GPS…με ντόπιο χιουμορ.

Πολλές οι τοποθεσίες στο νησί μας και πολλοί οι λόγοι να τις επισκεφτείς.

Πολλές και οι ονομασίες όμως και μπερδεύεσαι. Μεριές που πολλοί χωριανοί μας δε έχουν πάει ποτέ. Ακουστα μόνο .

Οι τουρίστες όμως μπορεί ναχουνε πάει στου Χουντρουπούντα η στο Κακοπέτρι γιατί οι ξένοι πρεβατάνε περισσότερο από μας.

Δε γνωρίζουν όμως λεπτομέρειες. Πάνε του κάκου και μετά χαϊπώνονται.

Ταμπέλες  δεν υπάρχουν που να λένε που και πως πάνε στη κάθε τοποθεσία.

Χρειάζονται κατατόπισμα για τς  μεριές που είναι για περίπατο, ή για κολύμπι. Ποιά είναι τα Σπαρτεχωρίτικα τα Κατωμερίτικα ή τα Πορσάνικα.

Κατατόπισμα όμως πολλές φορές χρειάζονται κι οι ντόπιοι. Να ξέρουνε οι γυναίκες  που θα πάνε για λάχανα,  τα ζευγάρια που θα …λογκώσουν και οι άντρες σε ποιά πλακούτσα θα ψαρέψουν.

Τα αμάξα δεν έχουνε GPS και τα κινητά δε πιάνουνε παντού.

Θέλει χίλια μάτια η δουλειά, γιατί ο περίπατος μπορεί να σου βγεί ξινός.

Εδώ οι αποστάσεις  είναι μικρές –άπλωσέπαρε -και τα μέρη ναναι σιμά τόνα με τ’ άλλο…Το αμάξι σε πάει ως εκεί που πάει δρόμος και αποσώνεις ποδαράτο.

Εμείς θα σας δώσουμε οδηγίες για να ξέρετε που και πως θα πάτε.

Μεριές που μπορείτε να κολυμπήστε:

Στο Κατωμέρι : Μες το Χωριό δεν έχει θάλασσα αλλά είναι κοντά το Λιμονάρι.

Η αμμουδιά εκεί δεν έχει άμμο, αλλά χοντρά αγούλια. Αριστερά έχει πλακούτσες, και δεξιά μικρά κουντριά. Ο ήλιος δε καίει πολύ αλλά η θάλασσα είναι καθαρή κι ας έχει πολλές τσούχτρες απόξου. Στα κουντριά μπορείς να μάσεις παουράκια και πεταλίδες.

Λίγο μετά το Λιμονάρι στα δεξά,είναι το Πολυτρίχι και το Πολυτριχάκι και λίγο παρα πίσω το Διχάλι.Εκεί κατεβαίνεις με τα ποδάρια, αλλά  νάχεις το νού σου γιατί πολλοί τουρίστες κολυμπάνε ζόρκοι. Αμα έχεις μικροπαίδια κοντά σου αγνάντεψε πρώτα. Στα ζερβά μπορείς να πας στον Αμμούλη το μικρό και το μεγάλο, αλλά μοναχά απο θάλασσα γιατί το μονοπάτι έκλεισε και δρόμος δεν υπάρχει. Απο θάλασσα θα πας  στο Χουχλιό και στη Λαγκάδα γιατί ούτε εκεί έχει δρόμο.Στου Χουντρουπούντα δεν είναι για μπάνιο αλλά παλιά είχε σοδειά κι οι γυναίκες ανεβαίνανε φορτωμένες το μονοπάτι.

Αλλες παραλίες είναι του Ρεμεντινού και η Ελιά αλλά από τη μια μεριά γιατί από την άλλη είναι η βλύχα και τα νερά είναι παταούδι. Στη Λίμη του Μπαμπαρέζου μπορείς να πας και με το αμάξι όπως και στην Καρακοφωλιά που είναι δίπλα απ΄το Φανάρι. Μετά τον Αθερνό παραλία ήταν και το Σπιτόπουλο που ήτανε γιομάτο σφουγκλιά αλλά πέρασε ο δρόμος και δε πάει κανένας. Το Κατωμέρι έχει και πολλές αβάλες που αράζουνε κοτερά το Καλοκαίρι.Το Καραβοστάσι και τα Κόνια έχουνε μικρό αμμούλη αλλά δεν είναι μεγάλη η παραλία.

Στο Βαθύ θα κολυμπήσεις στο Πασουμάκι στο Πουρνόπουλο και στη Λίμη του Κωσταρέλια. Πίσω πίσω έχει κι άλλες μικρότερες μεριές πόχουνε αμμούσο κι είναι για μπάνιο.

Στο Σπαρτεχώρι ο κόσμος κάνει μπάνιο στα Σπήλια. Κατεβαίνεις η με τ’αμάξι η ποδαράτο από τσ΄βόλτες. Στον Αη Γιάννη είναι μακρυά δεν πας με τα ποδάρια. Καλό άμμο έχει στους Κουτελάδες στους Χερνιάδες και στη Στραβνάμ.

Μεριές για λάχανα, βόλτα και λόγγωμα.

Μακρυαπούντα  , Κακοπέτρι, Βελινά, και Ξωβάθυ είναι Βατισάνικα . Στο Βαλαριό χτιστήκανε σπίτια και πέρασε ο δρόμος. Εκεί είναι για τουρίστες γιατί έχει ωραία θέα.

Στο Κατωμέρι ξεματωχινές μεριές για λάχανα και περίπατο είναι πολλές.Οι μανάδες μας πηγαίνανε στς Λόμπους,  στη Μπούκρα και κα στη Κουτάβα.

Το Ρζοβάνι,το Μισοράχι, Ο Παλιοβορός,  το Μελίσσι  του Σουλάτσου, και η Μισσοή είναι μεριές που σε παέι το αμάξι. Εκεί παραπάνου είναι και το Γαζάτο.

Αλλες μεριές ωραίες είναι , η Μπίλυ Ράχη, η Κόμπα, οι Κροψές ο Παλιόλακος,  Του Γιαγγέ,  Του Γιατρού τσ΄ Κερασας, Του Μουργόπουλου,Οι Λύμπες,  Το Κλισμα, Η Αμυδαλιά , η Μιχαλίμπα, Οι λαγκαδες,Τα Γριζα, Του Πατσούρα, Το Ραβανατο. Αυτά είναι ούλα Σπαρτεχωρίτικα.

Η Μισσογαλιά,  οι Ράχες,  η Μαρίτσα,  η Σβούρνα, Η Ακτή,Οι Πόρτες, και τα Κολόμπια είναι μακρυνές τοποθεσίες προς τη μεριά του Κεφαλιού αλλά αξίζει το κόπο.

Το Πιατιάλι, Ο Κάβος,Τα Πανουτσέικα είναι όπως πας απο το  Βαθύ στα Σπήλια.

Στο νησί έχουμε και λαγγάδια που έχουνε ονοματίσει τοποθεσίες.

Κα στα λαγγάδια, που λέμε.

Το Βαθύ λαγγάδι,΄Το λαγγάδι τ Άθερνού, του συνεταιρισμού.  ΤσΜάρως το λαγγάδι οι παλιοί λένε ότι είναι στοιχειωμένο και δεν κουτάει να πατήσει άνθρωπος. Είναι γιομάτο ρούσκλα βάτους και ασφελαχτούς κι άμα περάσεις το βραδυ απο κεί σκώνεται η τρίχα σου.

Γράβαλα. Του Μάνη τα Γράβαλα η απλώς απάς στα Γράβαλα.

Εχουμε και Σπηλιές.

Η Σπηλιά του Κύκλωπα η Σπηλιά του Γκιοβάνη, η Σπηλιά τ΄Αη Λιά και η Σπηλιά του Παπά.

Στο νησί θα βρείτε και πολλές εκκλησές που έχουνε ονοματίσει τσ΄μεριές που είναι φκιασμένες.

Τον Αη- Κωσταντίνο, τον Αη- Λιά, τη Παναγία ,τον Αη Νεκτάριο, τον Αη_Γληγόρη και τον Αη- Γιάννη, Τον Αη- Νικόλα και τον Αη -Γιώργη, και τον Αη- Βεσσάριο.


Εχουμε επίσης τον Αη- Γεράσιμο στο Βαθύ και πολλά κονισματάκια.

Κάθε απόγιομα θα δείς γυναίκες που ανάβουνε τα καντήλια στα κονισματάκια και στις εκκλησές.

Και οι μύλοι έχουνε ονοματίσει μεριές όπως και τα πηγάδια. Ο μύλος του Καπτούνια, του Μπακόλα, η του Αλαφομύτη στο Κατωμέρι.

(Στο Σπαρτεχώρι η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δεί μύλους.)

 



Το πγάδι τ΄Αθερνού, Τσ΄Παναίτσαινας, το Καραμαντάνι και τα Πγαδούλια στα Σπήλια.

Πολλές μεριές πήραν το όνομά τους από το νοικοκύρη πόχει τα χωράφια του εκεί.

Τα Πανουτσέικα, Τα Γκιοβανέικα, τα Πορσάνικα κ.α.

Λίγες ορμήνιες τώρα για εκεινούς που δε γνωρίζουνε καλά τα κατατόπια.

Οι δρόμοι έχουνε πολλές στροφές, ψηλώματα και χαμπλώματα.  Εχει πολλά γούπατα κι εκεί πιάνει αναγλύτσα και ξαφουρδάει.

Αμα σε πιάνει να κάθεσαι στη καρότσα κι όχι στο σωφερικό και ναχεις πάντα σακούλα για το μετό. Μην έχεις στ΄αμάξι αρωματικά και απο κειά τα σκυλάκια που κουνάνε το κεφάλι.

Ο Οδηγός πρέπει ναχει τη νύχτα τα φωτερά του αμαξού στη χαμπλή τη σκάλα γιατί απαντάει κι άλλα αμάξα στο δρόμο.

Νάχει το νου του στο τεμόνι και ναναι αλτσίκου για το χερόφρενο. Πολύ προσοχή στο μπαρκάρισμα.  Να σφαλίζει καλά τα χερούλια τσ΄πόρτας.

Να μη παίρνει με σβίδο τη στροφή γιατί μπορεί να πέσει απά σε κάν κοπάδι.Τα πρόβατα είναι ντόρκα με στο δρόμο.

Να μη πάει παπόρο και ας  έχει γλήγορη κούρσα. Το τρεχάκι είναι πικύντινο. Αμα τ΄αμάξι μπατάρει μπορεί να βρεθείς στα λαγκάδια  και στς βάτους.

Αμα  βαρέσεις πολύ θα σε βρούνε απ΄τη μυρωδιά, γιαυτό το τελέφωνο να τόχεις πάντα στη κολότσεπη.

Αμα τ’ αμάξι έρτει ανακούρδουκλα βγές να προκάμεις, γιατί αμάξι και κόσμος θα γίνουνε σκορδοποδολόγα. Ούλα μαζί ένα κλουμπάρι.

Στο φαρμακείο νάχεις εξάπαντως ντραμαμίνη, μπαμπάκι, βάμα και γαζοπλάστη. Αμα γρατζουνιστείς πουθενά να μη ξεγεματιστείς και το μολύνεις.

Προτού ξεκινήσεις χείλησε βεζίνη το δεπόζιτο, κι άμα έχει υγρασία και θολώνει το τζάμι βάλε γυαλοκαθαριστήρες.

Αμα αποστάσεις άραξε τάμάξι.

Μπορεί να απαντήσεις κανένα στο δρόμο να σου κουνάει το χέρι. Πιο πολύ γυναίκες που έχουνε πάει για λάχανα και είναι αποσταμένες. Κοντοστέκεσαι.

Σου λένε:_ Στάκα να με πάρεις καλέ μου Χριστιανέ!

Κάμε το καλό και πάρτες. Αυτές αφού μάσουνε τα κότολα να μη τα κλείσει η πόρτα μέσα και φορτώσουνε και τα πράμματα θα κλείσουνε με δύναμη τη πόρτα (άμα δε τη κοπανίσουνε πουθενά) και θα ακολουθήσει ο παρακάτω διάλογος- ανάκριση :

-Πούθε η ποιανού είσαι μανούλα μου;

Είσαι παμντρεμένος-η;

Πόσα παιδάκια έχεις κ.τ.λ.

Και αφού τελειώσει η ξομολόηση , θα αρχίσουν να σε φκιόνται ως που να φτάστε.

-Χίλιοι νάναι οι χρόνοι σου μανούλα μου. Δε με βγάνανε τα ποδάρια μου.Καλά δεξίματα κ.α.

Αν είσαι γνωστός θα αρχίσει να στέλνει και χαιρετισμούς.

-Να μου φλήσεις τη μάνα σου να δώκεις χαιρετσμούς στο παπούλη σου κ.τ.λ.

Οι αποσκευές  τους καμμιά φορά περιλαμβάνουν λούρες δεμάτια από ξύλα, λανάρες τσαπιά  και κόφες με παραγάδια. (αφυλοδρόμιστα )

Εκεί είναι στη κρίση σου τι θα κάμεις !!!

Πιστεύω ότι  σας κατατόπισα λίγο…Θέλει προσοχή και γνώση .

Με όλες τις δυσκολίες και με ότι κιαν απαντήστε στο δρόμο σας αξίζει το κόπο μια βόλτα στο Μεγανήσι.

Βάλτε  στο gps τις τοποθεσίες , προετοιμαστείτε κατάλληλα και καλή πλοήγηση  στις κρυμμένες ομορφιές του νησιού….