Δελτίο τύπου περιφερειάρχη κου Σπύρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίαση Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: Δεν είμαστε διεκπεραιωτές των κεντρικών αποφάσεων

Συνεδρίασε σήμερα, Παρασκευή 15 Απριλίου, η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΝ.Π.Ε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρού.

Οι 13 Αιρετοί Περιφερειάρχες συζήτησαν εκτενώς οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν από τη σύγχυση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Αιρετής Περιφέρειας.

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

«Καθημερινά συναντάμε προβλήματα στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση και, όπως είπε, αυτό απασχόλησε εκτενώς τη Δ.Ε. της Ένωσης Περιφερειών.

«Σειρά εγκυκλίων έρχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών», πρόσθεσε ο κ. Σπύρου, σημειώνοντας: «Εν τούτοις αδιευκρίνιστα παραμένουν πολλά σημεία, ενώ τη ίδια στιγμή δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε για τα απλά θέματα. Σύντομα τα θέματα αυτά θα τα θέσουμε στον Υπουργό με τον οποίο επιδιώκουμε συνάντηση».

Παραδείγματα

– Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις, κι ενώ δεν έχουμε αρμοδιότητες, το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί πώς οι Αιρετές Περιφέρειες είναι αρμόδιες να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα (μισθώματα και γραφική ύλη των Γραφείων και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Δεν μπορεί το Κεντρικό Κράτος να εκχωρεί αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.

– Τα Υπουργεία Παιδείας και Υποδομών έχουν την αποκλειστική ευθύνη εποπτείας και προγραμματισμού πληρωμών και ένταξης νέων έργων του ΟΣΚ και πρέπει άμεσα να αφυπνιστούν και να ενεργοποιήσουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε άμεσα να γίνουν οι κατανομές των πιστώσεων και οι πληρωμές για να προλάβουμε τα χειρότερα από τις δικαστικές πρωτοβουλίες των εργολάβων να δεσμεύσουν λογαριασμούς των Περιφερειών της χώρας.

Σπ. Σπύρου: Δεν είμαστε απλά ένα συνδικαλιστικό όργανο

Με αφορμή την προετοιμασία και τη συζήτηση για το σχέδιο Π.Δ. που αφορά στη σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με το όνομα «Ένωση Περιφερειών Ελλάδας» και συντετμημένα «ΕΝ.Π.Ε.», το οποίο εποπτεύεται από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και έχει έδρα την Αθήνα, ο κ. Σπύρου, τόνισε: «Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι η Ένωση Περιφερειών δεν είναι απλά ένα συνδικαλιστικό όργανο – διεκπεραιωτής των αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας στην οποία πρέπει να υποκύπτουμε ακόμη κι αν οι αποφάσεις της είναι σε βάρος των πολιτών.

Η δυναμική της οφείλει να στηρίζεται στις διεκδικήσεις, στην έκφραση των διαφορετικών απόψεων και, αν χρειαστεί, στη ρήξη με την κεντρική εξουσία».

(Πηγή: www.lefkadanews.com)