Η περιφορά του Επιταφίου στο Κατωμέρι

Έγινε χτες η περιφορά του Επιταφίου στο Κατωμέρι με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου (ίσως περισσότερου από κάθε άλλη φορά). Το γλυκό ανοιξιάτικο βράδυ βοήθησε ώστε να τελεστεί δίχως προβλήματα η αναπαράσταση της ταφής του Κυρίου.

Στους δρόμους και τις αυλές έβλεπες παντού αναμμένα κεράκια. Ακόμα και στα δέντρα είχαν κρεμάσει φαναράκια. Παντού μοσχοβολούσε λιβάνι. Σε πολλά σημεία του χωριού οι νοικοκυρές έστρωναν μεντανίες και χαλιά για να περάσει ο Τάφος του Κυρίου.

Ο Επιτάφιος έκανε τον κύκλο του χωριού με τον πατέρα Ευάγγελο και τους ψάλτες να άδουν το «Η ζωή εν Τάφω». Η πομπή έφτασε στην πλατεία όπου και έγινε η καθιερωμένη δέηση για να επιστρέψει κατόπιν στους Αγ. Αποστόλους, εν  αναμονή της Ανάστασης.

Κατόπιν βέβαια ακολούθησε το πατροπαράδοτο έθιμο του «Ιούδα», αλλά για αυτό θα ακολουθήσει ειδικό ποστ. Σήμερα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, με το που χτύπησαν οι καμπάνες άρχισαν να ακούγονται σε όλες τις γειτονιές σπασίματα πιάτων και δοχείων. Πρόκειται φυσικά για το έθιμο που ονομάζεται «Κομμάτι» . Συμβολίζει την αποπομπή της κακοδαιμονίας του Θανάτου και την έναρξη της Αναστάσιμης περιόδου.