Δελτίο τύπου βουλευτή κου Μαργέλη

 

Ερώτηση για τη χορήγηση νέας παράτασης της απαγόρευσης αναγκαστικού πλειστηριασμού της κύριας ή της μοναδικής κατοικίας

 

Με στόχο την χορήγηση νέας παράτασης της απαγόρευσης αναγκαστικών πλειστηριασμών της κύριας ή μοναδικής κατοικίας που θεσπίστηκε με τον νόμο 3869/2010 και αφορούσε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο βουλευτής Σπύρος Μαργέλης κατέθεσε στην Βουλή μαζί με άλλους 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν πως το πρόβλημα της υπερχρέωσης των φυσικών προσώπων έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και κυρίως τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά, με αποτέλεσμα αρκετοί οφειλέτες να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, που στις περισσότερες περιπτώσεις, αποτελεί το μοναδικό τους περιουσιακό στοιχείο. Συνεχίζουν, αναφέροντας πως η κυβέρνηση το 2010 με το N. 3869 που ψήφισε έλαβε έγκαιρα καίριες ρυθμιστικές διατάξεις και έδωσε μια ανάσα, μια πίστωση χρόνου στους υπερχρεωμένους οφειλέτες ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένων των πολλών υποθέσεων που εκκρεμούν, ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς, με γνώμονα πάντα την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, να επιδείξουν για μία ακόμη φορά, ως εκφραστές της κυβερνητικής πολιτικής, την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία και να προχωρήσουν σε νέα αναστολή των πλειστηριασμών της κύριας ή της μοναδικής κατοικίας χιλιάδων υπερχρεωμένων μικροοφειλετών, προστατεύοντας έτσι την μέση ελληνική οικογένεια.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι κ.κ. βουλευτές Κεφαλίδου Χαρούλα, Αθανασιάδης Αλέξανδρος, Αρβανιτίδης Γεώργιος, Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα, Δημητρουλόπουλος Παναγιώτης, Θεοδωρίδης Ηλίας, Κεδίκογλου Συμεών, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Μίχου Μαρία, Μοσχόπουλος Σπυρίδωνας, Παπαμανώλης Γεώργιος, Τόλκας Άγγελος, Τριανταφυλλόπουλος Ανδρέας, Χαραλαμπόπουλος Γεώργιος-Ερνέστος.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα στη χώρα μας είναι η υπερχρέωση των φυσικών προσώπων. Οδήγησε σε αδιέξοδο ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας χτυπώντας περισσότερο τους αδύναμους, τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετώπιζαν, και δυστυχώς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες είναι να χάσουν λόγω των χρεών το ίδιο τους το σπίτι, που για την πλειοψηφία τους αποτελεί και το μοναδικό τους περιουσιακό στοιχείο.

Η κυβέρνηση μας δεν έκλεισε τα μάτια σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα. Λαμβάνοντας έγκαιρα  καίριες ρυθμιστικές διατάξεις στήριξε όσους βρέθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο και πνίγονται στα χρέη δίνοντάς τους πίστωση χρόνου, ώστε να πάρουν μια ανάσα, να σταθούν στα πόδια τους και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς και του μοναδικού ακινήτου του οφειλέτη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία, εφόσον αυτός κατοικεί ή διαμένει σε ξένο ακίνητο.

Πολλοί πολίτες έχουν κάνει χρήση του Ν. 3869/2010 που ψηφίσαμε, σύμφωνα με τον οποίο θεσπίσθηκε η απαγόρευση του αναγκαστικού πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας, όμως χιλιάδες άλλες παρόμοιες υποθέσεις εκκρεμούν και περιμένουν να εκδικασθούν ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.

Επειδή η αναστολή των πλειστηριασμών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις λήγει στο τέλος Ιουνίου 2011, είναι ορατός ο κίνδυνος για χιλιάδες συμπολίτες μας, ακόμη και αν δικαιωθούν στο μέλλον με δικαστική απόφαση, να έχουν χάσει εν τω μεταξύ την ιδιοκτησία τους, αφού οι πλειστηριασμοί είναι προ των πυλών.

Επειδή όλοι γνωρίζουμε πόση σημασία έχει για κάθε Έλληνα πολίτη να αποκτήσει το δικό του ιδιόκτητο σπίτι και πόσες θυσίες μπορεί να κάνει για να πραγματοποιήσει αυτό το όνειρό του.

Επειδή σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα διακυβεύονται περιουσίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθώς εμφανίζεται σε πολλές περιπτώσεις πλήρης αδυναμία εξόφλησης των στεγαστικών δανείων.

Επειδή οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνησή μας στη λήψη μέτρων για την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά,  μια νέα παράταση υπό τις επικρατούσες σήμερα οικονομικές συνθήκες  είναι απολύτως αναγκαία για να αποφευχθούν τεράστια προβλήματα σε κοινωνικό επίπεδο.

Επειδή η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων πρέπει να είναι πάγια θέση κάθε Πολιτείας και θεμελιώδης υποχρέωση όσων ασκούν εξουσία.

Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι

Και καλείται η κα Υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή :

Προτίθεται να προχωρήσει σε νέα παράταση της απαγόρευσης αναγκαστικού πλειστηριασμού της κύριας ή της μοναδικής κατοικίας χιλιάδων υπερχρεωμένων μικροοφειλετών, προστατεύοντας έτσι την μέση ελληνική οικογένεια και αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες δεν χάσαμε την κοινωνική μας ευαισθησία και είμαστε μια κυβέρνηση που αναλαμβάνει τις ευθύνες της και ζητά από τα πιστωτικά ιδρύματα να αναγνωρίσουν το μερίδιο κοινωνικής ευθύνης που τους αναλογεί;