Αποφάσεις Περιφ.Συμβουλίου στους Παξούς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στους Παξούς – Αποφάσεις

Να γίνουν Περιφερειακή Ενότητα οι Παξοί

Με χαιρετισμό καλωσορίσματος των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων από το Δήμαρχο Παξών, Σπύρο Μπογδάνο, άρχισε η συνεδρίαση του οργάνου  που έγινε στην πρωτεύουσα του νησιού, με την ημερήσια διάταξη να περιλαμβάνει 12 θέματα. 

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Παξών επεσήμανε – μεταξύ των άλλων – την ανάγκη να αποκατασταθεί η αδικία και να χαρακτηρισθούν στον «Καλλικράτη» Περιφερειακή Ενότητα και οι Παξοί. Στη συνέχεια τόνισε ότι είναι ανάγκη να επαναλειτουργήσουν τα υδροπλάνα, ενώ θεώρησε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Παξών.

Παρών και ο Δήμαρχος Μεγανησίου – Αίτημα για Σταθμό Μεταφόρτωσης

Στη συνεδρίαση, το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος Μεγανησίου, Ευστάθιος Ζαβιτσάνος, προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μη δημιουργία ΧΥΤΑ στο νησί αλλά να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ειδικότερα το αίτημα αφορά στην κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης, κάτι που αποδέκτηκε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση που έγινε για το θέμα. 

«Συρρίκνωση» υπηρεσιών υγεία στα Επτάνησα – Ομόφωνο ΟΧΙ

Προ ημερήσιας διάταξης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για το θέμα που ανέκυψε με τις διαρροές για τις αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση των υπηρεσιών υγείας και τον κίνδυνο που ελλοχεύει, στο πλαίσιο αυτό, για την υποβάθμιση των νοσοκομείων της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών.

Ο κ. Σπύρου τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Περιφέρεια δέχθηκε το πρώτο πλήγμα με την κατάργηση της ΔΥΠΕ Ιονίων Νήσων που συνετέλεσε στην υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του τομέα της υγείας.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι έχει στείλει σε όλους τους τόνους το μήνυμα προς τον Υπουργό Υγείας, Α. Λομβέρδο, με τον οποίο είχε τηλεφωνική αλλά και έγγραφη επικοινωνία, για να του δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μια τέτοια προοπτική.

Μάλιστα, ο κ. Σπύρου, αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο της επιστολής προς τον κ. Λοβέρδο, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας

   Οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με τα νοσοκομεία Ζακύνθου, Αργοστολίου, Ληξουρίου και Λευκάδας και την υπαγωγή τους στα πανεπιστημιακά νοσοκομείου του «Αγίου Ανδρέα» και Ιωαννίνων, με ταυτόχρονη υποβάθμιση των νοσοκομείων Ληξουρίου και Λευκάδας, μας βρίσκει αντίθετους.

   Η Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση – στα πρώτα της κιόλας βήματα – βάλλεται αντί να ενισχύεται, με την αποδυνάμωσή της και τη μεταφορά υπηρεσιών σε άλλες Περιφέρειες.

   Για να ενισχυθεί ο θεσμός της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης πρέπει οι διοικητικές υπηρεσίες να εδρεύουν εντός της Περιφέρειας και οι όποιες αποφάσεις να στηρίζονται στο διοικητικό χάρτη της χώρας, όπως προβλέπεται από τον «Καλλικράτη».

   Κάθε παρέμβαση και αλλαγή στο διοικητικό χάρτη βάλλει τη συνοχή της Περιφέρειάς μας, την ισχύ της και εν τέλει την ίδια της την ύπαρξη.

 Το πρώτο πλήγμα, που δέχτηκε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στον τομέα της υγείας, ήταν η κατάργηση της ΔΥΠΕ και η υπαγωγή της στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια που εδρεύει στην Πάτρα, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν σοβαρά θέματα, όπως για παράδειγμα η μετεγκατάσταση του νοσοκομείου Ζακύνθου στο νέο κτήριο, το Κέντρο Στήριξης ΑΜΕΑ στην Κέρκυρα κ.ά.

   Τα προβλήματα υγείας, χρήζουν αμεσότητας και δε λύνονται εξ αποστάσεως.

Επίσης, τα νοσοκομειακά ιδρύματα στηρίζονται από την Αιρετή Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και από τους φορείς και τα κοινωνικά σύνολα των νησιών μας, στο βαθμό που μας δίνεται αυτή η δυνατότητα.   

   Όπως γνωρίζετε, Κύριε Υπουργέ, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ως νησιωτική Περιφέρεια, έχει ανάγκη ενδυνάμωσης και εκμετάλλευσης των πλεονεκτημάτων της που απορρέουν από τη νησιωτικότητα και που προβλέπεται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από τις Κοινοτικές Οδηγίες. 

   Συνεπώς, αναμένουμε από εσάς που είσαστε και Επτανήσιος, να κατανοήσετε τις θέσεις μας, να διατηρήσετε εντός της Περιφέρειας το διοικητικό κέντρο των νοσοκομείων της και να μην υποβαθμίσετε τα ιδρύματα αυτά 

   Οι θέσεις μας με τίποτα, βέβαια, δεν αναιρούν την παροχή Τριτοβάθμιας Περίθαλψης στους κατοίκους των Ιονίων Νήσων από τα γειτονικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

   Καταλήγοντας, Κύριε Υπουργέ,

   Προτείνω – ακόμη και σε περίπτωση συγχώνευσης των διοικήσεων – οι διοικήσεις αυτές να είναι εντός των ορίων των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπου βρίσκονται τα νοσοκομειακά ιδρύματα.

   Θα σας παρακαλούσα να λάβετε υπόψη τις προτάσεις αυτές και να πράξετε τα δέοντα. 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν πρόκειται επ’ ουδενί να δεχθεί αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των υπηρεσιών στο τομέα της υγείας στα νησιά του Ιονίου. 

Στην Ιθάκη η προσεχής συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε – κατά πλειοψηφία – η προσεχής συνεδρίαση του οργάνου να πραγματοποιηθεί στην Ιθάκη.

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων – Ψήφισμα

Σκληρή κριτική ότι αποδέχτηκε τις θέσεις της Υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου, κατά τη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, με θέμα το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, δέχτηκε από περιφερειακούς συμβούλους ο Περιφερειάρχης. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι εξέφρασαν την άποψη ότι ενέδωσε στις απαιτήσεις και θέσεις της Υπουργού για τη συρρίκνωση του ΤΕΙ με κατάργηση τμημάτων και μετά από συζήτηση που ακολούθησε το Περιφερειακό Συμβούλιο κατέληξε σε ψήφισμα με 25 ψήφους υπέρ και κατά 7.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα ,μεταξύ των άλλων, αναφέρονται: «Σε συνέχεια της από 19 Μαρτίου σχετικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα Τ.Ε.Ι:

1. Ζητάμε την ανάκληση της απόφασης της Υπουργού Παιδείας για μη εισαγωγή νέων πρωτοετών φοιτητών σε ορισμένα τμήματα των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών των ΤΕΙ, λαμβάνοντας υπόψη την πολυνησιωτικότητα.

2. Την σύσταση ομάδας εργασίας από εκπροσώπους του Περιφερειακού Συμβουλίου και των δύο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δηλαδή, του Ιονίου Πανεπιστημίου και των Τ.Ε.Ι. Η ομάδα εργασίας θα ερευνήσει κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο, ώστε να βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία τους σε όλα τα οργανωτικά θέματα (υλικοτεχνική υποδομή, σύνδεση με την τοπική κοινωνία και λοιπά).

3. Να προγραμματιστεί διεξοδική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη στρατηγική στήριξης της ανώτατης εκπαίδευσης στα Ιόνια νησιά.

Τροποποίηση προϋπολογισμού

Στη συνέχεια συζητήθηκε η εισήγηση για την πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2011. Το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση με 

25 ψήφους υπέρ και 7 κατά. 

Ανώτατο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών του ΥΘΥΝΑΛ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του περιφερειακού συμβούλου, Γιώργου Κάφυρη, για την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού σύστασης του Ανώτατου Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών του ΥΘΥΝΑΛ, κατά πλειοψηφία με 34 ψήφους υπέρ και 4 κατά.

Επίσης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία 34 υπέρ και 4 κατά η αναγκαιότητα ίδρυσης φορέα διαχείρισης Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Παξών.

Αίτημα Επιμελητηρίου Ζακύνθου – Κέντρο Προβολής και Προώθησης Προϊόντων και Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων

Το αίτημα του Επιμελητηρίου Ζακύνθου για ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου ανέγερσης Κέντρου Προβολής και Προώθησης Προϊόντων και Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων, μετέφερε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Διονύσιος Μυλωνάς.

Σύμφωνα με την εισήγηση, το Κέντρο αυτό θα στεγάσει εκθετήριο προϊόντων, Γενικό Εμπορικό Μητρώο Επιχειρήσεων, Κέντρο Δικτύωσης, Τηλεδιάσκεψης και Πληροφόρησης και θεωρείται ώριμο έργο., καθώς υπάρχει άδεια ανέγερσης σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Επιμελητηρίου, μελέτες και οτιδήποτε απαιτείται για την άμεση δημοπράτησή του.

Πρόκειται για τριώροφο κτήριο, συνολικού εμβαδού 219,33 τ.μ. με πρόβλεψη εκτός των άλλων, χώρου συνεδριάσεων και χώρου εκθέσεων.

Το αίτημα υποστηρίχτηκε από 24 περιφερειακούς συμβούλους έναντι 4 που εξέφρασαν διαφορετική άποψη.

Ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το οικόπεδο των Φυλακών Κέρκυρας

Χρήστος Σκούρτης: «Να υλοποιήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης την απόφαση του ΤΑΧΔΙΚ για αγορά οικοπέδου για νέες Φυλακές». 

   Ομόφωνα αποδέχτηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, Χρήστου Σκούρτη, για την ανάγκη αγοράς οικοπέδου για την κατασκευή και λειτουργία νέων Φυλακών.

   Ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας στην εισήγηση του τόνισε ότι, το έγγραφο που απέστειλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη διαδικασία ανεύρεσης δημόσιου ή δημοτικού χώρου για την ανέγερση νέων Φυλακών, είναι αποπροσανατολιστικό και απαράδεκτο, αφού όσες προσπάθειες προηγήθηκαν απέβησαν άκαρπες, κάτι που είναι εις γνώση του Υπουργείου και των υπηρεσιών του..

   Ο κ. Σκούρτης εισηγήθηκε και αποδέχτηκε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης τηρήσει την απόφαση του ΤΑΧΔΙΚ με την οποία εγκρίθηκε τον Μάιο του 2009 πίστωση ποσού 1.050.000 ευρώ και να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την αγορά του οικοπέδου, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος για τις 24 Νοεμβρίου του 2009 και ακυρώθηκε από την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. 

   Μετά το τέλος του περιφερειακού συμβουλίου ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του.

   «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου, οι οποίοι στήριξαν ομόφωνα την εισήγηση μου για την αναγκαιότητα αγοράς οικοπέδου για την κατασκευή νέων φυλακών. Θα πρέπει επιτέλους το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην Κερκυραϊκή κοινωνία και τον τόπο μας και να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των αποφάσεων του ΤΑΧΔΙΚ έτσι όπως εξηγούμε και στην εισήγηση. Να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός ο οποίος είχε αποφασισθεί από το ΤΑΧΔΙΚ για τις 24 Νοεμβρίου του 2009 και ακυρώθηκε με υπαιτιότητα της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το κράτος έχει και πρέπει να έχει συνέχεια και να επιδεικνύει συνέπεια στις δεσμεύεις που έχει αναλάβει απέναντι στους πολίτες».

 Διανυκτέρευση του «Κεφαλονιά» στην Ιθάκη

 Ομόφωνη ήταν, τέλος, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αλλαγή της απόφασης να μη διανυκτερεύει – όπως συνέβαινε – το Φ/Β «Κεφαλονιά» στο λιμάνι της Ιθάκης.