Φωτοβολταϊκά: 3.840 αιτήματα το 2010 – Σημαντική αύξηση

Σημαντική είναι η αύξηση των αιτημάτων για τη σύναψη συμβάσεων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, παραγόμενης από φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με στοιχεία του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΣΜΗΕ).

Όπως ειδικότερα αναφέρεται σε έγγραφο, που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΣΜΗΕ κ. Γρ. Αντωνόπουλο, κατόπιν αιτήματος του βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη, «από το φθινόπωρο του 2010 σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση των υποβαλλόμενων αιτημάτων για τη σύναψη συμβάσεων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, παραγόμενης από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Συγκεκριμένα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν το 2010 ανέρχονται περίπου σε 3.840 και από 1.1.2011 έως σήμερα σε 500».

Ο κ. Αντωνόπουλος ενημερώνει ότι για την ταχύτερη διεκπεραίωση του μεγάλου αριθμού των αιτημάτων, ενισχύθηκε σημαντικά το προσωπικό της αρμόδιας υπηρεσίας του ΔΕΣΜΗΕ, το οποίο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίσπευση της ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών.

Από τα προαναφερθέντα αιτήματα, κατά τη διάρκεια του 2010, διεκπεραιώθηκαν και υπεγράφησαν συνολικά 2.300 συμβάσεις. Εντός του 2009 είχαν υπογραφεί 900 συμβάσεις. Παρά την ενίσχυση της αρμόδιας υπηρεσίας σε προσωπικό και την εντυπωσιακή αύξηση του ρυθμού διεκπεραίωσης των αιτήσεων, σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 2.040 αιτήματα, τα οποία ο ΔΕΣΜΗΕ διαχειρίζεται με απόλυτο σεβασμό στην προτεραιότητα κατάθεσης του αιτήματος σε ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, διαβεβαιώνει ο κ. Αντωνόπουλος.
Ο κ. Καλαφάτης είχε επισημάνει στην κυβέρνηση ότι «πλήθος επενδυτών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Συστήματα, μετά την υποβολή της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις αναφορικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύναψης και υπογραφής των σχετικών συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας».

http://www.econews.gr