Ομιλία Πρωθυπουργού και επεισόδια στη Λευκάδα

Παρουσιάζουμε την ομιλία του πρωθυπουργού στην Λευκάδα, αλλά και τα επεισόδια με την παρέμβαση των ΜΑΤ στην πορεία του ΠΑΜΕ, θύμα των οποιων έπεσε και ο πρώην βουλευτής κος Αραβανής.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 7 Μαΐου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

«Δήμαρχε, αγαπητοί φορείς, εκπρόσωποι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων της περιοχής, είναι δική μου η χαρά να βρίσκομαι σε αυτό το όμορφο νησί. Το έχουμε επισκεφτεί κατά καιρούς και έχω απολαύσει τις ομορφιές του νησιού αυτού και της περιοχής.

Σήμερα, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τα προβλήματα. Δεν θα μιλήσω πολύ, για να δώσω το χρόνο ώστε να ακούσω και να συζητήσουμε αν θέλετε τα προβλήματα, και πολλά από αυτά που ανέφερε ο Δήμαρχος, αλλά και πολλά θέματα τα οποία βλέπω ότι προγραμματίζει και προχωρά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση.

Ξέρω ότι τα προβλήματά σας είναι και προβλήματα πολλών περιοχών, κάποια άλλα είναι ιδιαίτερα όμως, όπως η υδροδότηση, οι μεταφορές, οι τιμές των καυσίμων, η γραφειοκρατία και ένα περιβάλλον κρίσης. Όλα αυτά και ιδιαίτερα η κρίση έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε όλη τη χώρα, καθώς και μια αρνητική ψυχολογία, την οποία μήνες τώρα προσπαθούμε να σπάσουμε. Και θα τη σπάσουμε, θα την αλλάξουμε.

Είμαστε εδώ, λοιπόν, για να συζητήσουμε, όπως κάνουμε και θα κάνουμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τις τοπικές ανάγκες, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν και είναι τεράστιες στη χώρα μας.

Κάθε περιοχή έχει τεράστιο πλούτο, αρκεί να δούμε πώς θα τον αξιοποιήσουμε σωστά. Περνάμε δυσκολίες, όπως πολύ σωστά είπατε κ. Δήμαρχε, όλοι το γνωρίζουμε. Και οι δυσκολίες αυτές αφορούν πρώτα απ’ όλα στο να αντιμετωπίσουμε ελλείμματα και χρέη, τα οποία φορτώθηκαν στη χώρα μας από κακές πολιτικές. Και βεβαίως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε κι ένα διεθνές κλίμα το οποίο υπάρχει, έναν φόβο και μια καχυποψία των αγορών και των Τραπεζών. Και ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα, με πολλές αδυναμίες.

Ας δούμε, όμως, τα δικά μας προβλήματα, τις παθογένειες της δικής μας χώρας, που ήταν η σπατάλη, η επένδυση που δεν πήγαινε στη σωστή ανάπτυξη, στις σωστές προτεραιότητες, οι πελατειακές σχέσεις που δεν άφηναν να απελευθερωθούν οι δημιουργικές πρωτοβουλίες και επιβραβευόταν μόνον αυτός που είχε το μέσο, τον παράγοντα, με αποτέλεσμα βεβαίως την έλλειψη σωστών υποδομών, σωστών επιλογών και σωστής ανάπτυξης.

Δυστυχώς, είχαμε μια ανάπτυξη που άφηνε ελλείμματα, χρέη και βάρη, τα οποία σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε, αλλά και ένα κοινωνικό κράτος που δεν αντιμετώπιζε τις πραγματικές ανάγκες του τόπου.

Εμείς διαχειριζόμαστε το θέμα του χρέους, αλλά δεν είναι μόνον αυτός ο στόχος μας. Είναι ένας δύσκολος στόχος, αλλά δεν είναι ο μόνος. Βασικός μας στόχος είναι να κάνουμε τις αλλαγές στη χώρα μας, γιατί η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες.

Έχω γυρίσει, όπως ξέρετε, ανά την υφήλιο. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες. Πρώτα απ’ όλα, το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό της, τους ίδιους τους Έλληνες, τον Ελληνισμό, αλλά και τις ομορφιές, τον παραγωγικό πλούτο, τον φυσικό πλούτο, τον πολιτισμό και την παράδοσή μας.

Όλα αυτά, βεβαίως, όπως είπε και ο Δήμαρχος, σκοντάφτουν και σε αντιλήψεις, αλλά και σε θεσμούς. Σε θεσμούς όπως, παραδείγματος χάριν, ένα κράτος με μια γραφειοκρατία, την οποία και εσείς αντιμετωπίζετε, αλλά και εμείς.

Εγώ λέω ότι εμείς είμαστε περαστικοί. Εμείς που εκλεγόμαστε, είμαστε περαστικοί από αυτές τις θέσεις. Το κράτος είναι κάτι μόνιμο.

Το χρόνο που εμείς έχουμε για να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση, πρέπει να τον αξιοποιήσουμε πλήρως, για να κάνουμε μεγάλες αλλαγές. Διότι αυτό το κράτος, οποιοσδήποτε κι αν είναι στην κυβέρνηση, αν δεν αλλάξει, δεν θα πάει μπροστά η χώρα. Και έχει εμπεδωθεί μια αντίληψη, μια νοοτροπία, μια κουλτούρα αν θέλετε, δυστυχώς, στην ίδια τη γραφειοκρατία, η οποία λειτουργούσε πάρα πολλές φορές και ως εμπόδιο και, μάλιστα, με το εμπόδιο να είναι αυτοσκοπός: «θα σου βάλω εμπόδιο» – γιατί έτσι λειτουργούσε και το πολιτικό σύστημα – «για να έρθεις γονυπετής και να μου ζητήσεις μια χάρη, ώστε να σου πάρω την ψήφο», ή για κάποιο άλλο ιδιοτελές συμφέρον.

Πρέπει να απελευθερώσουμε λοιπόν τη χώρα από μια τέτοια αντίληψη, πρακτική και λειτουργία. Και βεβαίως, αυτή η γραφειοκρατία δεν είναι απλή, είναι και μια πολύπλοκη γραφειοκρατία, όπου ο ένας νόμος αναιρεί τον άλλο, η μία απόφαση αναιρεί την άλλη και, πολλές φορές, σε τοπικό επίπεδο, με τις πολλές ιεραρχίες και συναρμοδιότητες, δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Γι’ αυτό ακριβώς, προχωρήσαμε στον «Καλλικράτη», που είναι στα πρώτα του βήματα βεβαίως, για να δώσουμε δύναμη στα νησιά. Ιδιαίτερα στα νησιά, επειδή αποτελούν και μια ξεχωριστή ιδιομορφία, αλλά θα έλεγα και ένα πλεονέκτημα για τη χώρα και για την Περιφέρεια. Κάναμε τις θεσμικές αλλαγές με τον «Καλλικράτη», αλλά από εδώ και πέρα χρειάζεται να δώσουμε σάρκα και οστά.

Σάρκα και οστά σε έναν τύπο ανάπτυξης διαφορετικό, που θα παράγει πλούτο, ο οποίος θα μοιράζεται δίκαια. Η παραγωγή πλούτου θα είναι βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε δάνειες δυνάμεις, στις δυνατότητες που έχει αυτή η χώρα – και έχει πολλές – σε σωστές επιλογές και προτεραιότητες. Να αξιολογήσουμε με τα χρήματα που έχουμε – με αυτά τα χρήματα που έχουμε – ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητες, τι είναι τα βασικά που πρέπει να κάνουμε, τι θα βοηθήσει ώστε να έχουμε περαιτέρω ανάπτυξη, να έρθει και νέος πλούτος και, βεβαίως, μια ανάπτυξη σύγχρονη.

Εμείς μιλάμε για την πράσινη ανάπτυξη, που σημαίνει και καθαρή ενέργεια, και βιώσιμη ανάπτυξη, και ποιότητα στα προϊόντα μας, είτε αυτά είναι αγροτικά, είτε είναι τουριστικές υπηρεσίες, είτε οτιδήποτε άλλο. Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να αναμορφώσουμε την κοινωνική πολιτική, που και εδώ υπήρξε δυστυχώς πελατειακή και σπάταλη. Άνθρωποι που είχαν ανάγκη, δεν είχαν την απαραίτητη βοήθεια και στήριξη, ενώ άλλοι που δεν την χρειάζονταν είχαν πολλά προνόμια. Πρέπει όμως να υπάρξει ποιότητα και στις υπηρεσίες, είτε στην υγεία, είτε στην πρόνοια, είτε στην παιδεία.

Μεγάλες αλλαγές στην παιδεία. Δεν μπορεί να έχουμε αριθμητικά από τους περισσότερους καθηγητές και δασκάλους ανά μαθητή ή φοιτητή στην Ευρώπη, αλλά να βρισκόμαστε στο τέλος της κατάταξης, στην τελευταία σειρά.

Όλες αυτές είναι παθογένειες τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Άλλα γίνονται με αποφάσεις, αλλά τα περισσότερα γίνονται μόνο με συνέργειες. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε και να δουλέψουμε μαζί, διότι μόνον η συμμετοχή σας, οι δικές σας πρωτοβουλίες, οι ιδέες σας, η φαντασία και η συλλογική προσπάθεια, θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εγώ ήμουν βουλευτής επαρχίας, έξι φορές έχω εκλεγεί σε επαρχία και ξέρω τι σημαίνει, ακόμα και στην τοπική κοινωνία, η πελατειακή λογική. Μπορεί να μην συνεργάζεται ο ένας φορέας με τον άλλο, γιατί όλοι θέλουν να έχουν την προνομιακή πρόσβαση με το κέντρο. Και όταν κάποιος έχει την πρόσβαση με το κέντρο, θεωρείται ότι είναι εις βάρος του άλλου φορέα, με αποτέλεσμα μια συνολική συνεργασία, μια προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ των φορέων να μην λειτουργεί. Να μην αξιοποιείται δηλαδή ο πλούτος του τόπου. Και να περιμένουμε ποιος θα έχει ποιον στο κεντρικό κράτος, για να λύσει ένα τοπικό πρόβλημα, ή να προωθήσει μια δική του υπόθεση.

Αυτά είναι που θέλουμε να αλλάξουμε, δημιουργώντας ένα κλίμα πραγματικής συνέργειας. Θα υπάρχουν και διαφορές, βεβαίως, και συζητήσεις, αλλά και πραγματικές συνέργειες, τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε στον τόπο μας.

Τους τελευταίους 18 μήνες, δίνουμε όλοι μας μια μεγάλη μάχη, και η Κυβέρνηση, αλλά με τις θυσίες του Ελληνικού λαού, οι οποίες ναι, πιάνουν τόπο, γιατί έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Έχουμε προχωρήσει μπροστά, προς αυτή την Ιθάκη που είπαμε πριν από ένα χρόνο ότι πρέπει να φθάσουμε, με τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Σε κανέναν, όταν έχει μια παθογένεια, δεν του αρέσει το φάρμακο που πρέπει να πάρει, δεν είναι ευχάριστο, αλλά ξέρει ότι πρέπει να περάσει απ’ αυτό το στάδιο για να βγει υγιής, για να μπει σε μια άλλη φάση. Και εμείς δεν ήμασταν υγιείς, είχαμε τεράστια προβλήματα.

Αποδείξαμε όμως και στους ίδιους τους εαυτούς μας ότι όταν θέλουμε, μπορούμε. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις και, παρά την εύλογη κριτική, παρά τον πόνο, η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού κατανοεί την ανάγκη αυτών των αποφάσεων.

Αποφάσεις, που εγγυήθηκαν ότι δεν θα χάσουν συντάξεις. Και όταν λέω «χάσουν», εννοώ πλήρως – συντάξεις, μισθούς, να κλείσουν τράπεζες, αυτό ήταν το φάσμα, αυτή ήταν η επιλογή. Δεν υπήρχαν ούτε συνωμοσίες, ούτε προμελετημένες αποφάσεις, υπήρξε η απόφαση και το καθήκον να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όμως, αυτό το δάνειο που έχουμε πάρει, είναι μόνο μια ανάσα για ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να μην χρειαστεί ποτέ πια να στηριχθούμε σε δάνειες δυνάμεις. Να στηριχθούμε πια στις δικές μας δυνάμεις, στον δικό μας προγραμματισμό, με απελευθέρωση των δυνάμεων του λαού μας, της νεολαίας μας και όχι με τα βάρη που σήμερα κουβαλά.

Ξέρω ότι η Λευκάδα, η περιοχή εδώ, έχει τεράστιες δυνατότητες. Είμαστε εδώ ακριβώς για να τις αναδείξουμε, για να αλληλοδεσμευθούμε σε μια πορεία προτάσεων και ενός άλλου προτύπου. Έχουμε τα πρώτα θετικά σημάδια. Βεβαίως, είναι νωρίς ακόμα, αλλά έχουμε τα πρώτα θετικά σημάδια στον τουριστικό τομέα, ελπίζουμε ότι αυτά θα επιβεβαιωθούν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτά ήταν βεβαίως αποτέλεσμα και της στενής συνεργασίας της Κυβέρνησης με τον τουριστικό κλάδο και με την Αυτοδιοίκηση, γεγονός που δείχνει ότι μπορούμε όταν θέλουμε. Δεν σημαίνει ότι άλλαξε το τουριστικό προϊόν. Το τουριστικό προϊόν έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, για να μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, αλλά και για να δώσουμε τη δική μας, ελληνική ταυτότητα. Και η κάθε Περιφέρεια, το κάθε νησί έχει την ιδιαίτερη ταυτότητά του, διότι αυτό τελικά είναι εκείνο που θα είναι ανταγωνιστικό και στο κάτω – κάτω είναι και κάτι που θα τιμά και τις παραδόσεις μας, τις δικές μας παραδόσεις, τη δική μας ιστορία, τη δική μας διατροφή, το δικό μας τρόπο ζωής. Είναι όλα αυτά τα οποία μπορούμε να αναδείξουμε ψηφίδα – ψηφίδα, δημιουργώντας αυτό το πολύχρωμο μωσαϊκό, το τόσο όμορφο μωσαϊκό που είναι η Ελλάδα.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είμαι κοντά σας, σε αυτό το ωραίο νησί. Δεν θέλω να πάρω άλλο χρόνο, θα υπάρξουν απαντήσεις και από τους Υπουργούς που είναι εδώ, γιατί θα ήθελα να σας ακούσω.

Και πάλι ευχαριστώ για την παρουσία σας, τη συμμετοχή σας, την υποδοχή σας, τη φιλοξενία σας και αναμένω με προσμονή τη σκέψη σας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Το ΠΑΜΕ έκανε ειρηνική πορεία στο παζάρι, όπου αποκλείστηκε και όταν άλλαξε δρόμο μπλοκαρίστηκε από τις δυνάμεις των ΜΑΤ πριν την πλατεία του Δημαρχείου. Δείτε βίντεο: