«Η τηλεόραση δεν είναι το κέντρο του κόσμου»

«Η τηλεόραση δεν είναι το κέντρο του κόσμου»

«Ούτε αισθάνομαι ούτε επιδίωξα να γίνω τηλεοπτικός αστέρας» μας λέει ο Γιάννης Πολίτης και τονίζει ότι «πλησιάζει ο καιρός που θα ρίξω ξανά το βάρος μου στην έντυπη δημοσιογραφία»

 

Τον βρήκαμε στο Μεγανήσι. Στο νησί του. Το μέρος όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Το μέρος όπου επιστρέφει κάθε χρόνο για λίγες μέρες ξεκούρασης μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του πλέον. Ο Γιάννης Πολίτης δεν το ξεχνά ποτέ και ας έφυγε πολύ μικρός από εκεί. Είναι ένας τόπος γεμάτος αναμνήσεις…

Κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από τις ευχάριστες ενασχολήσεις του (μπάλα και κολύμπι με τους γιους του) μας μίλησε για τη δουλειά του, την πρώτη του μεγάλη αγάπη και πως, αντίθετα με άλλους ανθρώπους, λατρεύει τη ρουτίνα γιατί είναι κάτι που τον ισορροπεί.

-Πριν από 4 χρόνια που μιλήσαμε είχατε αλλαγές στη ζωή σας. Τώρα συνεχίζετε και είστε στην κρατική τηλεόραση γενικός διευθυντής στον «Αθήνα 9,84» . Να υποθέσω ότι όταν δηλώνατε στο παρελθόν ότι δεν σας αρέσουν οι αλλαγές, το εννοούσατε;…

-Πράγματι δεν μου αρέσουν οι αλλαγές . Αντίθετα, λατρεύω τη ρουτίνα. Οι περισσότεροι την υποτιμούν, εγώ όμως μέσα από αυτή βρίσκω την ισορροπία μου. Μου αρέσουν οι σταθερές στη δουλειά και στη ζωή. Εχω πολλά χρόνια τους ίδιους φίλους, αγαπώ τους ίδιους ανθρώπους, τρώω στα ίδια εστιατόρια, ντύνομαι στα ίδια μαγαζιά, είμαι στην ίδια εφημερίδα 25 χρόνια, πριν πάω στη ΝΕΤ ήμουν 14 χρόνια στο Μέγκα, ενώ κάθε Αύγουστο, όπως τώρα που σας μιλάω, κάνω διακοπές στο χωριό μου.

-Αυτό ετοιμαζόμουν να σας ρωτήσω. Ποιο είναι το χωριό σας;

-Είναι το Μεγανήσι Λευκάδας, ένα καταπράσινο νησάκι δίπλα στον Σκορπιό. Εδώ μεγάλωσα, όπως ξέρετε και έρχομαι κάθε καλοκαίρι 3 βδομάδες.

-Πώς περνάτε εκεί; Εχει νυχερινή ζωή, διασκεδάζετε;

-Θα αστειεύεστε. Το Μεγανήσι είναι ησυχαστήριο. Μπάνιο, ψάρεμα και μπάλα όλη μέρα με τα αγόρια μου, τα οποία με σκίζουν μια και είμαι κακός ποδοσφαιριστής.

-Αυτήν τη φάση με την μπάλα τη θέλω φωτογραφία. Τι ηλικία έχουν τα αγόρια;

-Ο Λάμπρος είναι σχεδόν 7 και ο Σωτήρης 4,5.

-Τσάμικο δεν χορέψατε φέτος;

-Ε, σ’ αυτό είμαι καλός. Περιμένω ένα πανηγύρι αυτές τις μέρες, ελπίζω κάτι να γίνει…

-Να πάμε τώρα στη δουλειά. Τι καινούργιο φέρνει η νέα σεζόν για εσάς;…

-Θα συνεχιστεί για πέμπτη χρονιά η εκπομπή «Προσκήνιο» στην ΝΕΤ, ανανεωμένη, με νέο σήμα και σκηνικό και περισσότερο «νεύρο», καθώς φέτος θα είναι μια χρονιά με σκληρή πολιτική επικαιρότητα. Οσο για τον 9,84, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα βγει στον αέρα ένα δυναμικό, πολύ βελτιωμένο, πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινάει με ενημέρωση από τις 5.30 το πρωί.

-Στην εφημερίδα συνεχίζετε κανονικά;

-Εσείς με ξέρετε πολλά χρόνια, απ όταν ήμασταν φοιτητές. Η δουλειά μου είναι η έντυπη δημοσιογραφία. Η διεύθυνση ενός μέσου ενημέρωσης ή η παρουσίαση μιας εκπομπής είναι προσωρινές δραστηριότητες που δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαρκούν για πάντα. Οποιος πιστέψει ότι είναι γεννημένος να κάνει τον διευθυντή ή πρέπει αιωνίως να είναι στο «γυαλί», στο τέλος τρελαίνεται. Αυτό που προσπαθώ είναι να μεταφέρω στην τηλεόραση την έντυπη δημοσιογραφική μου δουλειά. Ο παρουσιαστής δεν είναι το κεντρικό πρόσωπο μιας εκπομπής, τα κεντρικά πρόσωπα είναι οι καλεσμένοι του και η δική του δουλειά είναι να βγάλει τον καλύτερό τους εαυτό ώστε η συζήτηση να είναι ενδιαφέρουσα και να καταλάβει ο κόσμος για ποιο πράγμα μιλάνε.

-Ομως και εσείς κάνετε τηλεόραση 19 χρόνια και από αυτά τα 11 παρουσιάζετε εκπομπές.

-Είναι αλήθεια. Ομως ούτε αισθάνομαι ούτε επιδίωξα ποτέ να γίνω τηλεοπτικός αστέρας και αυτό οι συνάδελφοί μου στην εφημερίδα το ξέρουν πολύ καλά.

Δουλεύω κάθε βράδυ μέχρι τις 11 στην εφημερίδα και γράφω μονόστηλα με την ίδια σχολαστικότητα που τα έγραφα πριν από 25 χρόνια.

-Από την εκπομπή σας «Προσκήνιο» είστε ευχαριστημένος; Εχει καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου έτσι όπως εσείς την είχατε σχεδιάσει;

-Ολοι πιστεύουν ότι πήγε πολύ καλά. Σας θυμίζω ότι παίζει Δευτέρα 10 η ώρα το βράδυ, στην πιο σκληρή ζώνη του ανταγωνισμού, απέναντι σε δυνατά σίριαλ των ιδιωτικών μέσων και έχει 260 χιλιάδες σταθερούς τηλεθεατές. Επίσης είναι πολύ μεγάλη η απήχησή της στους Ελληνες του εξωτερικού. Προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος. Είναι μία ήπια ενημερωτική εκπομπή χωρίς κραυγές και ακρότητες που δίνει τη δυνατότητα να ακουστούν οι απόψεις όλων των πολιτικών χώρων, ενώ τα δικά μου σχόλια, τόσο στην εκπομπή όσο και στο Κεντρικό Δελτίο φροντίζω να είναι ζυγισμένα μέχρι την τελευταία λέξη ώστε να μην αδικώ κανένα κόμμα. Αυτό πιστεύω άλλωστε πρέπει να είναι ο ρόλος του πολιτικού σχολιαστή στη δημόσια τηλεόραση.

-Το τηλεοπτικό τοπίο πώς διαμορφώνεται φέτος;

-Οπως κάθε χρόνο. Με καλές και κακές εκπομπές, με καλά και κακά σίριαλ.

Ξέρετε, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η τηλεόραση δεν είναι το κέντρο του κόσμου και σιγά σιγά το αντιλαμβάνονται και οι τηλεθεατές. Μπορεί να μας βλέπουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καθορίζουμε τη στάση τους και τις επιλογές τους. Μας ζυγίζουν πολύ αυστηρά, μας κρίνουν και μας κατατάσσουν.

-Το ρίσκο που πήρατε πριν από 5,5 χρόνια με το ραδιόφωνο που σας έβγαλε;

-Απέκτησα μια σημαντική διοικητική εμπειρία και έμαθα επίσης πόσο δύσκολο είναι να κινητοποιήσεις τον κόσμο ενός δημόσιου φορέα για να αλλάξει τις συνήθειές του. Δεν μετάνιωσα ποτέ γι αυτή την επιλογή μου.

-Είχατε δηλώσει ότι θα θεωρούσατε επιτυχία να πουν οι ακροατές «Τι ωραία, ο σταθμός μας ζωντάνεψε ξανά»…

-Ο σταθμός ζωντάνεψε και το ξέρουν όλοι. Δείτε το βράδυ τηλεοράσεις, διαβάστε το πρωί εφημερίδες και θα δείτε πόσες αναφορές υπάρχουν καθημερινά στον ιστορικό σταθμό της πόλης. Κάναμε πολλά και συνεχίζουμε να κάνουμε. Να θυμίσω ότι ο 9,84 έχει πλέον ξενόγλωσσο πρόγραμμα που ενημερώνει τους ξένους στη χώρα μας σε δεκατρείς γλώσσες, έχει το δικό του portal, το δικό του εβδομαδιαίο έντυπο, ενώ θεωρείται έγκυρος και ψύχραιμος ενημερωτικός σταθμός. Το τελευταίο μεγάλο στοίχημα είναι ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας διότι, όπως ξέρετε, οι φορείς που υπάγονται άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο έχουν πολύ προσωπικό. Γι αυτά όμως δεν είμαι αρμόδιος να κάνω εξαγγελίες εγώ, θα μιλήσει την ώρα που πρέπει ο πρόεδρος του σταθμού, που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος, ο Θανάσης Καφέζας.

-Νέα ραδιόφωνα έχουν μπει στη ραδιοφωνική μπάντα. Ο «9,84» πρέπει να φοβάται κάτι…

-Τον εαυτό του…

-Πριν από 4 χρόνια είχατε δηλώσει ότι αν έπρεπε να επιλέξετε κάποιο από τα μέσα στα οποία εργάζεστε, θα διαλέγατε την εφημερίδα. Εχετε αλλάξει προσανατολισμό ως προς αυτό;

-Σας το είπα και πριν, αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Θα σας απαντήσω δανειζόμενος το σύνθημα που χρησιμοποιούμε για τον 9,84: «Η πρώτη αγάπη δεν ξεχνιέται ποτέ». Μπορεί να κάνω λάθος, όμως συμμερίζομαι πάντα την άποψη του δασκάλου Λέοντα Καραπαναγιώτη, ο οποίος μου έλεγε με επιμονή ότι ο δημοσιογράφος ολοκληρώνεται με τον γραπτό λόγο. Δεν μπορείς να μιλάς σωστά εάν δεν γράφεις σωστά.

-Μετά 10 χρόνια -τα 4 έχουν περάσει- βλέπατε τον εαυτό σας ως έναν καλό αρθρογράφο και ως ένα καλό πατέρα… Είστε κοντά στην επίτευξη των στόχων σας;

-Καλός πατέρας είμαι, το λέει και η γυναίκα μου παρ ότι με πιέζει να πάψω να τρέχω από το πρωί μέχρι τη νύχτα με τρεις δουλειές. Καλός αρθρογράφος προσπαθώ να γίνω. Πλησιάζει ο καιρός που θα ρίξω ξανά το βάρος μου στην έντυπη δημοσιογραφία…

-Σας ενοχλεί όταν σας κάνουν αρνητική κριτική;

-Για να είμαι δίκαιος, έχω υπάρξει μάλλον τυχερός. Ελάχιστα αρνητικά σχόλια έχουν γραφτεί για μένα και αυτά ξεκίνησαν απ όταν ανέλαβα διοικητικά καθήκοντα. Και είναι λογικό γιατί δημιουργείς πικρίες και θυμό σε ανθρώπους που περίμεναν από εσένα πράγματα που δεν μπορείς να τα δώσεις.

Επειδή όλοι γνωριζόμαστε, κάθε φορά που γράφεται κάτι ξέρουμε από την πρώτη στιγμή από πού εκπορεύτηκε και πού στοχεύει. Δεν βαριέστε, και αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας. Αλλωστε η αξιολόγηση όλων μας γίνεται από τους τελικούς κριτές μας: Αυτούς που μας βλέπουν και μας διαβάζουν.

Σοφία Βαστάκη

(Πηγή: www.ethnos.gr)