ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ… ΜΟΝΑΚΟ! : ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ

Πηγή:http://www.patranews.gr/news-print.asp?ID=13080

Απίστευτη θέα με φόντο το Ιονιο. Η φωτογραφία προέρχεται μέσα από το κομμάτι του Μεγανησίου που έχει εξαγοράσει ο Τζέικομπ Ρότσιλντ. Τα οδικά έργα ολοκληρώνονται και απομένει να ξεκινήσει η ασφαλτόστρωση. Η επένδυση, που τόσο θόρυβο έκανε πέρυσι, θα πάρει σάρκα και οστά.
05/06/2011 11:22:49Πραγματικότητα θα γίνει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το «συγκρότημα των αστέρων» που σχεδιάζει στο Μεγανήσι ο Τζέικομπ Ρότσιλντ. Το Patranews.gr σας ξεναγεί στον τόπο όπου ο Abramovitch, η Michelle Pfeiffer, η Naomi Campbell και άλλοι αστέρες γίνονται…»ένα» με τους κατοίκους! 

«Φίλε, έχεις δει ποτέ την Carla Bruni με μαγιώ; Την έχω δει στο ενάμιση μέτρο. Αλλο πράγμα!». Τάδε έφη ένας κάτοικος του Μεγανησίου Λευκάδας, ενώ απολαμβάναμε τον πολύ πρωινό καφέ μας σε μια από τις καφετέριες του νησιού. Είχα φτάσει πρωί – πρωί προκειμένου να ανακαλύψω από κοντά ποιος είναι αυτός ο «Σκορπιός» που θέλει να φτιάξει δίπλα στον… πραγματικό Σκορπιό ο Ρώσος μεγιστάνας, Roman Abramovitch.

«Ο Abramovitch είναι πολύ ωραίος τύπος. Εάν κάτσεις και φας μαζί του, θα πάθεις εγκεφαλικό από τα γέλια», συνέχισε ο συνομιλητής μου στο ίδιο στυλ. Κάπως έτσι γίνεται αντιληπτή η σχέση οικειότητας που έχουν ορισμένοι Μεγανησιώτες με τους μεγιστάνες των δισεκατομμυρίων ευρώ. Ίσως να ακούγεται επιτηδευμένο, όλο αυτό το κλίμα όμως έχει μια υπόσταση, η οποία ίσως γίνει εντονότερη, εάν η επένδυση της χλιδής των 3.000 στρεμμάτων γίνει πραγματικότητα.

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ «ΠΑΠΠΟΥ»

«Τα δημοσιεύματα δεν είναι 100% σωστά. Επένδυση έχει γίνει, αλλά όχι από τον Abramovitch αλλά τον «παππού» «, συμπληρώνει πάλι ο Μεγανησιώτης φίλος μου. «Παππούς» σε αυτή την περίπτωση, είναι ο Αγγλος μεγιστάνας Λόρδος Jacob Rothschild , γόνος της γνωστής δυναστείας – σύμβολο για τους κάθε λογής συνωμοσιολόγους, οι οποίοι και την περιλαμβάνουν μεταξύ των 13 οικογενειών που κυβερνούν τον κόσμο. Στο Μεγανήσι βέβαια, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική: Ο Jacob Rothschild όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ως «Πεφωτισμένος» αλλά, αντιθέτως, είναι ένα πρόσωπο οικείο, σχεδόν «καλοκάγαθο». Για αυτό και είναι γνωστός ως «παππούς».

«Τον φωνάζουμε «παππού». Είναι ένας πάρα πολύ απλός άνθρωπος και γνωστός εδώ στο νησί», μας λέει ο Ερρίκος, ιδιοκτήτης της πιο γνωστής ταβέρνας του Μεγανησίου. «Κάποια μέρα είχε έρθει εδώ, με κοντό σορτσάκι και πίναμε καφέ εκεί έξω. Δεν τον κατάλαβε κανένας», συμπληρώνει ο πρώτος συνομιλητής μας. «Η επένδυση είναι δική του. Δεν είναι του Abramovitch. Ο Abramovitch στην πραγματικότητα είναι ένας από τους υποψήφιους πελάτες του Rothschild .», καταλήγει η κουβέντα, για να μου κινηθεί η περιέργεια στην συνέχεια και να πάω να συναντήσω δυο ανθρώπους που συνεργάζονται με τους εκπροσώπους της οικογένειας Rothschild στην Ελλάδα, μέσω των οποίων έγινε το σχετικό «deal».

«ΓΕΙΤΟΝΙΑ» ΜΕ… ΧΟΛΥΓΟΥΝΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ «ΓΑΛΑΖΟΑΙΜΑΤΟΥΣ»

Συνάντησα τον Πάνο Κονιδάρη και τον Σπύρο Αργυρό λίγο έξω από το κέντρο του Μεγανησίου, και από εκεί πήγαμε με αυτοκίνητο στην έκταση που έχει αγοράσει για την μεγάλη επένδυση ο Λόρδος Jacob Rothschild . Πρόκειται για ένα «φιλέτο» 2662 στρεμμάτων, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρξε «εξαγορά» του νησιού: Ο ¶γγλος μεγιστάνας δεν εξαγόρασε δημόσια περιουσία, αλλά ένα σύνολο ιδιωτικών οικοπέδων που άνηκαν σε 9 οικογένειες, αποσπώντας όμως την σύμφωνη γνώμη 50 και πλέον δικαιούχων. Μεγάλος του στόχος είναι να δημιουργήσει 10 – 14 επαύλεις 1000 τ.μ. οι οποίες και θα πωληθούν σε παγκοσμίου φήμης celebrities. Την σχεδίαση των «ανακτόρων» θα αναλάβει ο γνωστός και μη εξαιρετέος Σαντιάγο Καλατράβα, δημιουργώντας μια «συνοικία αστέρων» στην καρδιά του Μεγανησίου, με θέα στον Σκορπιό του Ωνάση.

«Μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον για να αποκτήσουν την δική τους έπαυλη έχουν εκφράσει η Nicole Kidman, ο Roman Abramovitch, ο πρίγκιπας Κάρολος αλλά και ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας», παραδέχεται ο Πάνος Κονιδάρης, ένας από τους ανθρώπους οι οποίοι είχαν έρθει εξ αρχής σε επαφή με τον Rothschild . «Είναι πραγματικά μια πάρα πολύ σοβαρή επένδυση για το νησί μας. Ο κ. Rothschild είδε αρχικά την περιοχή πετώντας με ελικόπτερο και στο τέλος αποφάσισε να την αγοράσει», συνέχισε.

Η PFEIFFER, Η ΝΑΟΜΙ, Ο «MR FERRARI» ΚΑΙ… Ο CHURCHILL!

Πάντως, το Μεγανήσι δεν περιμένει από την επένδυση του Λόρδου Rothschild για να υποδεχθεί celebrities και να γίνει γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο. Όλα αυτά καθώς τα τελευταία καλοκαίρια κατά καιρούς περνάνε δεκάδες αστέρια του Χόλυγουντ, του ποδοσφαίρου αλλά και πλήθος μεγιστάνων.

«Κάποιες φορές δεν τους καταλαβαίνεις. Εμφανίζονται με απλή αμφίεση, σαν καθημερινοί τουρίστες. Εάν βέβαια κάποιος τους αναγνωρίσει, μετά γίνεται… χαμός», δηλώνει ο Γιώργος Καλλίνικος, γιος του Ερρίκου που αναφέρθηκε παραπάνω. Μάλιστα, ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με πρωταγωνίστρια την γνωστή ηθοποιό Michelle Pfeiffer.

«Είχε αράξει ένα σκάφος μπροστά από την ταβέρνα, αλλά δεν είχαμε δώσει ιδιαίτερη σημασία. Λίγο αργότερα, εξυπηρετήσαμε μια ξανθιά κυρία που φορούσε καπέλο και γυαλιά. Αρχικά κανείς μας δεν είχε καταλάβει ποια ήταν. Λίγο αργότερα όμως, ένας ήρθε και μας είπε ότι είναι η Pfeiffer και έγινε… ο χαμός! ¶ρχισε να γίνεται πανικός για το ποιος θα πρωτοκαθίσει στα διπλανά τραπέζια», λέει ο Γιώργος.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί με την Naomi Campbell», συμπληρώνει ο Ερρίκος. «Δεν είχε καθίσει στο μαγαζί μου, είχε πάει αλλού, όμως και πάλι κανείς δεν την είχε καταλάβει. Κάποια στιγμή στην παραλία, ο ανιψιός μου την καταλαβαίνει. Τότε άρχισε να μαζεύεται κόσμος γύρω της και τελικά άρχισαν να πίνουν μπύρες όλοι μαζί.», θυμάται χαρακτηριστικά, για να μας δικαιολογήσει στην συνέχεια πώς είναι δυνατόν οι λαμπροί αστέρες να γίνονται «ένα» με τους απλούς Μεγανησιώτες.

«Το νησί είναι μικρό και ουσιαστικά είναι σαν ένα χωριό. Αρα, υπάρχει αυτό το δέσιμο με τους ανθρώπους και γινόμαστε «ένα» με τους επισκέπτες. Εγώ, για παράδειγμα, έχω γίνει φίλος με τον Luca de Montezemolo, τον πρόεδρο της Φεράρι, ο οποίος έρχεται εδώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Μάλιστα, την τελευταία φορά, μου έκανε δώρο και την στολή του Σουμάχερ, επειδή… του άρεσε το φαγητό» , καταλήγει ο Ερρίκος, ο οποίος έχει κορνιζαρισμένες φωτογραφίες με τον Μοντετσιέμελο και τον γιο του.

«Οι Rothschild κάνουν παρέα και με άλλους γνωστούς, όπως ο δισέγγονος του Winston Churchill, ο οποίος επίσης έχει έρθει εδώ. Όλοι τους όμως είναι φιλικοί και συμπεριφέρονται φυσιολογικά», παρεμβαίνει ένας νεαρός Μεγανησιώτης. Εκτός από τους προαναφερθέντες, στο Μεγανήσι έχει εμφανιστεί ο αστέρας του Ιταλικού ποδοσφαίρου, Fabio Cannavaro, ο γνωστος σκηνοθέτης Steven Spielberg, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιοι… κρύβονται κατά καιρούς στις πολυτελείς θαλαμηγούς.

ΜΕ ΘΕΑ… ΤΟΝ ΣΚΟΡΠΙΟ

Γιατί όμως τέτοιος έρωτας με το Μεγανήσι; Το μικρό νησί, στο οποίο ο συνηθέστερος τρόπος πρόσβασης είναι μέσω φέρυ μπόουτ από το Νυδρί (25 λεπτά διέλευση) τυγχάνει να βρίσκεται πολύ κοντά στον Σκορπιό του θρυλικού Αριστοτέλη Ωνάση. Τυπικά βέβαια, ο Σκορπιός θεωρείται μέρος του Μεγανησίου. Κάποτε, διέρρευσαν πληροφορίες ότι ο Roman Abramovitch ενδιαφέρθηκε για την εξαγορά του Σκορπιού από τους κληρονόμους του «Αρίστου», όμως τελικά οι συζητήσεις «ναυάγησαν». Τι ακριβώς όμως συνέβη στην πραγματικότητα; «Δεν ήταν τόσο το ενδιαφέρον του Abramovitch αυτό που πήγε να αλλάξει τα δεδομένα. Η μοναδική φορά που ο Σκορπιός έφτασε κοντά στο να αλλάξει χέρια, ήταν με τον Μπίλι Γκέιτς. Αυτός, ναι, είχε φτάσει κοντά», υποστηρίζει ένας Μεγανησιώτης ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, δέκα και πλέον χρόνια μετά τα γυρίσματα του «Μαντολίνου του Λοχαγού Κορέλι» στην Κεφαλονιά, το Ιόνιο επανέρχεται επικοινωνιακά, απειλώντας να κλέψει αρκετή από την λάμψη του Αιγαίου, και μάλιστα με… χολυγουντιανές υπογραφές. Αυτή την φορά όμως, όχι με ένα γύρισμα του ενός τριμήνου, αλλά με… μόνιμους κατοίκους.

«Εμείς εδώ έχουμε ένα πλεονέκτημα: Πουλάμε ησυχία! Όσο υπάρχει αυτή η ησυχία, θα προσεγγίζουμε τέτοιο τουρισμό», αναφέρει ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου. Ίσως τελικά, αυτή η «ησυχία» να είναι όλο το μυστικό: Η δυνατότητα του celebrity να ξεφύγει από τους παπαράτσι, να ντυθεί καθημερινά και να γίνει ένα με τους Μεγανησιώτες…ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ…

Σήμερα, οι υποστηρικτικές εργασίες για τον δρόμο φτάνουν σιγά &8211; σιγά στο τέλος τους, ενώ η ασφαλτόστρωση θα αποτελέσει το τελευταίο βήμα προκειμένου το σχέδιο, έτσι όπως το έχει στο μυαλό του ο Λόρδος Rothschild , να πάρει σάρκα και οστά και να ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου επένδυση στο Μεγανήσι εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα, παρά τις όποιες αντιδράσεις εκφράστηκαν από μερίδα κατοίκων, οι υπεύθυνοι έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες και το «συγκρότημα των Αστέρων», υποστηριζόμενο από ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, θα αρχίσει να χτίζεται.