Vezene: Tα υλικά στο προσκήνιο


Ένα μοντέρνο, βιομηχανικού deisgn bistrot από τον Άρη Βεζενέ με χαλαρό -ασυντόνιστο ακόμη- σέρβις που προτάσσει την πρώτη ύλη στα πιάτα του. Αν ήταν και φτηνότερο θα πήγαινα εκεί μια φορά την εβδομάδα.

Βαθμός
7.5 / 10
Ατμόσφαιρα:
Σέρβις:
Κάβα:
4.0 / 5.0
3.5 / 5.0
3.0 / 5.0
Είδος Εστιατορίου:
Ποιοτικός Προσδιορισμός:
Είδος Κουζίνας:
Casual & Chic
Μοντέρνα
Μεσογειακή

Γνωρίσαμε τον Άρη Βεζενέ σαν διευθυντή του «Milos». Φεύγοντας, άνοιξε μια φιλόδοξη τρατορία στο Μεγανήσι για την οποία ακούω καλά λόγια αν και ορισμένοι  τη θεωρούν ακριβή… τουλάχιστον για την περιοχή. Πριν λίγες μέρες ήρθε και η σειρά της Αθήνας. Επέστρεψε στα παλιά του λημέρια, στην περιοχή του Χίλτον και άνοιξε ένα μοντέρνο εστιατόριο με «βιομηχανικό» αέρα, άγριο ξύλο και σίδερο στην οδό Βρασίδα, δίπλα ακριβώς στο «Αλάτσι», με μια όμορφη βεράντα με γυάλινο δάπεδο και έναν ολόκληρο κήπο κάτω από τα πόδια σου!

Θα ξεκινήσω κατευθείαν από την ουσία. Το «Vezene» μου άρεσε πολύ και είμαι σίγουρος ότι κάποιες μικροατέλειες, ιδιαίτερα στο σέρβις, θα διορθωθούν σύντομα. Μου άρεσε πολύ η προσέγγισή του στις πρώτες ύλες καθώς τα πιάτα περιγράφονται με βάση τα υλικά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρεται ακόμη και η μάρκα και η προέλευσή τους. Η επιλογή αυτή πέρα από μοντέρνα είναι και πολύ ουσιαστική. Μόλις μάλιστα διορθώσουν τους καταλόγους και τα γράμματα αρχίσουν να διαβάζονται (για την ώρα, ο όρος ψείρες είναι understatement) τότε θα επικοινωνηθεί καλύτερα και η ιδιαιτερότητα του εστιατορίου.

Καλοδιαλεγμένες πρώτες ύλες, μαγειρεμένες με γνώση και τεχνική και ορισμένα πιάτα απλά αλλά πραγματικά εξαιρετικά. Τότε τι πάει λάθος με το εστιατόριο; Οι τιμές του! Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο, ο Άρης Βεζενές έχει κάνει μεγάλο λάθος και θα πρέπει άμεσα να το διορθώσει. Το εστιατόριο του μπορεί να πάει εξαιρετικά καλά στην Αθήνα και θα συζητηθεί πολύ, θα πρέπει όμως αφενός να συναισθανθεί την περίοδο που περνάμε και αφετέρου να υιοθετήσει μια εξίσου μοντέρνα προσέγγιση και στην τιμολογιακή πολιτική του. Αν στο «Vezene» πληρώναμε μέχρι €50 (και όχι μέχρι €75 όπως τώρα) το άτομο με ένα κανονικό μπουκάλι κρασί ανά ζευγάρι (που δεν είναι λίγα χρήματα… μόνο στην Αθήνα ακόμη το 50άρικο θεωρείται τιμή διατίμησης από τους εστιάτορες) τότε πραγματικά δεν θα είχα να του προσάψω τίποτα, ιδιαίτερα αυτές τις πρώτες μέρες.

Ας ξεχάσουμε όμως προς στιγμή το θέμα των τιμών και ας επικεντρωθούμε στο φαγητό. Θα ξεκινήσω από την κλασική Amatriciana που παρόλο που δεν είχε ακόμη το σωστό ζυμαρικό ήταν αριστούργημα. Αν η Amatriciana στη «Fuga», είναι υπόδειγμα κομψότητας και ραφιναρίσματος, εδώ είναι υπόδειγμα ρουστίκ, βαθειάς νοστιμιάς και πληθωρικότητας. Καλό και σωστά χυλωμένο ήταν και ένα ριζότο με κυδώνια και λίγο κόλιανδρο που σβήνεται με κόκκινο κρασί. Η πίτσα Cecina με καπνιστό βοδινό μπούτι και λάδι τρούφας είχε λεπτή, πεντανόστιμη, τραγανή ζύμη, εξαιρετικό αλλαντικό και καλοζυγισμένο λάδι τρούφας ήταν όμως λίγο στεγνή. Αντίθετα δροσιστική, τραγανή και άψογα ανακατεμένη ήταν η σαλάτα με ψιλοκομμένα snow peas, ραπανάκια, μήλο, εστραγκόν και τυρί piave vecchio με μια έξοχη βινεγκρέτ από μηλίτη.

Στα κύρια πιάτα το βάρος πέφτει στο κρέας. Ο Άρης Βεζενές έχει επιλέξει κορυφαία Wagyu από την βόρεια Ισπανία, σιτεμένα για 5-6 εβδομάδες και προτείνει «off Broadway» κοπές προκειμένου να καταφέρει να συγκρατήσει τις τιμές τους αλλά και να μάθει τον κόσμο ότι τα βόδια δεν αποτελούνται μόνο από φιλέτα, rib-eyes και t-bones! Το άψογο ψήσιμο και η βαθιά, πολύπλοκη γεύση ενός chuck flap (είναι το καπάκι της σπάλας) ή ενόςonglet (χοντρό κομμάτι από το διάφραγμα) θα με έκαναν να υποκλιθώ στην επιλογή του αν δεν κόστιζαν €32,5 και €27,5 αντίστοιχα η μερίδα των 250 γραμμαρίων.

Ενδιαφέροντα και τα επιδόρπια, θα επικεντρωθώ όμως στο «The deal closer» ένα θηριώδες γλυκό για 4-5 άτομα (€29) που αποτελείται από διαδοχικές στρώσεις παγωτού flor di latte, μαρκίς σοκολάτας, Brazil nuts, fudge, butterscotch και νιφάδες πικρής σοκολάτας. Πληθωρικό και πεντανόστιμο έρχεται με ένα μεγάλο μαχαίρι καρφωμένο στην καρδιά του, που θα σας βοηθήσει να … κλείσετε την όποια συμφωνία!

 


Ιστορικό κριτικής


Vezene updated, όλο και καλύτερο!
06.02.2013

Ενάμιση χρόνο αφού άνοιξε, το Vezene, συνεχίζει να είναι ίσως το δημοφιλέστερο εστιατόριο της Αθήνας και όχι αδίκως! Σήμερα, είναι καλύτερο από ποτέ, το ίδιο και η σχέση ποιότητας και τιμής.

Διαβάστε όλο το άρθρο >>


 

Ανοιχτά: καθημερινά, εκτός Κυριακής, βράδυ

Τιμή (€): €40-65 ανά άτομο

Ιστοσελίδα: http://www.vezene.gr/

Τηλέφωνα: (+210) 7232002

Διεύθυνση: Βρασίδα 11, Χίλτον , Αθήνα

Πηγή: fnl-guide.com