Δελτίο τύπου ΑΝ.Α.Σ.Α.

Συνέντευξη τύπου Θ. Γαλιατσάτου

Δελτίο τύπου.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝ.Α.Σ.Α 08/2011

– Πολιτικοοικονομική συγκυρία, κοινωνικές επιπτώσεις στα Ιόνια, στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία και κοινωνία η αποτυχία του συστήματος και των δυο κομμάτων εξουσίας που το εκπροσωπούν τα τελευταία σαράντα περίπου χρόνια ,σε συνδυασμό με τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα πού επιβάλλονται διαρκώς από την τρόικα με την συναίνεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επηρεάζουν καθοριστικά και τα τοπικά οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.

Η τουριστική κίνηση τραυματισμένη από την λιτότητα και την ανέχεια αδυνατεί να αναπληρώσει χαμένα εισοδήματα.

Η οικοδομική δραστηριότητα σε κάθετη πτώση εδώ και δυο χρόνια.

Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω μεγάλης μείωσης του τζίρου.

Η επερχόμενη αύξηση του φπα στα είδη εστίασης στο 23% θα επιτείνει τα προβλήματα, αυξάνοντας και την ανεργία.

Ήδη η ανεργία στα Ιόνια εξακολουθεί και τον Μάιο να βρίσκεται στα ύψη (19,3%)!και η κυβέρνηση απειλεί τους δημοσίους υπαλλήλους και προετοιμάζει και εκεί απολύσεις.

Από την άλλη η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το «χάπι» προωθώντας νέα μορφές ομηρίας και εκμετάλλευσης των νέων και των ανέργων μέσω της λεγόμενης «κοινωνικής εργασίας» όπου περίεργες και μη μ.κ.ο θα νοικιάζουν εργαζόμενους σε δήμους και άλλους φορείς για πέντε μήνες, καταστρατηγώντας κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος.

Πληροφορούμαστε ότι αυτή η άθλια μορφή εξαπάτησης και εμπορίου ελπίδας βρίσκει εφαρμογή και στα νησιά μας μέσω της περιφέρειας.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες, οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες και έμποροι, οι αγρότες μας πρέπει να συσπειρωθούν και να παλέψουν για την ριζική αλλαγή της πολιτικής, που θα βγάλει την χώρα από την κρίση ,που θα ανακουφίσει τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, που θα χαράξει άμεσες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

– Η παρουσία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης το πρώτο οκτάμηνο του 2011

Την άσχημη εικόνα που διαμορφώνει η οικονομική κρίση και η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της, έρχεται να την επιδεινώσει στα νησιά μας η απραξία και η ανικανότητα της περιφερειακής αρχής.

Οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η διοίκηση της ΠΙΝ υπό τον κ. Σπύρου δεν έχει αντιμετωπίσει ούτε ένα από τα σημαντικά προβλήματα της περιφέρειας, και το χειρότερο δεν φαίνεται σε θέση να οργανώσει στα σοβαρά οποιαδήποτε προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ είναι ακόμη στην φάση της ….ενημέρωσης.

Ο φπα στα Ιόνια κινδυνεύει να αυξηθεί αντί να μειωθεί όπως στο Αιγαίο.

Η συγκοινωνιακή σύνδεση παραμένει στα ίδια χάλια όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Η ανεργία αυξάνεται αλματωδώς, οι μικρές γεωγραφικές ενότητες και τα πιο μικρά νησιά περιθωριοποιούνται κι άλλο.

Το περιβάλλον τίθεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο (ΧΥΤΑ, αιολικά πάρκα, πυρηνελαιουργεία, ιχθυοκαλλιέργειες, τουριστικές κατοικίες)

Σχολεία, νοσοκομεία συγχωνεύονται η κλείνουν

Τι κάνει η ΠΙΝ για όλα αυτά;

Σχεδόν τίποτα, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο.

Για να είμαστε ακριβείς υπάρχει μια δραστηριότητα: οι επιστολές του κ. Σπύρου που τις χρησιμοποιεί σαν φάρμακο «δια πάσα νόσο..»

Εκεί όμως που η διοίκηση της ΠΙΝ αποδεικνύεται παραγωγικότατη και πολύ ζωηρή είναι στην συνεχή επίδειξη αυταρχισμού, στην αντιδημοκρατική πρακτική και στην παραβίαση της τυπικής και ουσιαστικής νομιμότητας και της δημοκρατικής δεοντολογίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης φιλοξενεί εντελώς παράτυπα ,σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, ιδιώτες στα γραφεία της πε Κεφαλονιάς και ο κ. Σπύρου τον καλύπτει.

Ο πρόεδρος του ΠΣ υποκλέπτει εν ψυχρώ απόφαση του Συμβουλίου ,καταπατώντας χωρίς ντροπή τον κανονισμό και τον νόμο, για να ανακαλέσει δυο μέρες αργότερα κάτω από το βάρος της δημόσιας κατακραυγής.

Ο περιφερειάρχης σαν πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τον κανονισμό και ουδέποτε ειδοποιεί τις παρατάξεις που δεν εκπροσωπούνται στην επιτροπή, για την ημερήσια διάταξη. τι θέλει να κρύψει;

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης αρνείται ετσιθελικά να εφαρμόσει τον νόμο ,αποδίδοντας στην ΑΝ.Α.Σ.Α γραφείο με υποδομή και γραμματειακή στήριξη. τι φοβάται;

Ο περιφερειάρχης συμμετείχε χωρίς καμμία εξουσιοδότηση από το ΠΣ σε μία παρωδία γενικής συνέλευσης της ΕΤΙΝ , διαδικασία από την οποία πέραν των άλλων ενδεχομένως προκύπτουν και ποινικές ευθύνες. Και δεν έχει δικαιολογία ότι δεν γνώριζε, γιατί η παράταξη μας τον ενημέρωσε και δημόσια και ιδιωτικά.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς την προσπάθεια της κυβέρνησης να αφαιρέσει αρμοδιότητες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, μέσω του υπό ψήφιση νόμου για τα αυθαίρετα, το μήνυμα είναι ότι οι πολίτες των Ιονίων σ αυτή την περίοδο δεν έχουν να περιμένουν θετικές εξελίξεις στα υπάρχοντα προβλήματα.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α ζητεί την στήριξη των πολιτών των φορέων και των κινήσεων της περιφέρειας για να αναγκάσουμε την διοίκηση της ΠΙΝ να ασχοληθεί ουσιαστικά ,για να διαμορφώσουμε τους όρους μιας άλλης μελλοντικής πλειοψηφίας που θα έχει για σημαία της το τοπικό και λαϊκό συμφέρον.

– Η ΑΝ.Α.Σ.Α στην μάχη υπεράσπισης των τοπικών και των λαϊκών συμφερόντων

Η παράταξη μας προσπάθησε σ αυτό το διάστημα να προβάλλει και να προωθήσει με όλους τους τρόπους τα προβλήματα και να διεκδικήσει την λύση τους.

Ενημερώνουμε τακτικά τους συμπολίτες μας με ανακοινώσεις και συνεντεύξεις για τα θέματα που απασχολούν το ΠΣ.

Έχουμε καταθέσει μέχρι τώρα επτά επερωτήσεις προς την διοίκηση της ΠΙΝ για θέματα της επικαιρότητας.

Έχουμε στηρίξει ενεργά κινητοποιήσεις πολιτών και φορέων και εργαζομένων για τοπικά και γενικότερα προβλήματα.

Προβάλλουμε την ανάγκη της κατάργησης του «Καλλικράτη » και της αντικατάστασης του από ένα δίκαιο αντιπροσωπευτικό και αποκεντρωτικό σύστημα διοίκησης της περιφέρειας με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους.

Καταγγέλλουμε την πολιτική αφασία και απραξία της διοίκησης της ΠΙΝ και αντιστεκόμαστε σθεναρά στην παραβίαση των κανόνων της δημοκρατίας και της νομιμότητας .

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για την σχεδιασμένη επίθεση λάσπης που δεχόμαστε τις τελευταίες εβδομάδες.

Η επίθεση γίνεται σε μια προσπάθεια να φιμωθεί η παράταξη και ο επικεφαλής , η τουλάχιστον να μειωθεί η αξιοπιστία των λεγομένων μας , αν μπορέσουν να μας εμπλέξουν στο κάδρο με την έρευνα για την καταχρηστική διαχείριση των οικονομικών της τ. νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Η επίθεση ξεκίνησε την επομένη του τελευταίου ΠΣ, μετά την αποτυχία της διοίκησης της ΠΙΝ να λάβει απόφαση κάλυψης του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς-Ιθάκης και μετά τις καταγγελίες μας για την ΕΤΙΝ.

Η επίθεση έχει ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. Οι ηθικοί αυτουργοί κρύβονται ,αλλά είναι εύκολο να εντοπισθούν από κάθε σκεπτόμενο καλοπροαίρετο πολίτη αυτού του τόπου. Οι φυσικοί αυτουργοί ,που εκτελούν πληρωμένα συμβόλαια λασπώματος υπολήψεων και προσωπικοτήτων, δυστυχώς για αυτούς δεν μπορούν να κρυφτούν και για αυτό θα έχουν τις συνέπειες που πρέπει και που ορίζει ο νόμος και το δίκαιο.

Ας είναι πάντως σίγουροι, ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί, ότι ματαιοπονούν.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α θα εξακολουθήσει να πράττει αυτό που υποσχέθηκε στους πολίτες των Ιονίων νησιών, αυτά για τα οποία εξελέγη.

Αργοστόλι, 12/08/2011 Θεόδωρος Γαλιατσάτος

Περιφερειακός σύμβουλος

Επικεφαλής ΑΝ.Α.Σ.Α