Δελτίο τύπου της ΑΝ.Α.Σ.Α

ΑΒΟΥΛΗ και ΑΔΡΑΝΗΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ  ΤΩΝ  ΙΟΝΙΩΝ.

Εδραιώνεται σταθερά η αντίληψη ότι η περιφερειακή αρχή δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και να αναμετρηθεί με τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που τίθενται συνεχώς «επί τάπητος» για τα Ιόνια νησιά και τους κατοίκους τους.

Αυτό διαφάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του ΠΣ στις 19 03 2011.

– Επιτροπές Περιφερειακού Συμβουλίου

Αντί να φέρει για συζήτηση το πρόγραμμα δράσης της ΠΙΝ στην τουριστική προβολή έφερε και ψήφισε μια «νερόβραστη» επιτροπή για τουρισμό-πολιτισμό-αθλητισμό που οι αρμοδιότητες της αρχίζουν και τελειώνουν στην ..αντιγραφή άρθρων του «Καλλικράτη».

Η επιτροπή αυτή έχοντας 19(!) μέλη, προφανώς για να «βολευτούν» τα διαμαρτυρόμενα μέλη της πλειοψηφίας, θα είναι εξαιρετικά δυσκίνητη και αναποτελεσματική.

Την ίδια στιγμή ο περιφερειάρχης και η πλειοψηφία ανέχονται να εκπροσωπεί τα Ιόνια νησιά στις τουριστικές εκθέσεις …ο γενικός διοικητής με έδρα την Πάτρα κος Αποστολόπουλος!

– Κανονισμός λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου

Στο θέμα αυτό εκδηλώθηκε ολοφάνερα η βούληση της πλειοψηφίας να περιορίσει και να περιθωριοποιήσει τον ρόλο των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο ομιλίας των επικεφαλής των παρατάξεων.

Καταψήφισε την πρόταση της ΑΝ.Α.Σ.Α για δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής σε επίπεδο των πρώην νομαρχιών με σκοπό να ελέγχει και να συμβουλεύει τον αντιπεριφερειάρχη και να επεξεργάζεται βαθύτερα τα τοπικά θέματα.

Προφανώς οι κοι αντιπεριφερειάρχες προτιμούν την «ενός ανδρός αρχή», προτιμούν να είναι ανεξέλεγκτοι στην διαχείριση της τοπικής διοίκησης!

Για να ολοκληρωθεί η εικόνα ο περιφερειάρχης και οι αντιπεριφερειάρχες, τρείς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, δεν έχουν ακόμη δώσει καμμία διευκόλυνση (γραφείο, τηλέφωνο, υπολογιστή, γραμματειακή στήριξη) για την απρόσκοπτη λειτουργία της ΑΝ.Α.Σ.Α, όπως ο νόμος ορίζει.

Ο ίδιος ο περιφερειάρχης αποφεύγει επιδεικτικά να απαντήσει ενώπιον του συμβουλίου σε γραπτή ερώτηση που έχει καταθέσει σχετικά η παράταξη μας.

– Διαχείριση στερεών αποβλήτων

Εδώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πολιτικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο!

Συνένοχοι ο κος Σπύρου ,ο κος Γεωργαλίδης και ο κος Αποστολόπουλος.

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η μελέτη για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Στερεών Αποβλήτων έρχεται στο ΠΣ για έγκριση μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επέκταση των εγκαταστάσεων στο Τεμπλόνι της Κέρκυρας με πρόβλεψη ανέγερσης εργοστασίου μηχανικής διαλογής!

Στην ουσία προσπάθησαν με μια τέτοια απόφαση να προκαταλάβουν τις επιλογές του νέου Περιφερειακού σχεδιασμού. Γιατί άραγε τέτοια βιασύνη;

Και μάλιστα με επιλογές έργων που θεωρούνται πλέον ξεπερασμένα;

Αλλά κατά την διάρκεια της συζήτησης αποκαλύφθηκε κάτι πιο εξωφρενικό και απαράδεκτο. Η μελέτη για την αναθεώρηση του Περιφερειακού σχεδιασμού ανατέθηκε στις 30/12/2010 από τον κο Γεωργαλίδη με την σύμφωνη γνώμη του κου Σπύρου!

Δηλαδή μια αρμοδιότητα που από την 01/01/2011 θα την ασκούσε  ο κος Σπύρου ,ως εκλεγμένος πλέον περιφερειάρχης, συναίνεσε να την εφαρμόσει ο διορισμένος μια μόλις ημέρα πριν την λήξη της θητείας του. Γιατί άραγε;

Ποιόν εξυπηρετεί η απόφαση έγκρισης αυτής της μελέτης να γίνει από τον κο Αποστολόπουλο και όχι από τον κο Σπύρου; Μήπως και τους δύο;

Ποιες επιδιώξεις κρύβονται πίσω από μια τέτοια μεθόδευση;

Η ΑΝ.Α.Σ.Α κατήγγειλε αυτήν την διαδικασία, ζήτησε να μην εγκριθεί η επέκταση στο Τεμπλόνι και να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος σε επίπεδο περιφέρειας για τον νέο Περιφερειακό σχεδιασμό.

– Αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας

Η ΑΝ.Α.Σ.Α εξήγησε την μεγάλη σημασία που έχει για την συνοχή και ανάπτυξη της ΠΙΝ η τακτική συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η παράταξη μας στήριξε την προοπτική της δημιουργίας ενός φορέα με δημόσιο χαρακτήρα που με την συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και την στήριξη του κράτους θα αναλάβει να προσφέρει σταθερή ασφαλή και φθηνή συγκοινωνία στα νησιά της ΠΙΝ.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α ζήτησε τέλος από τον περιφερειάρχη να συμβάλει ουσιαστικά για την δημιουργία ενός πλατιού μετώπου φορέων και πολιτών που θα μπορέσει να προωθήσει αποτελεσματικά την επίλυση του κρίσιμου αυτού θέματος για την συνοχή και το μέλλον της περιφέρειας των Ιόνιων Νησιών.

– Πυρηνελαιουργείο Βασιλικής

Η ΑΝ.Α.Σ.Α στηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της περιοχής ζήτησε και ψήφισε την άμεση διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου για λόγους παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

24.3.2011

Θόδωρος Γαλιατσάτος

Περιφερειακός σύμβουλος

Επικεφαλής ΑΝ.Α.Σ.Α