Επιστολή Περιφερειάρχη κου Σπύρου για τα υδατοδρόμια

Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

κ. Γιάννη Ραγκούση

Θέμα: Νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια

   Κύριε Υπουργέ,

   Ο Πρωθυπουργός, κατά τη 19η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, που έγινε στις 4 Μαΐου 2011, είχε πει στην ομιλία του ότι εντός 40 ημερών θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στα υδατοδρόμια.

   Μεσούσης της τουριστικής περιόδου κι ενώ έχει παρέλθει το όριο των 40 ημερών, το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο δεν έχει συζητηθεί στη Βουλή αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ημερομηνία συζήτησης.

   Επίσης, σε προσωπική συνάντηση που είχα με τον Υφυπουργό Υποδομών, μεταφορών και Δικτύων, Σπύρο Βούγια, του έθεσα το θέμα και είχα τη διαβεβαίωση ότι πολύ σύντομα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια, κρίνοντας και ο ίδιος ότι θα έπρεπε αυτό να γίνει άμεσα και προκειμένου να προλάβουμε τη δρομολόγηση υδροπλάνων τη φετινή τουριστική περίοδο.  

   Ως Περιφερειάρχης μιας νησιωτικής περιοχής, που χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης και έχει μέγιστη ανάγκη σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους, κρίνω ότι η καθυστέρηση αυτή έχει πολλαπλές συνέπειες για τα νησιά μας:

Α. Με δεδομένο ότι η δρομολόγηση υδροπλάνων στα νησιά του Ιονίου ενισχύει την εύκολη, άμεση και χωρίς πολλές καθυστερήσεις μετακίνηση των τουριστών από και προς τα νησιά, είναι κατανοητό ότι η αδράνεια για συζήτηση, ψήφιση και εφαρμογή του νομοσχεδίου, πλήττει τη βασική οικονομική πηγή των κατοίκων του Ιονίου, τον Τουρισμό.

Β. Με δεδομένη τη μη επαρκή κάλυψη συγκοινωνιακής σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους, η δρομολόγηση υδροπλάνων θα διευκόλυνε τα μάλα κάθε μετακίνηση των κατοίκων του Ιονίου και ιδιαίτερα των μικρών νησιών, που είναι απομονωμένα εξαιτίας της αραιής συγκοινωνίας που υπάρχει σε αυτά.

   Λαμβάνοντας υπόψη ότι για κάθε απόφαση που εφαρμόζεται και αφορά στην περιοχή μας, λόγο έχει και το Περιφερειακό Συμβούλιο, σας γνωστοποιώ ότι με ομόφωνη απόφασή του, ενισχύει το αίτημα για τη δρομολόγηση υδροπλάνων στην περιοχή μας.

   Επίσης, για τον καθορισμό αλλά και τη διαχείριση των υδατοδρομίων στην περιοχή των Ιονίων Νήσων, κρίνω σκόπιμο ότι η απόφαση πρέπει να λαμβάνεται τόσο από τον Περιφερειάρχη όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

   Θα σας παρακαλούσα να λάβετε υπόψη τις συνέπειες και το αίτημά μας και να εισάγετε άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια, έτσι ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται από την απόφαση και μέχρι την εφαρμογή της αποθαρρύνουν τους εν δυνάμει επενδυτές για τη δρομολόγηση υδροπλάνων και το παράδειγμα του παρελθόντος μας το αποδεικνύει περίτρανα. 

Με εκτίμηση 

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων 

Σπυρίδων Σπύρου