Μήνυμα Οικολόγων-Πράσινων

Μήνυμα των Οικολόγων Πράσινων των Ιόνιων Νησιών για τα 25 χρόνια από το Τσερνομπίλ.

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ, που έγινε στις 26 Απριλίου 1986, άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και βαριά αρρώστους.

 Ολόκληρες περιοχές είναι ακόμα αποκλεισμένες, ενώ η οικονομική επιβάρυνση στην Ουκρανία υπολογίζεται ότι το συνολικό οικονομικό κόστος έχει ήδη ξεπεράσει τα 165 δισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος το ατύχημα της Φουκουσίμα, σε μια χώρα πρότυπο για τους υπερασπιστές της πυρηνικής ενέργειας, έδειξε στην ανθρωπότητα ότι αυτή η ενέργεια δεν μπορεί να είναι απόλυτα ασφαλής. Επίσης, δεν γίνεται να παραβλέψουμε την επικινδυνότητα των θαμμένων πυρηνικών αποβλήτων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε να κλείσουν σταδιακά τα πυρηνικά εργοστάσια στις γειτονικές μας χώρες, να παγώσουν τα σχέδια για δημιουργία νέων και να κλείσουν άμεσα οι παλαιότεροι και επικίνδυνοι αντιδραστήρες. Σε αυτήν την συγκυρία, της εξέλιξης της καταστροφής της Φουκουσίμα αλλά και της κλιματικής αλλαγής, είναι επιτακτική ανάγκη να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς ορυκτά καύσιμα και χωρίς πυρηνικά.

Η Περιφερειακή Γραμματεία Ιονίων Νήσων των Οικολόγων Πράσινων

Πληροφορίες:     Βέρα Κορωνάκη 26630 22812, 6944 388 644

(Πηγή: www.kolivas.de)