Τα επικίνδυνα ψάρια του Μεγανησίου

Στο άρθρο που ακόλουθεί θα ασχοληθούμε με κάποια είδη ψαριών τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα. Βέβαια ο βαθμός επικινδυνότητας δεν είναι ίδιος για όλα τα είδη. Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν.

ΔΡΑΚΑΙΝΑ

 

Oι δράκαινες ζουν αποκλειστικά σε αμμώδη βυθό. Έχουν ισχυρό δηλητήριο και σε περίπτωση τσιμπήματος τα συμπτώματα είναι, ισχυρός πόνος και πιθανόν υψηλός πυρετός.Έχουν πολύ νόστιμο κρέας, ψαρεύονται με σχεδόν όλους τους τρόπους. Στο Μεγανήσι συγκεκριμένα υπάρχουν αρκετές παραλίες που κρύβεται αυτο το, συμπαθητικό κατά τα άλλα , ψαράκι .

 

ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΣ

 

Δεν έχει αναφερθεί ακόμα η παρουσία του στο Μεγανήσι αλλά έχει μεταναστεύσει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Αξίζει όμως να το αναφέρουμε στο παρόν άρθρο.

Το συγκεκριμένο είδος ψαριού ονομάστηκε έτσι εξαιτίας των τεσσάρων μπροστινών του δοντιών που μοιάζουν με αυτά του κουνελιού. Σίγουρα αυτό το ψάρι δε μοιάζει επικίνδυνο, εκ πρώτης όψεως. Είναι όμως εξαιρετικά δηλητηριώδες. Περιέχει μια ουσία που ονομάζεται τετροδοτοξίνη η οποία επηρεάζει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και μπορεί να επιφέρει μούδιασμα στα χείλη και τη γλώσσα, παραίσθηση στο πρόσωπο και τα άκρα, στομαχικές διαταραχές, παράλυση, δυσκολία στην αναπνοή και θάνατο.

Στις χώρες τις ανατολής θεωρείται εξαιρετικό φαγητό, όπως έχουμε εμείς εδώ τον αστακό. Βέβαια σε αυτές τις χώρες οι μάγειρες είναι εξειδικευμένοι και γνωρίζουν ποιά μέρη του σώματος πρέπει να αφαιρέσουν. Το κρέας, που τρώγεται, δημιουργεί μια έντονη ευφορία και για αυτό θεωρείται περιζήτητο . Άρα πολύ απλά, η ζωή σου εξαρτάται από το πόσο καλός είναι ο μάγειρας.

Κάποτε, είχα διαβάσει ότι κατα τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, σε μια χώρα της ανατολής (αν θυμάμαι καλα ήταν η Κίνα) , επειδή υπήρχε μεγάλη φτώχια πολλοί για να βρούν τροφή, κατεύφευγαν στο να γίνουν ρακοσυλλέκτες. Την επόμενη ημέρα τα δρομάκια της πόλης είχαν γεμίσει από πολλά πτώματα.» Δολοφόνος» ήταν το παραπάνω ψαράκι. Οι μάγειρες πετούσαν τα δηλητηριώδη μέλη του ψαριού στα σκουπίδια και οι ρακοσυλλέκτες τα έτρωγαν.

ΣΜΕΡΝΑ

 

Η Σμέρνα ,κατ’ αρχάς να πούμε οτι έχει πολύ νόστιμο κρέας. Επίσης να τονίσουμε οτι ειναι ΨΑΡΙ !! και όχι φίδι όπως πολλοί θεωρούν. Το χρώμα της, εξαρτάται από το περιβάλλον το οποίο ζει. Κυνηγά κυρίως το βράδυ διότι είναι σχεδόν τυφλή. Είναι αρκετά επικίνδυνο ψάρι γιατί έχει δυνατό δάγκωμα. Όταν πιάνεται σε αγκίστρι ή ψαρορτούφεκο αντιδρά πολύ βίαια δαγκώνοντας ότι βρει μπροστά της γι αυτό χρειάζεται προσεκτική μεταχείριση. Ο παππούς μου, έχει βρεί τη λύση εδώ και χρόνια. Δύνατό χτύπημα στο κεφάλι με ένα ρόπαλο (κόπανος) .Αυτός ο τρόπος συνηθίζεται από τους ψαράδες.

 

ΜΟΥΔΙΑΣΤΡΑ

Είναι ένα σχετικά σπάνιο ψάρι . Όπως δηλώνει και η ονομασία του, εάν κάποιος το ακουμπήσει με γυμνά χέρια θα δεχθεί ένα μικρό ηλεκτροσόκ.

 

Σκορπιός – Σκορπίνα

Συνηθισμένο ψάρι και πολύ γνωστό για την ψαρόσουπά του αλλά και τα τσιμπήματά του, τα οποία είναι επικίνδυνα και σίγουρα επώδυνα γιατί έχουν δηλητηριώδεις αδένες.

 

Κατωπόδης Γιώργος.