Επιστολή-ερώτηση κου Γαβρίλη για την ΕΥΔΑΠ

Aρ.πρωτ: 1180

15/04/2011 Δήμου  Μεγανησίου 

Κοινοποίηση:

 meganisi news

meganisi times

 Επίκαιρη ερώτηση προς τον  Δήμαρχο και το  δημοτικό συμβούλιο δήμου  Μεγανησίου:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο (ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΑ ΝΕΑ, 14/4/2011), «έκλεισε» η απόφαση για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πλαίσιο του Δήμου με το Ελληνικό Δημόσιο και αρμόδιο φορέα την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Στη  χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (13/4/2011) έγινε μάλιστα παρέμβαση από το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας, με διανομή σχετικού ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο και επισυνάπτεται.

Τώρα, είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συνεργασίες μπορεί να είναι απλές, μπορεί και όχι, διότι αν λάβουμε υπόψη ότι,

σύμφωνα με τον Νόμο 2744/99 και την Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, παρέχεται στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. η «δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων της και σε άλλες περιοχές εντός και εκτός του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Προϋπόθεση για την επιχειρούμενη κάθε φορά επέκταση είναι η ΕΥΔΑΠ να εξετάζει και να εξασφαλίζει αφενός την εύλογη αποτελεσματικότητα της επένδυσης, αφετέρου τη δυνατότητα χρηματοδότησης της Εταιρείας για το σκοπό αυτό, ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.»,

ποιος μπορεί να αποκλείσει το γεγονός μιας στενότερης και ελεγχόμενης συνέργειας στο πεδίο της μεταφοράς ή και «πώλησης» τεχνογνωσίας, (συν)διαχείρισης του υδατικού δυναμικού, ελέγχου της σχέσης «κόστος παραγωγής» προς  «προσδοκώμενο όφελος» , πράγμα το οποίο  μεταφράζεται, όπως η εμπειρία έχει δείξει, σε αύξηση της τιμής πώλησης του (κάθε) παραγόμενου κοινωνικού αγαθού, ακόμα και αν επιτυγχάνεται μείωση του κόστους παραγωγής και διάθεσής του προς τους καταναλωτές.

Με δεδομένο

 (α) ότι το Μεγανήσι δεν έχει δικό του νερό και  είναι αναγκασμένο  να υδροδοτείται από την Λευκάδα,

(β) την εκπεφρασμένη πεποίθηση του νησιού μας κ. Στάθη Ζαβιτσάνου, ο οποίος στις 7 Αυγούστου 2010 αναφερόμενος στο θέμα της ύδρευσης του Μεγανησίου τόνισε ότι  ο δήμος αντιμετώπισε με επιτυχία τη λειψυδρία («το Μεγανήσι έχει νερό τη στιγμή που η Λευκάδα το καλοκαίρι διψάει»), επενδύοντας χιλιάδες Ευρώ στο τομέα της διαχείρισης και της αποθηκευτικής ικανότητας ύδατος μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας (βλ. σχ. video – ρεπορτάζ του Meganisi News με ημ/νία ανάρτησης 8 Αυγούστου 2010),

(γ) τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την πληθώρα των οικονομικών μέτρων που επιβάλλονται από το Μνημόνιο και εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, μέτρα που εξακολουθούν να πλήττουν κυρίως τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, αλλά και τους διανεμόμενους πόρους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση,

θα επιθυμούσα να ρωτήσω

(α) εάν τόσο ο ίδιος, τουλάχιστον στη βάση της ισοτιμίας που απορρέει από το αιρετό αξίωμα  των δύο δημάρχων Λευκάδας και Μεγανησίου, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Μεγανησίου ήταν σχετικώς ενήμεροι,

(β) εάν έχουν κατά κάποιον τρόπο σχεδιαστεί πρακτικές ή αν έχει εκπονηθεί έστω κάποιος προληπτικός σχεδιασμός και σε ποια βάση, ώστε να αντιμετωπιστεί μια μη αποκλειόμενη δυσάρεστη εξέλιξη για το νησί μας και τους κατοίκους του, εξέλιξη που δεν θα είναι παροδική αλλά μόνιμη και

(γ) εάν ο Δήμος Μεγανησίου θα μπορέσει με βάση το οικονομικό του πλάνο και τους πόρους του να απορροφήσει το μελλοντικά πιθανώς αυξημένο κόστος της μεταφοράς του νερού από τη Λευκάδα στο νησί μας, πράγμα που θα καταστήσει το παραγόμενο αγαθό ακριβότερο, εφόσον το σενάριο της συνέργειας μεταξύ Δ. Λευκάδος και ΕΥΔΑΠ Α.Ε. τελικώς ευδοκιμήσει και γίνει πραγματικότητα.

Συνημμένα

(1):

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας να σταματήσει το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου αγαθού του νερού, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού της Λευκάδας και των κατοίκων του Ξηρομέρου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, προωθεί συστηματικά την εγκληματική πολιτική, της εμπορευματοποίησης των υδάτινων πόρων, της πλήρους ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας ανάφερε πως «η ΕΥΔΑΠ οφείλει να κατακτήσει την ταυτότητα μιας δυναμικής ανταγωνιστικής επιχείρησης όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά πανελλαδικά και σε διεθνές επίπεδο»!

Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, η ΕΥΔΑΠ με ανακοίνωσή της θριαμβολογεί ότι διπλασίασε τα μετά από φόρους κέρδη της το 2010, καθώς αυτά διαμορφώθηκαν στο ποσό των 11,34 εκατ. ευρώ, από 5,74 εκατ. ευρώ το 2009!

Κέρδη, βέβαια, που οφείλονται στο γεγονός ότι η λαϊκή οικογένεια, παρότι δέχεται το μπαράζ των αντεργατικών κυβερνητικών μέτρων, πληρώνει το νερό για χρυσάφι και πανάκριβα τέλη αποχέτευσης, ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης υποχρεώνονται σε δραστική μείωση των αποδοχών τους με όχημα το αντιλαϊκό μνημόνιο.

Απαιτούμε να σταματήσει η μεθόδευση ιδιωτικοποίησης που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επισπεύδει με την ολοκληρωτική παράδοση στα διεθνικά μονοπώλια της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ Θεσσαλονίκης. Η ίδια μοίρα επιφυλάσσεται και για τις «Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης».

Αυτή την πολιτική έρχεται να υλοποιήσει και στην Λευκάδα, η νέα Δημοτική Αρχή. Δεν έχει κανένα δικαίωμα γιατί το νερό, είναι φυσικός πόρος στρατηγικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, και γι’ αυτό πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Απαιτούμε:

  • Τη δημιουργία ενός άλλου θεσμικού πλαισίου, που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας.
  • Καμία αύξηση της τιμής του νερού.
  • Την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο του Δήμου και του Νομού.
  • Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών και της ανάκτησής τους, με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
  • Την άμεση αντιμετώπιση των απωλειών λόγω διαρροών από τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.
  • Την προστασία των δασών και αναδασώσεις, που ευνοούν τη συγκράτηση των νερών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.ιώ

 

Μετα τιμής

Γιώργος  Γαβρίλης

(Σημ: Η καθυστέρηση στην ανάρτηση της επιστολής έχει να κάνει με τεχνικό πρόβλημα που είχα στο μέιλ μου και έλυσα μόλις σήμερα-Παναγιώτης Κονιδάρης)