε), όμως μπορούν να μειώσουν τις άσκοπες αντιπαραθέσεις και θα επιτρέπουν να βγει η καλύτερη δυνατή θέση διεκδίκησης ακόμη και εάν τελικά πρόκειται για την άποψη των «άλλων».
Πως όμως μπορούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά;
Εδώ νομίζω ότι τον πρώτο λόγο τον έχει η πλειοψηφία του ΔΣ και κυρίως ο ίδιος ο Δήμαρχος που πρέπει να παίξει τον ενωτικό θεσμικό του ρόλο. Είναι Δήμαρχος όλων μας και όχι κάποιας πλειοψηφίας. Ξέρει πολύ καλά τη σημασία της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης για το νησί και έχει την εμπειρία και την δυνατότητα να αλλάξει ριζικά το κλίμα στη σωστή κατεύθυνση στην βάση της ισονομίας και της δίκαιης σχέσης του με όλους.
Και η νέα Αντιπολίτευση μπορεί να συμβάλλει. Περιμένουμε δείγματα γραφής.
Και ο ΜΕΝΤΗΣ παίζει ένα θετικό ρόλο εδώ μόνο και μόνο επειδή μας μαζεύει όλους στους ίδιους χώρους. Μπορεί να πάρει και άλλες πρωτοβουλίες.
Και όλοι οι υπόλοιποι μαζί, Παρατάξεις, Κινήσεις, Ενώσεις Επαγγελματιών, άλλοι Σύλλογοι.
Μπορούμε να κάνουμε άλματα προς την σωστή κατεύθυνση; Ίσως όχι αμέσως ή πολύ γρήγορα, αλλά ας δοκιμάσουμε να κάνουμε κάποια σωστά βήματα. Νομίζουμε ότι όλοι θα νοιώσουμε καλύτερα.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ
Πηγή: ΚΕΜΠ