Δελτίο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου κου Σ. Μαργέλη

 Ερώτηση για τις μετεγγραφές φοιτητών που κατάγονται από νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση κατέθεσαν προς την Υπουργό Παιδείας ο βουλευτής Σπύρος Μαργέλης και άλλοι επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται σε νησιωτικές περιοχές αναφορικά με την άρση της ανισότητας που δημιουργείται από το σύστημα των μετεγγραφών σε βάρος των φοιτητών που προέρχονται από νησιωτικές περιοχές.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν πως η εφαρμογή της νέας ρύθμισης για τις μετεγγραφές φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέδειξε μια διάσταση που δεν ήταν από την αρχή ορατή και ευνοεί πρωτίστως την Αθήνα και δευτερευόντως άλλες στεριανές μεγάλες περιοχές, ενώ ουσιαστικά αφήνει έξω πλην ελαχίστων περιπτώσεων τα νησιά. Τονίζουν πως με την νέα ρύθμιση δεν διασφαλίζεται η αξιοκρατία γιατί είναι δυνατόν να μην μετεγγράφεται νησιώτης με περισσότερα μόρια και να μετεγγράφεται στην Αθήνα που υπάρχουν όλες οι σχολές, ο εξ Αθηνών με λιγότερα και προτείνουν για το λόγο αυτό όλοι οι φοιτητές – ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας – να μπορούν να δηλώνουν στον πίνακα για τις καθορισμένες θέσεις όλες τις πόλεις που επιθυμούν και να μετεγγράφονται αυτοί που θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο αριθμό μορίων.

Την ερώτηση συνυπογράφουν επίσης οι κ.κ. βουλευτές Βαρβαρίγος Δημήτριος, Βαρδίκος Πυθαγόρας, Ζωίδης Νικόλαος, Κασσάρας Γεώργιος, Κρεμαστινός Δημήτριος, Μοσχόπουλος Σπυρίδωνας και Παπαμανώλης Γεώργιος.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε από τους βουλευτές στην Υπουργό Παιδείας έχει ως εξής:

Η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ειδικών περιπτώσεων, έχει στόχο την οικονομική διευκόλυνσή τους με αξιοκρατία.

Η εφαρμογή της όμως ανέδειξε μια διάσταση που δεν ήταν από την αρχή ορατή και ευνοεί πρωτίστως την Αθήνα και δευτερευόντως άλλες στεριανές μεγάλες περιοχές, ενώ ουσιαστικά αφήνει έξω πλην ελαχίστων περιπτώσεων, τα νησιά.

Για την οικονομική διευκόλυνση, δεν είναι θέσφατο η οικογενειακή κατοικία. Είναι δυνατόν, π.χ. πολύτεκνος που κατοικεί στη Σάμο να έχει και σπίτι στην Αθήνα. Ή κάτοικος της Αθήνας να έχει τέκνο που σπουδάζει σε άλλη πόλη αλλά να μένει σε φοιτητική εστία δωρεάν.

Πρόσθετη δε και πραγματική οικονομική επιβάρυνση έχουν νησιώτες που σπουδάζουν εκτός Αθηνών και για να μετακινηθούν από το πατρικό τους στον τόπο σπουδών χρησιμοποιούν δύο και σε περιπτώσεις μικρών νησιών τρία μεταφορικά μέσα, ενώ οι Αθηναίοι μόνο ένα.

Τέλος, δεν διασφαλίζεται ούτε η αξιοκρατία γιατί είναι δυνατόν να μην μετεγγράφεται νησιώτης με περισσότερα μόρια και να μετεγγράφεται στην Αθήνα που υπάρχουν όλες οι σχολές, ο εξ Αθηνών με λιγότερα.

Το ορθό, αξιοκρατικό και συνταγματικό (άρθρο 101, §4) είναι όλοι –ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας- να έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν όλες τους τις επιθυμίες στον πίνακα για τις καθορισμένες θέσεις.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες του καθενός δημιουργούν τις ανάγκες για οικονομική του διευκόλυνση και όχι μόνο ο τόπος της κατοικίας του.

Να έχουν όλοι το δικαίωμα για οπουδήποτε σε ανάλογες σχολές και ο με περισσότερα μόρια να μεταγράφεται.

Αν για το τρέχον έτος είναι αδύνατη η διόρθωση, να διορθωθεί για το επόμενο.

Για τη φετινή χρονιά, προτείνεται κατ’ εξαίρεση, όσοι των ειδικών κατηγοριών από τα νησιά δεν μετεγγράφηκαν σε σχολές στις οποίες άλλοι θα μετεγγραφούν με λιγότερα μόρια, να μπορούν να μετεγγραφούν και αυτοί είτε κατά τη διάρκεια του έτους είτε στις αρχές του επόμενου. Δεν θα είναι πολλοί άλλωστε.

 

Ερωτάται η κα Υπουργός

 

Θα προχωρήσει στην άρση της ανισότητας που δημιουργείται σε βάρος των νησιωτών;