Απογραφή πληθυσμού και κατοικιών

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Εξήντα οκτώ χιλιάδες απογραφείς, με αρμοδιότητα εκατόν πενήντα νοικοκυριά ο καθένας. Εκτός του ερωτηματολογίου για το επάγγελμα, το επίπεδο εκπαίδευσης και την κατάσταση απασχόλησης, θα απογραφούν αυθαίρετα κτίσματα χωρίς κανέναν έλεγχο νομιμότητας, άστεγοι από τα κέντρα σίτισης, αυτοκίνητα, καυστήρες και θέσεις πάρκινγκ.

Οι πληροφορίες των ατόμων και των νοικοκυριών είναι απολύτως εμπιστευτικές, προστατεύονται από απόρρητο, θα ενταχθούν στο σύστημα ανώνυμα και δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλον σκοπό. Σε περίπτωση αμφιβολίας οι απογραφόμενοι θα μπορούν να τηλεφωνούν στον επόπτη ή στον αριθμό της κεντρικής υπηρεσίας της ΕΛΣΤΑΤ (213 135 2138-2140) και να εξακριβώνουν την ταυτότητα του απογραφέα τους ή να επισκέπτονται τη διαδικτυακή διεύθυνση www.apografi2011.gr.

Σκοπός της Γενικής Απογραφής είναι να συγκεντρωθούν δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας, τα οποία είναι απαραίτητα για το σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους.

Τις λεπτομέρειες της Γενικής Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών από την Τρίτη έως τις 24 Μαΐου ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος υπογράμμισε πως «τα στοιχεία είναι απαραίτητα για τη λήψη αποφάσεων και το σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής» και τόνισε ότι η απογραφή αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία απογραφή του 2001, ο πληθυσμός της χώρας ήταν 10.964.200, ενώ στα μέσα του 2009 υπολογιζόταν σε 11.282.751 κατοίκους. Τα αποτελέσματα της απογραφής πρέπει να δημοσιοποιηθούν ώς τις 31 Μαρτίου του 2014, ωστόσο τα βασικά στοιχεία του πληθυσμού ανά κοινότητα και ανά φύλο θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2011.

«Αυτή τη φορά δεν θα έχουμε φαινόμενα μετακίνησης του πληθυσμού, να μετακινείται δηλαδή ο πληθυσμός για να απογραφεί σε άλλον τόπο από αυτόν της σημερινής του κατοικίας», σημείωσε η γενική διευθύντρια Στατιστικών Ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανασία Ξενάκη.

«Η απογραφή πληθυσμού του 2011», σημειώνει ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης, πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ, «εκτός από την κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική αξία των πολύτιμων στοιχείων της είναι και ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, λόγω παρουσίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών και των 150.000-200.000 παιδιών τους που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας, καθώς και του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι των Ελλήνων ξεπερνούν τις γεννήσεις από Ελληνίδες μητέρες. Δυστυχώς για την απογραφή αυτή δεν έχει γίνει καμιά ενημέρωση του κοινού (και ιδιαίτερα των μεταναστών) και, ενώ είχε αναγγελθεί ότι θα άρχιζε στα μέσα Μαρτίου, γίνεται τον Μάιο, γεγονός που την καθιστά μη συγκρίσιμη με τις προηγούμενες οι οποίες έχουν γίνει σε μια μέρα (μέσα Μαρτίου ή αρχές Απριλίου), δηλαδή σε μια νεκρή τουριστικά περίοδο».

Κατά τον κ. Δρεττάκη (ως μαθητής ήταν απογραφέας στην πρώτη μεταπολεμική απογραφή πληθυσμού της χώρας μας, που έγινε στις 7/4/1951), το γεγονός ότι θα διαρκέσει πολλές μέρες «μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα είτε μη απογραφής ορισμένων είτε διπλοεγγραφής άλλων. Παρ’ όλα αυτά, εύχομαι να πετύχει, δεδομένου ότι σ’ αυτήν θα στηριχθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας». *

Πώς θα γίνει η απογραφή

1 Η απογραφή θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 24 Μαΐου.

2 Οι επιλεγμένοι από την ΕΛΣΤΑΤ συνεργάτες (55.000 απογραφείς και 13.000 τομεάρχες) θα επισκέπτονται τους κατοίκους φορώντας κονκάρδα με το ειδικό σήμα της Αρχής και το όνομά τους, καθώς και το όνομα και το τηλέφωνο του επόπτη τους.

3 Η συνέντευξη θα είναι διάρκειας 24 λεπτών.

4 Σε περίπτωση απουσίας ο απογραφέας θα αφήνει στην πόρτα σημείωμα με τον αριθμό του τηλεφώνου του.

5 Αρκεί ένα μέλος της οικογένειας για να δώσει τις πληροφορίες για κάθε σπίτι.

6 Ο πληθυσμός θα απογραφεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

7 Δεν απαιτείται μετακίνηση στον τόπο διατήρησης οικογενειακής μερίδας ή εκλογικών δικαιωμάτων.

8 Κατά την απογραφή δεν χρειάζεται η επίδειξη κανενός εγγράφου, ταυτότητας, διαβατηρίου, ΑΦΜ κ.λπ.

9 Δεν θα ζητηθούν από κανέναν χαρτιά μόνιμης παραμονής.

10 Οι μετανάστες θα απογραφούν χωρίς να επιδεικνύουν χαρτιά νόμιμης παραμονής. Θα υπάρχουν διαθέσιμοι διερμηνείς, καθώς επίσης και ερωτηματολόγια μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες.

(Πηγή: www.enet.gr)