Τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια του κόσμου

Παρουσιάζουμε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε μερικά από τα πιο παράξενα και όμορφα σπήλαια του πλανήτη.

Mexico’s Cave of the Crystals – Μεξικό

Το σπήλαιο των γιγάντιων κρυστάλλων στο Μεξικό μπορεί να μας κόψει την ανάσα. Οι γιγάντιοι σχηματισμοί έχουν μήκος πάνω από 11 μέτρα, οι μεγαλύτεροι που έχουν βρεθεί έως τώρα! Ανακάλυψη υψίστης περιβαλλοντικής σημασίας. Το σπήλαιο βρίσκεται 300 μέτρα κάτω από ένα ορυχείο στην πολιτεία Τσιουάουα. Η θερμοκρασία στο σπήλαιο των κρυστάλλων είναι υψηλή, έως και 58 βαθμούς Κελσίου, οπότε απαιτούνται  ειδικές φόρμες διαφορετικά δεν αντέχεις πάνω από 10 λεπτά της ώρας!

Caves of the Thousand Buddhas (Mogao Grottoes) – Κίνα

Πρόκειται για το μεγαλύτερο θησαυρό της κινεζικής βουδιστικής τέχνης. 492 σπηλιές σκαμμένες από μοναχούς στην έρημο. Οι μοναχοί μετέτρεψαν τις σπηλιές σε ναούς και τοποθέτησαν περισσότερα από 2.000 γλυπτά(!) και περίπλοκα έργα ζωγραφικής. Αυτά τα έργα αν τα απλώσουμε στη γη δίπλα – δίπλα θα καλύψουν 11 στρέμματα. Ολα αυτά τα έργα καλύπτουν ένα χρονικό διάστημα από τον 4ο έως και τον 14ο αιώνα μ.Χ. και δείχνουν ανάγλυφα την καθημερινή ζωή των ανθρώπων εκείνης της εποχής.

Waitomo Glowworm Caves: Νέα Ζηλανδία

Πάμε βόρεια Νέα Ζηλανδία για να δούμε ένα μοναδικό θέαμα. Τυρκουάζ πυγολαμπίδες μέσα στο σκοτάδι φέγγουν για μας. Θα μπούμε στις βάρκες και θα τις θαυμάσουμε γιατί είναι τόσες πολλές που νομίζεις ότι βλέπεις έναστρο τιρκουάζ ουρανό.

Mountain River Cave (Hang Son Doong): Βιετνάμ

Αυτό το σπήλαιο εξερευνήθηκε μόλις το 2009. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σπήλαιο που έχει ανακαλυφθεί. Φτάνει τα 183 μέτρα ύψος, μήκος περίπου στα 4 χιλιόμετρα και μέχρι 90 μέτρα πλάτος. Ηταν κρυμμένο κάτω από ένα πυκνό τροπικό δάσος στο Εθνικό Πάρκο Phong Nha-Ke Bang. Σε πολλά σημεία του σπηλαίου η οροφή έχει πέσει και έχουν δημιουργηθεί φωταγωγοί από τους οποίους μπαίνει το φως του ήλιου με αποτέλεσμα σε αυτά τα σημεία να έχει δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό οικοσύστημα.

Caverns of Sonora: Τέξας

Αυτό το σπήλαιο έχει τους κλασσικούς σταλακτίτες, σταλαγμίτες αλλά παρουσιάζει μία ιδιομορφία. Εχει πολλά και περίεργα σχέδια. Εντυπωσιακά και μοναδικά.

Ainsworth Hot Springs Resort: British Columbia, Καναδάς

Αυτό το σπήλαιο στον Καναδά έχει τη δική του ιδιαιτερότητα. Εχει ζεστά ιαματικά νερά και μπορούμε να κάνουμε μπάνιο.

The Hundred Mammoths Cave (Grotte Préhistorique de Rouffignac): Γαλλία

Πάμε να δούμε τις βραχογραφίες στο γνωστό σπήλαιο της Γαλλίας, το Λασκώ. Εκεί οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν σε αίθουσες με τα τοιχώματά τους διακοσμημένα με παραστάσεις με βίσονες και λεοπαρδάλεις και ρινόκερους που καλπάζουν. Χρονολογούνται περίπου στα 17.000-20.000 χρόνια.

Painted Cave on Santa Cruz Island in Channel Islands National Park: Καλιφόρνια

Πάμε Καλιφόρνια; Στη μεγαλύτερη ή έστω από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες θαλάσσιες σπηλιές στον κόσμο. Οι περισσότεροι επισκέπτες είναι πελεκάνοι, φώκιες και άλλα τέτοια θαλασσινά. Θα πάμε με κανό γιατί πρέπει να δούμε τα εκπληκτικά της χρώματα. Πράσινα νερά, βράχια σε χρώμα πορτοκαλί, κόκκινο, πράσινο.

Cenote Dos Ojos: Μεξικό

Ετοιμαστείτε για κατάδυση. Σμαραγδένια νερά και όχι μόνο. Θα δούμε σταλαγμίτες, σταλακτίτες κάτω από το νερό!

(Πηγή: Ελένη Νικολαϊδου, www.alfavita.gr)