Μήνυμα Περιφερειάρχη για την Ένωση της Επτανήσου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

 

 

Μήνυμα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, για την 147η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα

 

 

   Ημέρα ιστορικής μνήμης και περηφάνιας, η σημερινή, που γιορτάζουμε την Ένωση της Ιονίου Πολιτείας με την Ελλάδα.

 

   Πριν από 147 χρόνια, τα νησιά του Ιονίου ενσωματώθηκαν με το νεοσύστατο τότε ελληνικό κράτος, ξεκινώντας το δρόμο της εδαφικής ολοκλήρωσης της χώρας μας, που κράτησε πολλά χρόνια αγώνων.

 

   Τα Ιόνια Νησιά ήταν μια ευνομούμενη και οργανωμένη πολιτεία, της οποίας η συνεισφορά στο ελληνικό κράτος ήταν καταλυτική.

 

   Οι κάτοικοι των Ιονίων Νήσων ήταν και είναι άνθρωποι που άνοιξαν νέους ορίζοντες στην Ελλάδα.

   Η ισχυρή οικονομική και εμπορική αξία της περιοχής μας, η πολιτισμική σύνδεσή της με τα προηγμένα κράτη της τότε Ευρώπης και το υψηλό επίπεδο μόρφωσης που  διέθεταν οι Επτανήσιοι, έδωσαν μεγάλη ώθηση στη μικρή Ελλάδα των μέσων του 19ου αιώνα.

 

   Η πολιτισμική συνεισφορά των Επτανησίων ήταν αποφασιστικής σημασίας τόσο κατά τα χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού, όσο και για τη μετέπειτα πολιτιστική ζωή της χώρας μας.

 

   Το πρώτο πολιτιστικό ρεύμα και ώθηση για Ελευθερία έδωσαν ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, ο Ανδρέας Κάλβος, αλλά και όλοι οι επτανήσιοι ποιητές και συγγραφείς. Είναι αυτοί που έδωσαν θάρρος και πίστη στους πρώτους ελεύθερους Έλληνες της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

 

   Αυτοί αποτέλεσαν τη γέφυρα ανάμεσα στην πολιτιστική ζωή της αρχαιότητας και των μεσαιωνικών χρόνων, με αυτή της σύγχρονης Ελλάδας.

   Επιπλέον, έδωσαν στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος και τον κοινοβουλευτισμό με χαρισματικές μορφές που συνέβαλαν στην αναμόρφωση και την πολιτική σκέψη της χώρας μας.

 

   Η Ιόνιος Πολιτεία απέκτησε το πρώτο Σύνταγμα και το πρώτο Ελληνικό Κοινοβούλιο στο τότε υπόδουλο ελληνικό κράτος.

 

   Τιμούμε τη μνήμη όσων διαποτίστηκαν από τις αρχές της εθνικής ολοκλήρωσης, τους ριζοσπάστες βουλευτές, που έδωσαν μάχες για την Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα, πίστεψαν σε ιδανικά και αξίες και έκαναν τα Επτάνησα για όλους μας τόπο δημιουργίας, πολιτισμού και φιλοπατρίας.

 

   Οι νέες ιδέες τους και αρχές τους ξεπήδησαν μέσα από πνευματικούς πυρήνες, που συγκροτήθηκαν ως εταιρείες και πολιτικοί σύλλογοι.

 

   Πέρα από τις πεποιθήσεις και τις νέες ιδέες που έρχονταν από τη Δύση, όλα τα προηγούμενα χρόνια έγιναν προσπάθειες από ντόπιους διανοουμένους (δασκάλους, καθηγητές, δημοσιογράφους, συγγραφείς) να αφυπνίσουν τις λαϊκές δυνάμεις σε σχέση με τη διεκδίκηση της εθνικής ανεξαρτησίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι προσπάθειες αυτές συσπείρωσαν το λαό γύρω από τις αξίες και τις αρχές της ελευθερίας, του πατριωτισμού, της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του ανθρωπισμού.

 

   Οι Επτανήσιοι λόγιοι θεωρούσαν βασικό μέλημά τους τη διαφύλαξη της εθνικής κληρονομιάς και της εθνικής συνέχειας.

 

   Επιπλέον, οι κληρικοί, απλοί ιερείς, όπως ο παπάς της Σκάλας Γρηγόριος Νοδάρος Ζαπάντης, συνεισέφεραν στην πνευματική εγρήγορση και στην εξύψωση του λαϊκού αγωνιστικού φρονήματος, ενώ συμμετείχαν ενεργά και στις κινητοποιήσεις που λάμβαναν χώρα στα Επτάνησα.

 

   Η Ιστορία μας διδάσκει πως το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον έχουν συνάφεια και προσδιορίζουν και τα τρία μαζί μια κοινή πορεία, που θέλει τα Επτάνησα να αξιώνουν ιστορικά και πολιτισμικά μεγαλύτερης προσοχής τόσο από μας τους ίδιους όσο και από την κεντρική εξουσία.

 

 

Ευχαριστούμε για την προβολή του θέματος