Ανακοίνωση από την ομάδα του MeganisiTimes.

Η ομάδα του MeganisiTimes, λόγω του ότι έγινε αποδέκτης παραπόνων από αναγνώστες του site για το επίπεδο των σχολίων το τελευταίο διάστημα, αλλά και στόχος ορισμένων, για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους, επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ορισμένα σημεία προς ενημέρωση των αναγνωστών της και προς αποφυγή μελλοντικών παρεξηγήσεων.

1) Η συντακτική επιτροπή μας αυτή τη στιγμή αποτελείται από τους Γιώργο Κατωπόδη, Κώστα Κανέλλο, Έλλη Καββαδά, Σάββα Μάλαμα, και Παναγιώτη Κονιδάρη. Οι τρεις πρώτοι ανήκαν στο παρελθόν στην συντακτική ομάδα που στήριξε το MeganisiNews, μαζί με τον Στάθη Πολίτη, τον Αποστόλη Γατή και άλλους συνεργάτες. Σε ένα μικρό τόπο όπως το Μεγανήσι, όπου όλοι γνωριζόμαστε, τα ονόματά μας είναι γνωστά τοις πάσι και ουδέποτε τα κρύψαμε. Όλοι ανεξαιρέτως δημοσιεύουμε με το πραγματικό μας όνομα, χωρίς τη χρήση ψευδωνύμων. Τα e-mail μας βρίσκονται στη σελίδα και τα ονόματα των εκάστοτε αρθρογράφων εμφανίζονται πάντα στο αντίστοιχο άρθρο. Πιο διαυγές δε γίνεται.

2) Όπως αναφέρεται και στους όρους λειτουργίας του site, δεν φέρουμε ευθύνη για τυχόν ανακρίβειες που περιέχουν άρθρα τα οποία αναδημοσιεύουμε. Παρ’ όλα αυτά προσέχουμε πολύ τις πηγές μας, ελέγχουμε την αξιοπιστία τους και τις διασταυρώνουμε, ώστε να εξασφαλίζουμε την εγκυρότητα και την ασφαλή ενημέρωση. Τα άρθρα που γράφονται από τους ίδιους τους συντάκτες λαμβάνουν τη σύμφωνη γνώμη της συντακτικής επιτροπής, παρ’ ότι σαφώς εκφράζουν τον γράφοντα.

3) Εκτός του ενημερωτικού κομματιού, η συντακτική ομάδα πιστεύει ότι ένα τέτοιο site πρέπει να ανοίγει και ένα άλλο παράθυρο για το νησί μας, αυτό που έχει θέα στην παράδοσή του, την ιστορία του, τον πολιτισμό του, την ντοπιολαλιά του και τους ανθρώπους του. Προσπαθούμε σκληρά γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι ήδη μέσα σε 3 μήνες λειτουργίας έχουμε προβάλει σημαντικό υλικό αρχειακής αξίας για το νησί, ενώ καρτερεί πολύ ακόμα στα συρτάρια μας.

4) Σε σχέση με τη θεματολογία του ΜΤ, να διευκρινίσουμε ότι δεν μένουμε αμέτοχοι στα όσα συμβαίνουν γύρω μας, ούτε ζούμε σε άλλον πλανήτη. Ο καθένας μας βιώνει τη βαθιά πολιτική, οικονομική και αξιακή κρίση που ταλανίζει τον πλανήτη. Ωστόσο ο ρόλος του ΜΤ δεν είναι η επίλυση των παγκόσμιων ή των ελληνικών προβλημάτων, κάτι που εξάλλου δεν έχει τη δύναμη να πετύχει, αλλά η μεταφορά της τοπικής είδησης, η παρουσίαση του μεγανησιώτικου αποτυπώματος μέσα στο χρόνο. Γι’ αυτόν τον λόγο προτιμάμε να δημοσιεύουμε αναρτήσεις με επίκεντρο το Μεγανήσι ή κάποιες που το αφορούν έμμεσα. Τις κύριες ειδήσεις μπορεί κανείς να τις συναντήσει παντού, από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μέχρι την τηλεόραση και το διαδίκτυο και δε θεωρούμε ότι είναι αυτό που προσδοκά κανείς να βρει στο ΜΤ. Σε κάθε περίπτωση, το έχουμε δηλώσει εξαρχής, δεν είμαστε δημοσιογράφοι.

5) Όπως επίσης είχαμε ξεκαθαρίσει εξαρχής, το site δεν έχει πολιτικό προσανατολισμό, δεν υπηρετεί σκοπιμότητες, δεν έχει σχέση με οπαδισμούς και προσπαθεί να κρατάει πάντα ίσες αποστάσεις όσον αφορά στην στενή ή την ευρύτερη πολιτική σκηνή, αφού απευθύνεται σε όλους τους Μεγανησιώτες –και όχι μόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που δημοσιεύουμε όλα τα δελτία τύπου που μας αποστέλλονται, απ’ όποια παράταξη, κόμμα ή άλλο φορέα κι αν προέρχονται. Ασφαλώς, καθένας από τους συντάκτες έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράσει ελεύθερα τις προσωπικές του θέσεις ή απόψεις, με τη διευκρίνιση ότι αυτές δεν αποτελούν απαραίτητα και συνολική θέση της συντακτικής ομάδας.

6) Τονίζουμε ότι δεν καλλιεργούμε κανενός είδους αντιπαλότητα απέναντι σε άλλα μέσα, ούτε έντυπα, ούτε ηλεκτρονικά. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας, έχοντας πάρει γραπτή ή έστω προφορική άδεια από την πρωτογενή πηγή, ακόμα και αυτές εκτός Λευκάδας. Δεν έχουμε επίσης κανένα απολύτως πρόβλημα με το να αναδημοσιεύσει κάποιος άρθρα μας, ακόμα και χωρίς επίσημη άδεια με την προϋπόθεση όμως ότι το άρθρο θα παραμένει αναλλοίωτο. Επίσης θα επιθυμούσαμε σε αυτήν την περίπτωση να αναφέρεται ως πηγή προέλευσης το ΜΤ. Για ηθικούς και μόνο λόγους. Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να παρέμβουμε.

7) Θεωρούμε ότι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια αυτής της προσπάθειας είναι τα σχόλια των επισκεπτών, κι αυτό γιατί δίνουν ζωή στο κάθε άρθρο, ανοίγουν τη συζήτηση πάνω σε λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά θέματα, αποτελούν δίαυλο επικοινωνίας ανθρώπων που μπορεί να τους χωρίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα και εμφανίζουν τις τάσεις και τις απόψεις της κοινωνίας μας σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Δυστυχώς, η ελευθερία του λόγου ενίοτε γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούμε να δούμε το ΜΤ να γίνεται αρένα, παρ’ όλα αυτά κάποιοι εξακολουθούν να προσπαθούν να το κάνουν τέτοια, προφανώς για να το απαξιώσουν. Επειδή το θέμα των σχολίων είναι πολύ σημαντικό θα παρατηρήσουμε τα εξής:

α) Ως συντακτική ομάδα αναγνωρίζουμε ότι ένα ανώνυμο σχόλιο δεν μπορεί ποτέ να έχει την ίδια βαρύτητα με ένα επώνυμο, για αυτονόητους λόγους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ένα ανώνυμο ή ψευδώνυμο σχόλιο δεν μπορεί κάλλιστα να είναι και σοβαρό και εμπεριστατωμένο.

β) Επιτρέπουμε τα ψευδώνυμα σχόλια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, στο βαθμό που δεν είναι υβριστικά, προσβλητικά, μειωτικά, δυσφημιστικά ή διαφημιστικά. Σαφώς και τα όρια για τα ανωτέρω δεν είναι τα ίδια για όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο όταν υπάρχει κάποιο οριακά αγενές σχόλιο συνεννοείται η επιτροπή για την ανάρτησή του ή μη. Θα επιθυμούσαμε όμως όταν κάποιος χρησιμοποιεί ψευδώνυμο να είναι σταθερός σε αυτό ώστε να μην υπάρχει σύγχυση.

γ) Η οριστική κατάργηση των ψευδώνυμων σχολίων θα σήμαινε ότι δε θα πρέπει να ξαναδημοσιεύσουμε ένα σχόλιο που θα έλεγε πχ «Ωραίος καιρός στο Μεγανήσι» και θα υπογραφόταν από κάποιον με το ψευδώνυμο πχ «Σπαρτοχωρίτης», πράγμα άδικο, ίσως και γελοίο. Η δε άρνηση δημοσίευσης σε μη επώνυμα σχόλια μπορεί να οδηγήσει σε άλλου είδους στρεβλώσεις. Για παράδειγμα, πώς θα αντιμετωπιστεί κάποιος που υπογράφει «Δάγλας» ή «Πάλμος» ή «Αργύρης», ενώ δεν ξέρουμε αν αυτό αντιστοιχεί στο πραγματικό του επώνυμο; Γενικά, το πρόβλημα αυτό υπάρχει παντού στο διαδίκτυο και δεν υπάρχει άμεση και ξεκάθαρη λύση του. Φροντίζουμε να ελέγχουμε την εγκυρότητα των e-mails και έχουμε στη διάθεσή μας τα IP των σχολιαστών. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάτι που να μας κινεί υποψίες. Θα επιμείνουμε λοιπόν στο να δείχνουμε εμπιστοσύνη στους επισκέπτες-σχολιαστές και να τους δεχόμαστε ως καλοπροαίρετους, αφού συν τοις άλλοις πιστεύουμε ότι τις περισσότερες φορές –αν όχι πάντα- μετράει κυρίως αυτό που λέγεται και όχι τόσο αυτός που το λέει, η τοποθέτηση δηλαδή και όχι ο αριθμός ταυτότητας ή το ΑΜΚΑ. Εντούτοις, θα φροντίσουμε ώστε η κουβέντα να μην εκτραχύνεται και να μην είναι συχνά off topic (εκτός θέματος).

δ) Το επίπεδο του σχολιασμού, υπενθυμίζουμε ότι είναι αντίστοιχο του επιπέδου των σχολιαστών (στο σύνολό τους), κι αυτό θα πρέπει να προβληματίσει άπαντες. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου ακόμα και επώνυμοι σχολιαστές προκαλούν και επιτίθενται κατά δικαίων και αδίκων. Ασφαλώς φέρουν την ευθύνη των λόγων τους, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε τους υπόλοιπους συνομιλητές και αναγνώστες, είτε εμφανίζονται με ονοματεπώνυμο, είτε όχι, καθώς και το επίπεδο της συζήτησης. Ως εκ τούτου θα κάνουμε λίγο πιο αυστηρό το moderation (έλεγχο, μετριασμό σχολίων) και ελπίζουμε στην κατανόησή σας. Και λέμε «λίγο πιο αυστηρό», γιατί πάντα θα είμαστε με την πλευρά της ελεύθερης έκφρασης, παρά με αυτήν της αστυνομοκρατίας. Σε περίπτωση απόρριψης σχολίου θα εξηγούμε στον αποστολέα τους λόγους.

8 ) Παρά το γεγονός ότι όλα τα μέλη της συντακτικής μας ομάδας έχουν πολύχρονη εμπειρία από διαδικτυακά fora, blogs και sites, δεν έχουμε πάντα λύσεις σε όλα τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν. Είναι λοιπόν ευπρόσδεκτες οι παρατηρήσεις, οι συμβουλές και οι προτάσεις όποιου έχει τη διάθεση να συμβάλει στην βελτίωση του site. Θα τις δεχτούμε με ευχαρίστηση, όπως και κάθε καλοπροαίρετη κριτική. Αυτό όμως που δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να δεχτούμε ή να ανεχτούμε (από κάποιους εμφανώς κακοπροαίρετους) είναι το να μας κουνάνε το δάχτυλο «δασκαλίστικα», επιτιμητικά και απαξιωτικά, λες και κατέχουν την απόλυτη αλήθεια. Όπως δε θα ανεχτούμε και τα έμμεσα, πλην σαφέστατα, χτυπήματα κάτω από τη μέση, με σκοπό να βλάψουν το site, φαινόμενα που παρατηρήθηκαν από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας του και σποραδικά συνεχίζονται.

9) Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων. Γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχουν άνθρωποι που για δικούς τους, προσωπικούς λόγους, πιθανότατα άσχετους με το MT, τρέφουν εμπάθεια προς όλα ή προς ορισμένα μέλη της συντακτικής ομάδας. Θα τους παρακαλούσαμε να μην μετατρέπουν όλες τις συζητήσεις σε διαπροσωπική διαμάχη, ειδάλλως ας πάψουν να χρησιμοποιούν το site για να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη τους για εκτόνωση. Σε τελική ανάλυση, το διαδίκτυο δεν εισβάλει στην οθόνη κανενός απρόσκλητο. Πρέπει να πληκτρολογήσεις μια ηλεκτρονική διεύθυνση για να πας κάπου. Κανένας δεν επισκέπτεται την ιστοσελίδα μας σιδηροδέσμιος.

10) Πίσω από κάθε άρθρο υπάρχει πολλή δουλειά από τον εκάστοτε συντάκτη κι αυτό το κατανοεί πολύ καλά όποιος έχει ασχοληθεί με κάτι ανάλογο. Να επισημάνουμε ότι ένα τέτοιο site απαιτεί χιλιάδες εργατοώρες το χρόνο για την τεχνική του υποστήριξη, τις αναρτήσεις, την έρευνα, τα βίντεο, τις φωτογραφίες, τον έλεγχο των σχολίων, την υποδοχή και απάντηση σε e-mails, τα τηλέφωνα και τις συνεννοήσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες στο site βάζουν, εκτός από το δεδομένο κόπο τους, και ψυχή. Εργάζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, εννοείται αμισθί (βάζουν και από την τσέπη τους!) και στερώντας πολύτιμο χρόνο από τους ίδιους, τους φίλους και τις οικογένειές τους για να φτάνει αυτό το αποτέλεσμα με ένα κλικ στην οθόνη σας. Δεν ζητάμε πληρωμή, ούτε χειροκρότημα. Ζητάμε μόνο σεβασμό, κατανόηση, καλόπιστη κριτική και ηθική υποστήριξη.

11) Κλείνοντας αυτήν την παρέμβαση να ανακοινώσουμε ότι σχεδιάζουμε –εκτός των άλλων δράσεων που έχουμε υπόψη και θα σας γνωστοποιηθούν σύντομα- την οργάνωση μιας ανοιχτής συζήτησης (δια ζώσης) για το διαδίκτυο: για το που αρχίζει και το που τελειώνει η ελευθερία του χρήστη, για τις δυνατότητες, τις προοπτικές, αλλά και τα αρνητικά του internet. Υπολογίζουμε ότι η εκδήλωση θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι (πιθανόν Αύγουστο) και ήδη έχουμε την καταρχήν συμφωνία για συμμετοχή ενός δημοσιογράφου, ενός συγγραφέα και ενός γνωστού μπλόγκερ.

Ευχαριστούμε πολύ για την έως τώρα συμμετοχή σας που ήταν πολύ υψηλότερη του αναμενόμενου και εξακολουθεί να ανεβαίνει διαρκώς, κάνοντας, μέσα σε τρεις μήνες, το ΜΤ σημείο αναφοράς για το Μεγανήσι. Αισθανόμαστε όλη την ευθύνη να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας.

 

Η Συντακτική Επιτροπή του MeganisiTimes:

-Κώστας Κανέλλος
-Σάββας Μάλαμας
– Γιώργος Κατωπόδης
-Έλλη Καββαδά
-Παναγιώτης Κονιδάρης