Εδώ Μεγανήσι … (τα νέα μας )

Καλησπέρα  Αθήνα, Πάτρα και όπου αλλού υπάρχει Μεγανήσι.

Και «Εδώ Μεγανήσι» και  όπως οφείλουμε άλλωστε  σας μεταφέρουμε τα νέα για τις μέρες που πέρασαν.(Από 3 εως 17/5 )

Ο πρώτος…


Ο δεύτερος…

Κι ο τρίτος…που περίμεναν να αδειάσει το ΚΑΠΙ να κάτσουν στη θέση τους…

Ενα πολύ γεμάτο Σαββατοκύριακο ήταν το πρoηγούμενο με πολύ κόσμο στο νησί αλλά και με ξεχωριστές προσωπικότητες.

Φόρεσε  λοιπόν τα καλά του έβαλε τα δυνατά του και υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό που χαιρέτησε το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο των μικρών νησιών που φέτος φιλοξενήθηκε στο Μεγανήσι.

Υποδοχή του Πρωθυπουργού.

Για δυο μέρες επικρατούσε πανικός. Κάμερες, δημοσιογράφοι, αστυνομία και κόσμος παντού, και για τις επόμενες σε όλα τα κανάλια άκουγες κι έβλεπες  Μεγανήσι.

Και όχι Μεγανήσι Λευκάδος, σκέτο Μεγανήσι παρακαλώ.

Οι σύνεδροι και οι επισκέπτες μίλαγαν με τα καλύτερα λόγια για το τόπο μας, και εμείς περήφανοι καμαρώναμε…

Στο επίσημο δείπνο ο δημ. σύμβουλος Σπ. Μάλαμας που εκτός απ το να πίνει ξέρει και να τρώει.( Εφαγε όλους τους αστακούς.) Δίπλα του ο Ευρωβουλευτής κος Δανέλης

Ο καιρός ήταν καλός και οι επισκέπτες μας μπόρεσαν να κάνουν τη βόλτα τους…

Την Κυριακή αναχώρησαν άπαντες και εμείς γυρίσαμε στα  καθημερινά μας.

Από Δευτέρα ξανά στα ίδια.

Το Γυμνάσιο- Λύκειο έκλεινε την χρονιά του κι ετοιμάστηκε για τις εξετάσεις. Πριν όμως αποχωρήσουν τα παιδιά έκαναν «δώρο» μια αποψίλλωση στον προαύλιο χώρο του σχολείου, τα κορίτσια δηλαδή γιατί τα τεμπέλικα αγόρια προτίμησαν να αθληθούν.

Οι καλλιτέχνες έβαλαν την προσωπική  τους πινελιά στο τοιχείο που είχε σειρά να «μεταμορφωθεί » σε πίνακα ζωγραφικής.

Η επιχείρηση «όμορφο Μεγανήσι» συνεχίστηκε μεταμορφώνοντας άλλη μια τσιμεντένια επιφάνεια.

Πολλοί μπερδεύτηκαν και νόμιζαν ότι το πράσσινο χρώμα της βάσης που είχε μπεί κατά τύχη το Σάββατο το πρωί, ήταν για το καλωσόρισμα του πρωθυπουργού !!!

Κάποιοι βέβαια προτιμούσαν το τριφύλλι, και άλλοι  ήθελαν το μισό τοίχο κόκκινο( Ολυμπιακό ) και τον μισό πράσσινο( Παναθηναικό) αλλά τελικά επικράτησε …λογική.

Μεσα σε όλα αυτά άρχισαν οι πανελλήνιες και οι εισαγωγικές .

Διάβασμα και άγχος για τους περισσότερους νέους και αγωνία για τους δικούς τους.

Μην ανησυχείται παιδιά , όλα καλά θα πάνε….Αντε να τελειώνετε και μετά… Μεγανήσι και διακοπές.

Διακοπές είπα και βλέπω πολλούς που έχουν ξεκινήσει τις δικές τους. Με σκάφη κυρίως έρχονται καθημερινά διανυκτερεύουν και αναχωρούν την άλλη μέρα.

Ο Μάης είναι ο καλύτερος μήνας για τις διακοπές των ξένων.

Η αλήθεια είναι ότι δεν πολυκυκλοφορούν μέχρι αργά το βράδυ, αλλά  κόσμος κινείται.

Οπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή άλλωστε που η δουλειά στα μαγαζιά μια κλαίει μια γελάει, πάει με τον καιρό… Υπομονή, θάρθει και Αυγουστος…

Και οι επαγγελματίες…καλωπίζονται…

Την εποχή της μητρότητας, -της άπονης- θάλεγα διανύει και η Λάσπη που όμως δεν τα θέλει τα μικρά της και τά χαρίζει. Εχει τα νεύρα της τώρα τελευταία. Κατάφερε να τρομάξει περαστικό, που  κάλεσε αστυνομικό για παρατήρηση. Ο ένστολος αφού έκανε τον απαραίτητο έλεγχο- από μακρυά- αποχώρησε φοβισμένος και ο ίδιος κάνοντας συστάσεις στην οικογένεια του «θηρίου» που εκείνη την ώρα είχε παραδοθεί στα χάδια των παιδιών της γειτονιάς…

 

Τα έξι από τα εφτά κουταβάκια υιοθετήθηκαν . Περισσεύει όμως ένα και είναι διαθέσιμο.(Για πληροφορίες στο site)

Ο καιρός συνεχίζει να μας αλλάζει τη διάθεση.  Πότε Καλοκαιρινός πότε Χειμωνιάτικος. Αυτές οι όστριες μας έχουν κατακοκκινίσει…

Εκεί που πας να βγάλεις τα καλοκαιρινά, το ξανασκέφτεσαι και το αναβάλεις….Μια η ξαφνική βροχή ,μια το μπουρίνι πάει η διάθεση…

Και βλέπεις τα σκάφη να χτυπιούνται το ένα με το άλλο και τους τουρίστες να φοράνε αδιάβροχα και να τρέχουν. Ευτυχώς δεν κρατάει πολύ…

Ηθελα νάξερα όμως πως κοιμούνται εκεί μέσα χωρίς να ζαλίζονται από το κούνημα…Κουνιστές διακοπές!!!

Το κακό είναι ότι τα μεσημέρια μαζεύονται στο ΚΑΠΙ και έχω χάσει τους δικούς μου…

Ηρθε και ο γύφτος με τα κλωσσουροπούλια και άρχισε τα παράπονα.

-Ούτε φτερό δεν έδωσα, πάρε καλέ κυρία πουλί, καλό πούλι σου λέω…Τι να του πείς τώρα…

Η Ανοιξη πάντως έβγαλε και πολλούς στους δρόμους που τόριξαν στο περπάτημα. Οπου και να πάς θα συναντήσεις «περπατητές».

Στην αρχή σταματούσα με το αμάξι να τους πάρω, γιατί νόμιζα πώς πήγαιναν κάπου, αλλά  όλοι απαντούσαν «Ευχαριστώ , θέλω να περπατήσω». Δεν ξανασταμάτησα κι εγώ κι ελπίζω να  μην με βλαστημάει κανένας. Μόνο ο Κώστας με σταματάει  τώρα, και μου διαβάζει κι από ένα ποίημα στην διαδρομή!!!

Γενικά στο νησί επικρατεί μια ήρεμη κατάσταση, με το Βαθύ να «ταράζεται» λίγο περισσότερο και τα άλλα δύο χωριά μας, να παραμένουν ήσυχα. Αν εξαιρέσεις τους τουρίστες που συναντάς στα στενάκια να χάνονται και να ζητάνε πληροφορίες, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Ο ασβέστης  από το Πάσχα, διατηρεί το άσπρο χρώμα του και ομορφαίνει την εικόνα. Οι επαγγελματίες φροντίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για να υποδεχτούν τους πελάτες που στα άλλα χωριά έρχονται λίγο αργότερα από ότι στο Βαθύ.

Ανοιξαν και οι βίλες και οι πρώτοι ενοικιαστές έφτασαν.

Καταπράσσινοι είναι και  όλοι οι κήποι μέσα και κοντά στα χωριά μας. Από τη μια μέρα στην άλλη τα χορτάρια θεριεύουν και τα λουλούδια ανθίζουν καθώς ο υγρός καιρός τα ευννοεί.

 

Μάλλον θα πρέπει να αρχίσει το ξεχορτάριασμα, γιατί εκτός από τουρίστες έρχονται και … φίδια

Καινούργια μαγαζιά έχουμε φέτος στο νησί. Ηδη από το Πάσχα λειτουργεί στο Βαθύ νέο κατάστημα με είδη δώρων και τουριστικά, και στο Κατωμέρι με είδη καθαριότητας -χαρτικά.

Παράλληλα στο Βαθύ ετοιμάζεται το πρώτο στο νησί κατάστημα ρούχων που ανοίγει αυτές τις μέρες.

Γυναίκες, με το μαλακό και σιγά-σιγά τα ψώνια.

Σιγά σιγά άνοιξε κι η καντίνα στο Φανάρι και υποδέχεται τους πρώτους λουόμενους, όταν το επιτρέπει ο καιρός βέβαια…Πάντως η θάλασσα είναι ζεστή , λένε όσοι επιχείρησαν τις πρώτες τους βουτιές…

Καλές δουλειές στους νέους και καλή σαιζόν στους παλιούς…

Εμείς πάντως αν δεν κλείσουν τα σχολεία να σταματήσουμε το πρωινό ξύπνημα, Καλοκαίρι δεν υποδεχόμαστε.

Και με την ευκαιρία νοιώθω την ανάγκη  να ευχαριστήσω και δημόσια κάποιους ανθρώπους που με συγκίνησαν  σήμερα με μια πολύ γλυκιά χειρονομία.  Ηταν η πρώτη (και η τελευταία πιστεύω) φορά στη ζωή μου που ένοιωσα κάτι παρόμοιο…Θα το θυμάμαι πάντα.

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία…Αυτοί ξέρουν

Μέσα σε όλα αυτά ξεκίνησε και η απογραφή.

Από το πρωί ως το βράδυ τα παιδιά που έχουν αναλάβει ξεποδαριάζονται φροντίζοντας για το απαραίτητο φακέλωμα!

Αναμένουμε με αγωνία το αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα της Γιουροβίζιον τώρα δεν ήταν τα αναμενώμενα αλλά το τραγούδι μου άρεσε πολύ. Ωραίοι στίχοι, αισιόδοξοι, και ωραία παρουσία. Αντε να δούμε πόση ψυχή μας έμεινε ακόμα….

Και μια ματιά στα κοινωνικά.

Τον αγαπημένο τους πατέρα Νίκο Καλλίνικο  αποχαιρέτησαν σήμερα τα παιδιά του , Λάιζα, Ανθή και  Σπύρος και τα εγγόνια του, που έφυγε σε μεγάλη ηλικία, και η κηδεία του έγινε σήμερα το μεσημέρι στο Κατωμέρι. Θερμά συλληπητήρια στην οικογένεια.

Και στην άλλη πλευρά τώρα,

Για το γάμο τους ετοιμάζονται ο Γρηγόρης και η Κατερίνα που θα γίνει στη Λευκάδα το Σάββατο 4 Ιουνίου.  Με το καλό παιδιά!!! Εδώ βλέπω πολύ Μεγανήσι να ταξιδεύει.

Για ταξίδι όμως ετοιμάζονται και κάποιοι δικοί μου την άλλη βδομάδα. Καλό ταξίδι, να περάσετε καλά και να μου φέρετε… σοκολάτες!!! Θα σας σκέφτομαι…

Κλαρίνα  του Αγίου Κωνσταντίνου σκέφτεται να φέρει ο Γαντζος στο Κατωμέρι, κόντρα στα σημεία των καιρών που δημιουργούν μιζέρια  και μαυρίλα. Ευκαιρία λοιπόν να περάσουμε ένα βράδυ όπως παλιά. Με παραγγελιά, σειρά χορού και μπύρα…

Ο Ντίνος πάντως αυτή τη φορά ανησυχεί για τους υπαλλήλους που θα απολυθούν από τις ΔΕΚΟ  και δεν έχει καμμιά όρεξη λέει για χορούς και πανηγύρια. Μόνο να φωτογραφηθεί ζήτησε και να στείλει τα χαιρετίσματά του. σταματώντας μέχρι και το λεωφορείο για να ποζάρει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτά  τα νέα μας εως τώρα απ΄το νησί.

 

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=gIvxeG5RL-s’]

Μια πολύ καλη νύχτα από Μεγανήσι…