Χαιρετισμός Περιφερειάρχη στη διάσκεψη για την μετανάστευση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

 

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

 Διάσκεψη στην Κέρκυρα με αντικείμενο τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στις νότιες ακτές της Ευρώπης 

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου στη Διάσκεψη

 Αξιότιμοι,

 Κύριε Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μετανάστευσης,

Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων,

Κυρία Αντιπρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Κύριε πρώην Υπουργέ και βουλευτή Κέρκυρας, 

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές, 

     Είναι ξεχωριστή τιμή για μένα να σας καλωσορίζω στην όμορφη Κέρκυρα, έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που αποτελεί την Πύλη της Ανατολής προς τη Δύση αλλά και σταυροδρόμι Πολιτισμών. 

   Η Περιφέρειά μας δε γνώρισε κατακτητές από την Ανατολή αλλά από τη Δύση, που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στα Μνημεία και στην Ιστορία. Μέσα από αυτά τα σημάδια, την αλληλουχία τους με τον Ελληνικό Πολιτισμό και τις ανταλλαγές, διαμορφώθηκε το ιδιότυπο του Επτανησιακού Πολιτισμού μας.

   Χώρος Φιλοξενίας η Κέρκυρα, από την εποχή του Ομήρου, χώρος επιστροφής στις Ρίζες από το αέναο ταξίδι του Οδυσσέα, η Ιθάκη, στολίδια της Φύσης και των Ανθρώπων που τα κατοικούν όλα τα νησιά μας, σας υποδέχονται εδώ με την ελπίδα ότι το πρόβλημα των μεταναστών θα βρει τη λύση του.

 

   Η παρουσία σας σήμερα εδώ, (ως αποτέλεσμα επίμονων προσπαθειών του τακτικού μέλους της Επιτροπής και βουλευτή Κέρκυρας, Νικόλαου Δένδια), είναι εξεχούσης σημασίας. Η Επιτροπή διαχειρίζεται ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης Ευρώπης και αποτελεί τιμή για την Ελλάδα η επιλογή της Κέρκυρας ως τόπος διεξαγωγής αποφάσεων, καθοριστικών για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

 

   Η μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία πραγματικότητα επιβαλλόμενη από τις οι διεθνείς πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, την  αύξηση της φτώχειας και την πολιτική αλληλεξάρτηση των εθνών.

 

   Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει βιώσει τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα έντονα μεταναστευτικά φαινόμενα καθώς και τις οικονομικο-πολιτικές συνέπειες αυτού του φαινομένου.

   Υπήρξε μία χώρα με έντονες μεταναστευτικές τάσεις, σε προηγούμενες δεκαετίες, ενώ σήμερα αποτελεί πλέον μία από τις κυριότερες χώρες υποδοχής μεταναστών.    Σκοπός είναι να χρησιμοποιηθεί αυτή η εμπειρία, συγκροτημένα και συντονισμένα, ούτως ώστε να επιτευχθεί μία ορθή διαχείριση του μεγάλου αριθμού μεταναστών στην ελληνική επικράτεια με προοπτική ανάπτυξης.

 

   Η δυνατότητα εφαρμογής πολιτικών μετανάστευσης, ιδίως εντός ενός πλαισίου αναπτυξιακής στρατηγικής, προϋποθέτει τη δυνατότητα ελέγχου των εισροών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που τίθενται από το κράτος υποδοχής.

   Διακρίνεται, όμως, μία αδυναμία τέτοιας συγκρότησης τόσο στη χώρα μας όσο και στο σύνολο της Ευρώπης. Εντέλει παρατηρείται ένας μαζικός εκπατρισμός, προκαλούμενος από ποικίλα αίτια, οικονομικά και πολιτικά, που έχει ως αποτέλεσμα  τη διαμόρφωση παράνομων κι εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών.  

   Τα Ιόνια νησιά, δεν αποτελούν εξαίρεση αυτού του γεγονότος. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις περιπτώσεις, διερχομένων από θαλάσσης λαθρομεταναστών, των οποίων μάλιστα κινδύνεψε η ζωή ύστερα από το ναυάγιο του πλοιαρίου που τους μετέφερε

   Η νέα αυτή διάσταση έχει σοβαρές δυσμενείς συνέπειες σε όλους τους τομείς και στην αναπτυξιακή προοπτική των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.   Από την άλλη είναι σαφές ότι τέτοιες περιστάσεις διευκολύνουν  την ασύδοτη εκμετάλλευση προσώπων, ειδικότερα δε των ευπαθών ομάδων, όπως οι γυναίκες και τα ανήλικα τέκνα. 

   Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οδηγούμαστε σε μία άτυπη εξομοίωση νομίμων και παράνομων μεταναστών η οποία συχνά πυροδοτεί ξενοφοβικές τάσεις και λειτουργεί ανασταλτικά στην ενταξιακή και αναπτυξιακή πορεία των νομίμων μεταναστών στις χώρες υποδοχής.

   Όπως γίνεται αντιληπτό, τα ζητήματα αυτά δεν είναι αμιγώς εθνικά προβλήματα αλλά παγκόσμια και στην περίπτωση της Ελλάδας είναι μείζονα κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα.

   Για την αντιμετώπισή τους, απαιτείται δέσμευση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού ως κοινό πρόβλημα χρειάζεται συντονισμένη και εναρμονισμένη λύση.

   Ο κεντρικός άξονας δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διεθνή συνεργασία και φυσικά με απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων, ανεξάρτητα της νομιμότητας παραμονής τους σε ένα κράτος.

   Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοσθεί εάν δεν υιοθετηθεί αφενός μία αποτελεσματική υπηρεσία παροχής ασύλου και αφετέρου η εύρυθμη λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής και κέντρων κράτησης. Ζητήματα τέτοιας μορφής μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με ανοικτό πνεύμα και υπευθυνότητα, σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι αρκετά καινούριο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης.  

   Οι ενέργειες του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε αυτόν τον τομέα συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία του βέλτιστου συμφέροντος αυτών των παιδιών.  

   Η Μετανάστευση, φαινόμενο, που αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση, γιατί αφορά συνανθρώπους μας. Υπάρχουν νόμιμοι μετανάστες, λαθρομετανάστες αλλά και άτομα παραβατικά που δημιουργούν πολλά προβλήματα. Έτσι δημιουργούνται ρατσιστικά φαινόμενα μέσα σε μια χώρα, την Ελλάδα, που κατοικείται από ένα ειρηνικό λαό και φιλόξενο. 

   Το πρόβλημα εντοπίζεται, κυρίως, στην ευκολία με την οποία περνούν τα σύνορα, καθώς η Ελλάδα περιβάλλεται – σε μεγάλο μέρος της – από θάλασσα, αλλά και στους δουλεμπόρους που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες. 

   Στόχος των μεταναστών είναι να περάσουν στην Ευρώπη, γι’ αυτό η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνει μόνο σε εθνικό – ελληνικό πλαίσιο, αλλά μέσα από συνεργασία όλων των χωρών της Ε.Ε.    

   Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων απέναντι στις προβληματικές που θα απασχολήσουν τις εργασίες του διημέρου και να ευχηθώ στα μέλη της Επιτροπής καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο της.