Μαθράκι & Μεγανήσι: Τα μικρά του Ιονίου

Δύο μικροί παράδεισοι «χαμένοι» στη σκιά δύο μεγαλύτερων: το Μαθράκι, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, και το Μεγανήσι, νοτιοανατολικά της Λευκάδα

 

ΜΑΘΡΑΚΙ

 

Θυμάμαι σαν τώρα την πρώτη εντύπωσή μου από το Μαθράκι, όταν πρωτοπήγα πριν από 6 – 7 χρόνια. Καθώς το καραβάκι πλησίαζε, τα μάτια μου δεν «χόρταιναν» αυτό τον υπέροχο πίνακα φτιαγμένο από παραλίες, πρασινογάλαζα νερά και δασωμένες πλαγιές. Mια ζωγραφιά από απαλές πινελιές που «αγρίευαν» μόνο στο βαθύ πράσινο.

 

Βεβαίως, η έννοια παράδεισος μάλλον έχει και διαφορετικό ορισμό για τον καθένα. Στη δική μου την ερμηνεία, πάντως, το Μαθράκι είναι το μέρος όπου μπορείς να «σβήσεις το διακόπτη». Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

 

Το Μαθράκι ανήκει στο σύμπλεγμα των Διαποντίων νήσων που βρίσκονται Β της Κέρκυρας και είναι το νοτιότερο και το μικρότερο. Απέχει μόλις 4 ναυτικά μίλια απ’ το ακρωτήρι Αρίλλας της Κέρκυρας και περίπου 7 από το πιο κοντινό λιμάνι, που είναι του Αγίου Στεφάνου.

 

Η έκτασή του είναι μόλις 3,1 τετρ. χλμ. και έχει απομείνει με 70 κατοίκους, που ασχολούνται με την αλιεία (ερασιτεχνο-επαγγελματικά!) και την ελαιοκαλλιέργεια. Το νησί είναι επίμηκες από Β-ΒΔ προς Ν-ΝΑ. Ενας λόφος το διατρέχει απο άκρο σε άκρο, με ψηλότερη κορυφή το Μεροβίγλι στα 155 μ. Ολο το οδικό δίκτυο του νησιού είναι περίπου 10 χλμ., εκ των οποίων τα 6 τσιμεντόδρομος και τα υπόλοιπα χώμα που το χειμώνα είναι αδιάβατα. (Αυτό, βέβαια, δεν σταματάει την πολιτεία από το να βάζει τον ντόπιο να πληρώνει τα ίδια τέλη κυκλοφορίας με τον Αθηναίο.)

 

 

Το λιμάνι του νησιού ονομάζεται Πλάκες. Ο τσιμεντόδρομος ανηφορίζει από το λιμάνι και αφού φτάσει στον οικισμό Μπενάτικα, που είναι ο μεγαλύτερος του νησιού, διακλαδίζεται για να διασχίσει ανάμεσα σε απίθανα πυκνή βλάστηση το νησί σ’ όλο το μήκος του. Προς τα νότια καταλήγει στην παραλία Αρβανιτιά και ενώνεται με τον παραλιακό χωματόδρομο μήκους 3 χλμ. που ξαναπάει στο λιμάνι.

 

Εκτός από τα Μπενάτικα, όλοι οι άλλοι οικισμοί αποτελούνται από ελάχιστα σπίτια. Ολοι τους είναι εξαιρετικά αραιά δομημένοι και χαμένοι μέσα στο πράσινο. Πάνω από τα Μπενάτικα υπάρχει μόνο ένας οικισμός, τα Γεωργάτικα, ο βορειότερος του νησιού.

 

Πηγαίνοντας προς το νοτιά, θα συναντήσετε τα Σεγκουνιάτικα, τα Γεότικα, τα Κατσουράτικα, τα Φουριάτικα, το Χωριό, τα Καραγκιουλάτικα και τέλος τα Ρουσάτικα, τον νοτιότερο οικισμό. Οπως καταλαβαίνετε, οι ονομασίες των οικισμών προέρχονται από τις οικογένειες που τους ίδρυσαν.

 

Οι πρώτες μαρτυρίες για παρουσία κατοίκων στα Διαπόντια νησιά ξεκινούν από τη μεσαιωνική εποχή, όμως δεν αναφέρονται μόνιμοι κάτοικοι μέχρι τον 17ο αι., οπότε παρουσιάζονται τα πρώτα δείγματα πληθυσμού στο νησί Οθωνοί. Οι νεοαφιχθέντες τότε αυτοί πληθυσμοί εγκαταστάθηκαν αρχικά στο νησί, από το οποίο κάποιες οικογένειες μεταπήδησαν αργότερα και στα άλλα δύο νησιά (Ερεικούσσα – Μαθράκι).

 

Είναι γεγονός ότι μέχρι πριν από 100 χρόνια οι κάτοικοι των Οθωνών πήγαιναν τακτικά με τα πλεούμενά τους στο Μαθράκι και στην Ερεικούσσα, όπου διατηρούσαν μόνο κτήματα για να τα καλλιεργήσουν.

 

Με τον καιρό όμως και καθώς τα μέλη της οικογένειας πλήθαιναν, ολοένα και περισσότερες διένειμαν τα οικογενειακά κτήματα και τα μέλη τους χώριζαν, για να εγκατασταθούν πλέον μόνιμα στο νησί όπου έλαχε το μερίδιό τους. Ετσι, το Μαθράκι και η Ερεικούσσα απέκτησαν μόνιμους κατοίκους.

 

Μια λαϊκή ερμηνεία για την ονομασία του νησιού αναφέρει ότι πριν από πολλά χρόνια το Μαθράκι είχε καεί και απ’ τα «αθράκια» (κάρβουνα) το ονόμασαν έτσι. Από τον περιηγητή καθηγητή Γεώργιο Ιωσήφ Παρτς πληροφορούμαστε ότι κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Μαλθάκη (η) και ότι κατά «τους νεώτερους χρόνους το όνομα αυτής μεταμορφώθηκε ενίοτε εις Σαμοθράκην, υπό τοιαύτην δε μορφήν απεδώθη αυτώ σημασία υπό των Φοινικικά ίχνη εν τοις ύδασιν τούτοις αναζητούντων. Οι πιστεύοντες εις την υπό Φοινίκων κατάληψιν του νησιδίου αδιαφορούσιν, ότι τούτο παρά τοις αρχαίοις εκαλείτο Μαλθάκη» (πληροφορία που έχει ληφθεί από το site της κοινότητας Μαθρακίου www.mathraki.gr).

 

 

Η τελευταία μου επίσκεψη στο νησί ήταν τώρα, στα τέλη του Μάη. Μια εποχή ιδιαίτερη που, ενώ έχει αρχίσει το καλοκαίρι, η άνοιξη ακόμα οργιάζει. Βρήκα λιβαδάκια γεμάτα μοσχομπίζελα, ενώ οι κήποι των σπιτιών ήταν όλο λουλούδια και λαχανικά. Σε όλο το νησί υπάρχουν όμορφα λιθόστρωτα μονοπάτια για περπάτημα. Η ανατολική πλευρά του νησιού είναι μια τεράστια παραλία, το Πορτέλο, με λεπτή άμμο μέσα-έξω και πεντακάθαρα νερά που δεν βαθαίνουν απότομα. Το χώμα είναι πράσινη άργιλος, αν το ανακατέψεις με το νερό, κάνεις ιαματικά λασπόλουτρα δωρεάν.

 

Ακριβώς στον νοτιά είναι η παραλία Αρβανιτιά, με τα ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά με το Πορτέλο. Στη Δ πλευρά του νησιού θα βρείτε πολλές μικρές παραλίες με χοντρή άμμο και βότσαλο. Το νησί γύρω-γύρω είναι γεμάτο νησίδες και υφάλους κι αυτό, βέβαια, το καθιστά ψαρότοπο ολκής. Αν σας αρέσει αυτό το σπορ, να μην ξεχάσετε τα σύνεργά σας.

 

Η συνολική τουριστική υποδομή του Μαθρακίου ανέρχεται σε περίπου 30 δωμάτια (πλήρως εξοπλισμένα με πολυκουζινάκι κ.λπ.) και 2 ταβέρνες, εκ των οποίων αυτή που είναι στο λιμάνι λειτουργεί και σαν υποτυπώδες μπακάλικο.

 

Γνώρισα καμιά 20αριά από τους 70 κατοίκους του νησιού. Ηταν απαξάπαντες καλοί και φιλόξενοι ή, για να το πω καλύτερα, «παρεΐσιμοι».

 

Διά ταύτα, όλα όσα σας εξέθεσα παραπάνω, μαζί με το φωτογραφικό υλικό, θεωρώ πως το νησί είναι ένας ιδανικός τόπος για να πάει κάποιος να ξεκουραστεί ανάμεσα σε στη φύση και λίγους καλούς ανθρώπους.

 

 

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

 

Για να φτάσετε στο Μαθράκι θα πρέπει να περάσετε πρώτα από την Ηγουμενίτσα στην Κέρκυρα, με τα πλοία των Κερκυραικών Γραμμών (T/26610 23874 / 23876, Κοινοπραξία (T/26610 22275 / 30190 / 20675, Λιμεναρχείο Κέρκυρας T/26610 40002 / 32655). Μετά από το λιμάνι της Κέρκυρας θα πάρετε το πλοίο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» που αναχωρεί κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο στις 6.30 το πρωί. Το ταξίδι διαρκεί τρεισήμισι ώρες.

 

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

 

Χρήστος Αργυρός (Φίλιος)Μαθράκι 
T/26630-71.652 € € 
Κασίμης Aναστάσιος
T/26630-71.700€ €

 

 – έως 60 € 
€ € – έως 110 € 
€ € € – έως 200 € 
€ € € € – από 200 € και άνω

 

Σημείωση: Στο νησί επιτρέπεται η ελεύθερη κατασκήνωση, με εξαίρεση την περιοχή του Πορτέλο κοντά στο λιμάνι και με την υποχρέωση να μην αφήσετε σκουπίδια.

 

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

 

• Dolphins
T/26630-71.853
Πάνω στο λιμάνι, όπου διά χειρός Σπύρου θα απολαύσετε διάφορες «μαγεριές». (Σπύρο μου, οι σουπιές ήταν αριστούργημα!)

 

• Γιάννης
T/26630-72.108

Πάνω στην παραλία Αρβανιτιά για ψαρομεζεδοκαταστάσεις αλλά και φρέσκο ψάρι.

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

 

Κοινότητα Μαθρακίου: T/26630-71.200, 81.190

 

ΜΕΓΑΝΗΣΙ

 

 

Το Μεγανήσι, γνωστό και ως «νησί των ναυτικών», είναι ένα γραφικό καταπράσινο νησί με έκταση περίπου 20 τ.χλμ. και ακτογραμμή άνω των 40 χλμ. Ο Δήμος Μεγανησίου υπάγεται στο νομό Λευκάδας και έχει τρία γραφικά χωριά: το Σπαρτοχώρι, το Κατωμέρι και το Βαθύ.

 

Θυμάμαι ακόμα την πρώτη μου εντύπωση όταν πήγα στο Μεγανήσι. Ενα καταιγιστικό «οφθαλμόλουτρο» από εικόνες σπανίου κάλλους. Δαντελωτές ακρογιαλιές, θάλασσα που είναι για «να την πιεις στο ποτήρι» και παντού πράσινο. Σας μιλώ για έρωτα κεραυνοβόλο!

 

Oι περίπου 2.000 κάτοικοί του ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια, την αλιεία, λίγο με αμπέλια και, τελευταία, με τον τουρισμό. Tο Σπαρτοχώρι, ένα όμορφο χωριουδάκι, χτισμένο στην κορυφή του λόφου, προσφέρει εξαιρετική θέα προς τη Λευκάδα και τις ακτές της Aιτωλοακαρνανίας.

 

Aπό το λιμάνι Σπήλια, ακριβώς από κάτω, για το Σπαρτοχώρι, μπορείτε να ανεβείτε είτε από το δρόμο είτε από ένα μονοπάτι με σκαλάκια. Στη μέση περίπου του μονοπατιού θα δείτε μια τρύπα που οδηγεί σε μια σπηλιά. Δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα, αλλά πιστεύεται πως είναι πολύ μεγάλη και ονομάζεται «σπηλιά του Kύκλωπα».

 

Στα 3 χλμ. ανατολικά βρίσκεται το Kατωμέρι και 1,5 χλμ. πιο πέρα το Bαθύ με το ομώνυμο λιμάνι του, που είναι και ο πιο γραφικός οικισμός του νησιού και το μέρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να κάνει Meganisi by night! Ξέρετε, κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και ευρώ…

 

Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι σχετικά καλό και υπάρχει τοπική συγκοινωνία. Μέσα στους οικισμούς, όμως, οι δρόμοι είναι εξαιρετικά στενοί και θα πρέπει να προσέχετε πολύ με το αυτοκίνητο.

 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

 

…τους παλιούς Μύλους στο λιμάνι του Aθερινού, ανατολικά από το Kατωμέρι, πάνω στα υψώματα. Ηταν στις δόξες τους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

 

…τη «σπηλιά του Παπανικολή» και τη «σπηλιά του Γιοβάνη» στα νοτιοανατολικά του νησιού, που είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα. Η πρώτη ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν μία από τις κρυψώνες του υποβρυχίου «Παπανικολής» κατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τη δεύτερη, μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω.

 

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

 

Οπου και να σταθείτε, το τοπίο είναι εξαιρετικό. Οσο για τις παραλίες, θα σας κλέψουν την καρδιά. Ολες οι παραλίες του νησιού έχουν χοντρή άμμο και ψιλό βοτσαλάκι. Οι «μεγάλες» παραλίες του νησιού είναι ο Αγιος Ιωάννης, τα Σπήλια, το Πασουμάκι, το Αμπελάκι, το Φανάρι, ο Φάρος, το Λιμονάρι, η Ελιά, η Λουτρολίμνη και η Μπερέτα (και όχι δεν είναι οργανωμένες – ακόμα).

 

 

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

 

 

Θα οδηγήσετε 385 χλμ. μέσω Pίου – Aμφιλοχίας – Bόνιτσας είτε παραλιακά μέσω Pίου – Aιτωλικού – Mύτικα – Bόνιτσας, για να φτάσετε Λευκάδα, όπου σημειωτέον δεν χρειάζεται να πάρετε φεριμπότ. Σας προτείνω τη δεύτερη διαδρομή, που είναι μεν λίγο μακρύτερη αλλά πολύ πιο γραφική και ήσυχη.

 

Από την πόλη της Λευκάδας πηγαίνετε στο Νυδρί και παίρνετε το μικρό φέρι για Μεγανήσι (25 λεπτά). Το καλοκαίρι τα δρομολόγια γίνονται κάθε 2 ώρες. Στη διαδρομή θα δείτε τον περίφημο Σκορπιό, ιδιοκτησία της οικογένειας Ωνάση, και τη Μαδουρή με το παλιό αρχοντικό του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

 

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

 

Meganisi Villas
Σπαρτοχώρι, T/210-97.39.771, 26450-51.389, 6972.166-857, www.meganisivillas.gr
Ειναι 3 πανέμορφες βίλες στην άκρη του Σπαρτοχωρίου, φτιαγμένες με πολύ γούστο.€ € € 
Esperides resort hotel 
Σπαρτοχώρι, T/26450-51.761-2, www.esperides-resort.gr 
Ομορφο και νεότευκτο 4 αστέρων ξενοδοχείο, χτισμένο στην άκρη του χωριού, με εξαίρετη θέα και πολύ καλή εξυπηρέτηση. Ακόμη περισσότερο, με τιμές φιλικές. € € 
Πόρτο Ελιά 
Κατωμέρι, T/26450-51.202, 6977-083.417, www.portoelia.gr
Σε έναν ελαιώνα 5 στρεμμάτων και πάνω στη θάλασσα βρίσκονται αυτά τα απλά και πεντακάθαρα studios και διαμερίσματα.€ 
Γαβρίλης Κωνσταντίνος 
Αγιος Ιωάννης, T/210-42.08.686, 6932-377.733
Σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία, πάνω στην παραλία του Αη Γιάννη, πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα studios και διαμερίσματα. 

 

 – έως 60 € 
€ € – έως 110 € 
€ € € – έως 200 € 
€ € € € – από 200 € και άνω

 

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

 

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

 

• Πόρτο Σπήλια
Στα Σπήλια, όπου θα φάτε νοστιμότατα φαγητά με σπιτικά υλικά ακριβώς πάνω στη θάλασσα.
• Ανεμολόγια
Στο Βαθύ, μεζεδοπωλείο αξιώσεων.
• Ρίκος
Στο Βαθύ, με ειδίκευση στο ψάρι.
• Λιάγκας Στον Αθερινό, για παραδοσιακά πιάτα.

 

 *Σημείωση: Οι τιμές διαμονής, ναύλων κτλ. που αναφέρονται στον εκάστοτε προορισμό, είναι αυτές που ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Πηγή: Καθημερινή