Σαρωτική νίκη της ΕΝΕ και του Αριστείδη Δάγλα στις εκλογές των νοσηλευτών

Σαρωτική νίκη πέτυχε η «Ενότητα Νοσηλευτών Ελλάδας», ο συνδυασμός του συμπατριώτη μας Αριστείδη Δάγλα, στις πρόσφατες εκλογές των νοσηλευτών. Η ΕΝΕ άγγιξε ποσοστά της τάξης του 70%, ο δε Αριστείδης ήταν δεύτερος σε σταυρούς στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, αυτήν της Αθήνας. Τα αποτελέσματα των εκλογών εδώ. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο Αριστείδης με την παρουσία του έχει δώσει πνοή και δυναμική στον συνδικαλισμό των νοσηλευτών, βγάζοντας τους από την χρόνια αφάνεια. Του ευχόμαστε καλό κουράγιο και πάντα επιτυχίες. Του ζητήσαμε επίσης να μας σχολιάσει το αποτέλεσμα.

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΝΠΔΔ)

Πέρυσι τέτοια εποχή, δεν είχε φύγει απ’ τα ρουθούνια μας καλά καλά, η μυρωδιά του καπνού απ’ τα πυροτεχνήματα της Μαριλίζας και των υποβολέων της, για αναβολή των εκλογών της ΕΝΕ που είχαν προκηρυχθεί από το Μάρτη του 2010 με το σύστημα του ενιαίου ψηφοδελτίου. Η επαίσχυντη και άκρως αντιδημοκρατική τούτη παρέμβαση της τέως υπουργού Υγείας, επιχείρησε να επιβάλλει τη βίαιη εισδοχή των κομματικών μηχανισμών που σαπροφυτούν από το 1983 στην ΠΟΕΔΗΝ, μέσα στον πυρήνα της κλαδικότητας της ΕΝΕ, αδυνατώντας να «χωνέψει» ότι στο χώρο των νοσηλευτών, δε μπορούν να διεισδύσουν οι ημιάγριοι κομματικοί πάτρωνες με τα καθρεφτάκια και τις χάντρες που διαθέτουν στο πενιχρό τους οπλοστάσιο.

Πέρασε λοιπόν ένας χρόνος αναμονής, προκειμένου οι έμπειροι εκλογομάγειρες των κομμάτων να βγάλουν κάποιο λαγό απ’ το καπέλο, αλλά μάταια… Οι νοσηλευτές γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη σε όσους προσπάθησαν να δημιουργήσουν κομματικούς στρατούς για να πολιορκήσουν την ΕΝΕ.

Έτσι, απέναντι από την «Ενότητα Νοσηλευτών Ελλάδας-ΕΝΕ» που περιελάμβανε ολόκληρη την ομάδα των ακομμάτιστων νοσηλευτών και υποστηριζόταν ανοιχτά από την ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, αντιτάχθηκαν όλοι οι υπόλοιποι που τόσα χρόνια περίμεναν τη… στιγμή της αποκαθήλωσης.

Οι πιέσεις στους χώρους εργασίας ήταν αφόρητες. Η εμπλοκή των κομματικών μηχανισμών ήταν εμφανής παντού, σε όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας. Η μάχη άρχισε μέσα σε μια Αθήνα σπαρασσόμενη από συγκρούσεις μεταξύ οργισμένων διαδηλωτών και χιλιάδων αφιονισμένων αστυνομικών, που με τα ψεκαστήρια τους, είχαν μετατρέψει το κέντρο σε θάλαμο αερίων. Έτσι, οι άνεργοι νοσηλευτές που θα ψήφιζαν στον Ευαγγελισμό και το Αγία Σοφία, δε μπόρεσαν να κατέβουν στο κέντρο, με αποτέλεσμα από τους 1300 που ήταν στους εκλογικούς καταλόγους, να μην μπορέσουν να ψηφίσουν ούτε οι 300…

Παρ’ όλες όμως τις δυσκολίες οι 2 χιλιάδες των νοσηλευτών που ψήφισαν στην Αθήνα, έδωσαν με την ψήφο τους πολλές απαντήσεις σε όλους μας.

Καταρχήν, έδωσαν στην ΕΝΕ μια περίτρανη νίκη με ποσοστό πάνω από 70%, καταδικάζοντας απερίφραστα την αναίσχυντη πολιτική των παρεμβάσεων στα εσωτερικά του κλάδου. Εν ολίγοις, όλοι μαζί οι επίδοξοι …πορθητές της ΕΝΕ, συγκέντρωσαν κάτι λιγότερο από το 30% των ψήφων των Νοσηλευτών, με το εκλογικό σύστημα που οι ίδιοι οι κομματικοί μηχανισμοί επέβαλλαν και με εκλογικά τμήματα που εν πολλοίς καθορίστηκαν από τους ίδιους, στα πλαίσια της… σοσιαλιστικής συγκυβέρνησης…

Ας μη θεωρηθεί αλαζονική η εν λόγω ανάλυση, με δεδομένο το φοβερό κομματικό παρασκήνιο που έβριθε απειλών, παρεμβάσεων και εμποδίων, θεωρώντας τους νοσηλευτές πρόβατα, χωρίς νεύρο, χωρίς μνήμη, χωρίς συνείδηση και κυρίως χωρίς κλαδική συνείδηση και φιλότιμο.

Πήραν την απάντηση που τους άξιζε.

Εμείς από την πλευρά μας, παρά τα πεπραγμένα μας που επιβραβεύτηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, οφείλουμε να έρθουμε πιο κοντά στους νοσηλευτές, απλώνοντας το παιχνίδι ακόμα περισσότερο και εμπλέκοντας στη δράση μας ολοένα και περισσότερους συναδέλφους. Γιατί το ταξίδι, πρέπει να γίνει εξίσου ενδιαφέρον με τον προορισμό.

Αυτό που δεν πρέπει να παραλείψουμε, είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη στήριξη όλων σας και ένα μεγάλο συγγνώμη για τα λάθη που κάναμε.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΓΛΑΣ,

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ),

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΝΕ)