Φύσηξε ο Βαρδάρης για τον Νίκο Παπάζογλου

 

Σε ηλικία 63 ετών έχασε την μάχη για την ζωή ο Νίκος Παπάζογλου, ένας από τους πλέον ταλαντούχους και αγαπητούς καλλιτέχνες, που τον τελευταίο καιρό έκανε χημειοθεραπείες. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 16:00, από τον ιερό ναό Αγίου Θεράποντα στην Τούμπα.

 Ο γνωστός τραγουδοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, ενώ μία εβδομάδα πριν είχε βγει από το νοσοκομείο καθώς τα τελευταία δύο χρόνια «πάλευε» με τον καρκίνο.

 Λίγα λόγια για τον Νίκο Παπάζογλου

 Ο Νίκος Παπάζογλου γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1948 στη Θεσσαλονίκη.

 Τα πρώτα του τραγούδια τα έγραψε την περίοδο του 1965 και κάποια από αυτά τραγουδήθηκαν από τον Πασχάλη, τον οποίο ο Παπάζογλου αντικατέστησε στους Olympians για να κάνει στρατιωτική του θητεία!

 Την δεκαετία του ’70, ο γνωστός τραγουδοποιός μεταβαίνει στην Γερμανία με το συγκρότημα Zealot (Ζηλωτής), ενώ ηχογραφεί κάποια κομμάτια στο Μιλάνο για να τα προωθήσει στον ευρωπαϊκό χώρο.

 Το 1976 επιστρέφει στην Ελλάδα και, ένα χρόνο αργότερα, συμμετέχει στο «Αχαρνής ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια», παράσταση που τον φέρνει σε επαφή με τους Διονύση Σαββόπουλο και Μανώλη Ρασούλη.

 Οι τρεις μεγάλοι καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Νίκο Ξυδάκη και το 1980 δημιουργούν τον δίσκο – σταθμό της ελληνικής δισκογραφίας, «Η Εκδίκηση Της Γυφτιάς». «Τρελή κι Αδέσποτη», «Κανείς Εδώ Δεν Τραγουδά», είναι μερικά μόνο από τα 13 κομμάτια που τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα.

 Παράλληλα, δημιουργούν το στούντιο «Αγροτικόν» στην Κάτω Τούμπα, όπου «γεννήθηκαν» μερικά από τα «διαμάντια» της ελληνικής μουσικής.

 Το 1979 κυκλοφορεί το «Δήθεν» των Ξυδάκη – Ρασούλη, στο οποίο τραγουδά μαζί με τον Δημήτρη Κοντογιάννη και τη Σοφία Διαμαντή, ενώ το 1983 ο Παπάζογλου εμφανίζεται στην Αθήνα με την «Ταχεία Θεσσαλονίκης». Την ίδια χρονιά βγάζει και τον δίσκο «Χαράτσι», που δημιούργησε ολόκληρη σχολή καθώς ενέπνευσε αρκετούς νεότερους τραγουδοποιούς. Μάλιστα, εκτός από την αρχική κυκλοφορία του, ο δίσκος επανακυκλοφορεί στην αγορά το 1988 και το 1996!

 Η δισκογραφία του συνεχίζεται με τα «Μέσω Νεφών» (1986), «Σύνεργα» (1991) και «Επιτόπιος Ηχογράφηση» από την συναυλία του στο θέατρο Λυκαβηττού. Παράλληλα, συμμετέχει και σε δίσκους άλλων, όπως οι: «Ρεζέρβα» (1984), «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» (1986 – Σαββόπουλο), «Πότε Βούδας πότε Κούδας» (1986 – Ρασούλης) και «Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά» (1988 – Χατζηδάκης).

 Άξιες αναφοράς είναι και οι συνεργασίες του με το Μανώλη Λιδάκη, τη Γλυκερία, τη χορωδία Αιγαίου, τη Σαραγούδα Γιασεμή, τους Παλαιολόγους, το Λουδοβίκο των Ανωγείων, τη Νένα Βενετσάνου, τη Λιζέτα Καλημέρη, την Κατερίνα Σιαπάντα και την Όλγα Δεραινίτη. Ο Παπάζογλου ήταν επίσης εκείνος που έδωσε ευκαιρίες σε σημερινούς καλλιτέχνες να εκφραστούν, όπως οι Σωκράτης Μάλαμας, Ορφέας Περίδης, Μελίνα Κανά και Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

«Αύγουστος», «Ένα Κι Ένα», «Υδροχόος», «Ο Μοναχός Ο Άνθρωπος», «Δεν Είμαι Ποιητής», είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια του που συνεχίζουν να ακούγονται ακόμα και 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία τους.

 Ο Νίκος Παπάζογλου ήταν παντρεμένος με την Βαρβάρα με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Αδελαΐδα.

httpv://www.youtube.com/watch?v=dA9WsUvqHbk&feature=player_detailpage

httpv://www.youtube.com/watch?v=t_6Cdc5YGs8&feature=player_detailpage

httpv://www.youtube.com/watch?v=Ctt9UKG1DzE&feature=player_detailpage

(Πηγή: www.star.gr -youtube)