Ο Πρωθυπουργός για το Ευρώ στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών στο Μεγανήσι

Οι δήλωσεις του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου περί έξοδου από το ευρώ στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών στο Μεγανήσι (Ανανεωμένο)

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπλακεί σε σεναριολογία που αγγίζει τα όρια της εγκληματικότητας, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο τέταρτο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Μικρά Νησιά, στο Μεγανήσι, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από το δημοσίευμα του Spiegel ότι συζητείται έξοδος της χώρας από το ευρώ.

Όπως είπε η κυβέρνηση διαχειρίζεται το ζήτημα του χρέους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με υπευθυνότητα και γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Αναφορικά με την συνάντηση –την Παρασκευή – υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης υπό τον κ. Γιούνκερ, τόνισε πως κάποιοι ανεύθυνα θέλησαν και πάλι να σπείρουν το φόβο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χθες είδαμε πόσοι κίνδυνοι παραμονεύουν τη χώρα ακόμα και με προβοκάτσιες».

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σενάριο εξόδου από το ευρω λέοντας ότι «δεν συζητήθηκε ποτέ ένα τέτοιο σενάριο σε ανεπίσημες επαφές για την πορεία της χώρας».

Σημείωσε πως η σεναριολογία έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχολογία του ελληνικού λαού και στους επενδυτές.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε όλους, εντός και εκτός Ελλάδος και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσουν την Ελλάδα ήσυχη να κάνει τη δουλειά της.

Πρόσθεσε πως φέτος η τουριστική κίνηση φαίνεται ότι θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη στη χώρα σημειώνοντας πως δεν μπορεί αυτή η θετική πορεία της χώρας να υπονομεύονται από τα συνεχή σενάρια και την κακοφωνία που υπάρχει στο πλαίσιο της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως οι αλλαγές στη χώρα θα συνεχιστούν απρόσκοπτα και δυναμικά.

 

Πηγή: Skai.gr

 

Φωτό: Βασίλης Φίλης / Papandreou.gr (Για περαιτέρω αναδημοσίευση απαιτείται η πηγή)

 

Στη διάψευση των πληροφοριών, που ήθελαν την Ελλάδα να φεύγει από το ευρώ, προχώρησε στα πλαίσια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο Μεγανήσι Λευκάδας, στο τέταρτο συνέδριο για τους μικρούς δήμους, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε την Παρασκευή από δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τους σκληρούς χαρακτηρισμούς της «προβοκάτσιας» και της«εγκληματικότητας», για όσους διακινούν αντίστοιχα σενάρια.

Όλο το ρεπορτάζ

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι: «Aς κάνουμε τις δυσκολίες ευκαιρία, να δούμε σε βάθος τα προβλήματά μας και να τα λύσουμε. Να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα που όλοι γνωρίζουμε, τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος, τις νοοτροπίες που υπάρχουν. Τα μικρά νησιά έχουν την ευκαιρία να γίνουν πρότυπα πιλότοι μιας άλλης Ελλάδας που όλοι θέλουμε. Έχουμε ξεκινήσει το δρόμο των αλλαγών η χώρα μας γνωρίζει δυσκολίες με δικά μας προβλήματα μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας που δυσκολεύουν την κατάσταση. Υπάρχουν πραγματικές αιτίες, όπως η σπατάλη, η πελατειακή λογική η κακή λειτουργία του κράτους».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπλακεί σε σενάρια που αγγίζουν τα όρια της εγκληματικότητας»,ανέφερε ο πρωθυπουργός για το θέμα που δημιουργήθηκε και χαρακτήρισε τη σύσκεψη ενημερωτικού χαρακτήρα.
«Ανεύθυνα κάποιοι θέλησαν να ενσπείρουν το φόβο για διάφορους λόγους ίσως και κερδοσκοπικούς», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, που χαρακτήρισε προβοκάτσια τα γεγονότα αυτά και τόνισε ότι «κανένα σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ δε συζητήθηκε. Είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι απέναντι σε όλα τα κερδοσκοπικά σενάρια. Καμία προβοκάτσια δεν θα λυγίσει τη ψυχή του περήφανου λαού μας».

 

«Αυτή η σεναριολογία είναι πολύ αρνητική και για την ψυχολογία του ελληνικού λαού, αλλά και για κάθε Έλληνα ή ξένο επενδυτή που θέλει να επενδύσει. Καλώ όλους να αφήσουν την Ελλάδα να κάνει τη δουλειά της», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Για όσους ψάχνουν άλλοθι και προσφεύγουν σε προκατασκευασμένες ιστορίες για «αγρίους», για δήθεν προαποφασισμένη προσφυγή στο ΔΝΤ, τους λέμε ότι είμαστε σε πορεία που σώζουμε τη χώρα, σώζουμε μισθούς και συντάξεις, σώζουμε την οικονομία.

Συνεχώς θα βρίσκουμε μπροστά μας από αναλύσεις και παραινέσεις έως κερδοσκοπικές επιθέσεις και  γι αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Οι αλλαγές θα προχωρήσουν και τώρα πρέπει να είναι πιο ρηξικέλευθες, δίκαιες και πιο αποφασιστικές. Θα φθάσουμε στο στόχο μας για μια Ελλάδα δίκαιη, σίγουρη και βιώσιμη για τα παιδιά μας.

Η κυβέρνηση διαχειριζόμενη τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, ήδη έχει πετύχει πολλά δίνοντας κάθε μέρα τη μάχη εντός και εκτός της χώρας και κάνοντας μόνο τη δουλειά της, αποκτώντας έτσι κάθε μέρα αξιοπιστία, που αποτυπώθηκε και στην επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ.με παράλληλη μείωση του επιτοκίου, γεγονός που ανακούφισε την οικονομία κατά 6 δισ. ευρώ».

 

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι: «Παρά την κρίση και τα προβλήματα, θα συνεχίσω να είμαι στο πλάι των πολιτών, ακούγοντας τη γνώμη τους αλλά και την κριτική τους, καθώς τη νέα Ελλάδα θα τη χτίσουμε όλοι μαζί.
Όλοι έχουν καταλάβει πλέον τι σήμαινε το μοντέλο της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης, είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντάς το ένα μοντέλο αδιέξοδο που χρεοκόπησε μαζί με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ποτέ δεν είπα ότι θα γίνω πρωθυπουργός για να δημιουργήσω μια στρατιά δημοσίων υπαλλήλων ή για να ενισχύσω την επιχειρηματικότητα με θαλασσοδάνεια.
«Στόχος μου και στόχος της κυβέρνησης – και το έχω αναφέρει πολλές φορές – είναι μια Ελλάδα που δεν θα στηρίζεται σε δάνειες δυνάμεις, μια Ελλάδα που δεν θα καταναλώνει μόνο, αλλά και θα παράγει.
Προϋπόθεση όλων αυτών, είναι η δημοσιονομική εξυγίανση καθώς λίγοι θα επένδυαν, ή θα δανειοδοτούσαν μια επιχείρηση, ένα δήμο αλλά και μια χώρα αν δεν υπάρχει σωστή διαχείριση των οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα στόχος είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Πηγή: Ert.gr