ΠΑΜΕ-Εργατικό Κέντρο: Αγωνιστική υποδοχή του πρωθυπουργού

Αγωνιστική υποδοχή του πρωθυπουργού της αντεργατικής λαίλαπας, της ανεργίας και των ιδιωτικοποιήσεων

Συγκέντρωση αύριο Σάββατο 11 π.μ. στον Αη Μηνά

Αύριο 7 Μάη επισκέπτεται τη Λευκάδα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Η επίσκεψή του θα πραγματοποιηθεί με αφορμή το Συνέδριο «μικρών νησιών» που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στο Μεγανήσι. Το Σάββατο το μεσημέρι, οι τοπικές αρχές του νησιού και ο βουλευτής ετοιμάζουν φιέστα υποδοχής για τον πρωθυπουργό, διαδίδοντας ότι φέρνει «δώρα» για το νησί.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που ο πρωθυπουργός της χώρας είχε εξαγγείλει από ένα άλλο μικρό νησί, το Καστελόριζο, την εμπλοκή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ. Λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά».

Ένα χρόνο μετά, πράγματι η πολιτική που έχει χαράξει έχει αποτελέσματα. Η οικονομική κρίση βαθαίνει. Αξιοποιείται μαζί με τα χρέη και τα ελλείμματα για να φορτώσει τα αποτελέσματά της στις πλάτες των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων, στη φτωχή και μεσαία αγροτιά, γενικότερα στα λαϊκά στρώματα. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετώντας την πολιτική του κεφαλαίου που συναποφασίζεται στην Ε.Ε. κατεδαφίζει όλα τα εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων που με αιματηρούς αγώνες κατακτήθηκαν.

Η ανεργία στο νησί, όπως και πανελλαδικά αυξήθηκε αλματωδώς, ιδιαίτερα στη νέα γενιά και τις γυναίκες. Οι κλαδικές συμβάσεις καταργούνται και αντικαθίστανται με επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις (για να πετύχουν μείωση μισθών).

Οι μισθοί στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, όπως και οι πενιχρές συντάξεις πετσοκόβονται. Τα καταστήματα το ένα μετά το άλλο κλείνουν εξαιτίας τις επέλασης των αλυσίδων των πολυκαταστημάτων.

Η παιδεία και η υγεία ιδιωτικοποιούνται περαιτέρω. Το ίδιο οι δρόμοι, τα νερά, οι θάλασσες και τα βουνά μας.

Σε λίγες μέρες νέο πιο βάρβαρο πακέτο μέτρων θα εξαγγελθεί, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το 2012-2015. Περιλαμβάνει κόψιμο όλων των φοροαπαλλαγών των εργαζομένων, κι άλλο πετσόκομμα των μισθών (βλέπε ενιαίο μισθολόγιο). Επιτάχυνση της εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων, κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, κόψιμο των επικουρικών συντάξεων κ.ά. Ενώ θα δοθούν και άλλες επιχορηγήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο για να έχουμε, όπως λένε, ανάπτυξη.

Σε αυτά τα καλούδια του πρωθυπουργού θα προστεθούν και τα ειδικά «δώρα» για τη Λευκάδα. Συγκεκριμένα θα εξαγγείλει

– την ιδιωτικοποίηση του νερού της Λευκάδας, μέσω της μακρόχρονης παραχώρησής του από το δήμο στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

– την παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο

– την παραχώρηση και των εθνικών οδών που ακόμη δεν έχουν δοθεί (Αμβρακία – Λευκάδα) στο μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο

– την κατασκευή ιδιωτικοποιημένης υποθαλάσσιας σήραγγας που θα συνδέει την Αιτωλοακαρνανία με την Λευκάδα

– την συγκέντρωση του κλάδου του τουρισμού στα μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα (tours operator κ.λπ.)

– το ξεκλήρισμα και των εναπομείναντων μικρομεσαίων αγροτών, με κόψιμο των ελαιόδεντρων, το ξερίζωμα των αμπελιών και με το κλείσιμο του ΤΑΟΛ και παραχώρηση της ιδιοκτησίας του σε επιχειρηματίες (βλέπε Κάστρο κ.λπ.) με οδηγό τον νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς

– την για πολλοστή φορά εξαγγελία για την κατασκευή νέου νοσοκομείου, φυσικά με σύμπραξη με ιδιώτες

– την «πράσινη ανάπτυξη» που για την Λευκάδα θα σημαίνει τα βουνά μας γεμάτα ανεμογεννήτριες, οι ακτές όλες παραχωρημένες και κλειστές για το λαό, θαλάσσια αιολικά πάρκα και πώληση φιλέτων λευκαδίτικης γης.

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, άνεργοι της Λευκάδας

Καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα.

Ο δρόμος που εξαγγέλλουν είναι κέρδη και μόνο κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, δυστυχία και αφαίρεση δικαιωμάτων για τα λαϊκά στρώματα.

Ο δικός μας δρόμος είναι ο δρόμος της ρήξης και της ανυπακοής, ο δρόμος που θα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες μας.

Σήμερα ο πλούτος που παράγουμε θα μπορούσε να μας ζήσει χωρίς άγχος και αβεβαιότητα.

Αυτό τον άλλο δρόμο χαράσσουμε και διεκδικούμε. Τον άλλο δρόμο που οδηγεί στην εξουσία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας.

Η επιτυχία της ΑΠΕΡΓΙΑΣ στις 11 Μάη
θα αποτελέσει βήμα στη κλιμάκωση της αντεπίθεσης

(Πηγή: www.kolivas.de)