Ενδιαφέροντα βιβλία για τη Λευκάδα

Λεύκωμα Λευκάδας

Φωτογράφος: Θάνος Παπαδόπουλος, Art Director: Νίκος Μπόγδανος
Το πρώτο μεγάλο καλλιτεχνικό λεύκωμα για τη Λευκάδα. Μέσα από την εξαίσια φωτογραφική δουλειά του Θάνου Παπαδόπουλου αποκαλύπτεται η μεταφυσική γοητεία του νησιού των ποιητών.

Διεθνές Βραβείο Σχεδιασμού στον Διαγωνισμό «The Great Design Show 2005»

Λευκάδα – Ένα ταξίδι στο χρόνο

Fritz Berger
Xρονικό από το Eλβετικό Πρόγραμμα Bοήθειας (1962- 1972) προς τη Λευκάδα, με φωτογραφίες και κείμενα του Fritz Berger, μέλους της ελβετικής αποστολής. Μια
συγκινητική αναδρομή στην παλιά Λευκάδα.
Προλογίζει η Λίντα Παπαγαλάνη.
Δίγλωσση έκδοση: Ελληνικά-Αγγλικά

Λευκάδα, Άνθρωποι και Τοπία

Fritz Berger
Με το λεύκωμα αυτό ολοκληρώνεται η φωτογραφική αναδρομή του Fritz Berger στη Λευκάδα της δεκαετίας του 60’ . Προλογίζει η Εύη Βουτσινά.
Τρίγλωσση έκδοση: Ελληνικά-Αγγλικά-Γερμανικά

Η Λευκάδα του Wilhelm Dorpfeld 1891-1913

Επιμέλεια: Νίκος Θερμός
Στο λεύκωμα αναλύεται η ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε ο Γερμανός αρχαιολόγος ο Γουλιέλμος Δαίρπφελδ με τη Λευκάδα ενώ παρουσιάζονται όλα τα μέρη που είτε έκανε ανασκαφές είτε απλώς φωτογράφησε. Οι φωτογραφίες του λευκώματος έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία ώστε να αναδειχθούν όλες οι λεπτομέρειες.
Τρίγλωσση έκδοση: Ελληνικά-Αγγλικά-Γερμανικά

Τα Παλιά Σπίτια της Λευκάδας

Δήμος Μαλακάσης
Το βιβλίο αποτελεί μια μαρτυρία για την πολιτιστική παράδοση του νησιού, όπως εκφράζεται μέσα από τα εναπομείναντα κτίρια της παλιάς Πόλης της Λευκάδας.
Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πολύτιμα στοιχεία για τον ιδιαίτερο τρόπο κατασκευής (ξύλινος σκελετός και πέτρα), ο οποίος αποτελεί την πλέον αντιπροσωπευτική αντισεισμική κατασκευή της Ευρώπης.

Λαϊκός Σουρεαλισμός: Kώστας ντε Βαλαμόντε

Παρασκευή Κοψιδά Βρεττού
Ο Λευκαδίτης Κώστας ντε Βαλαμόντε υπήρξε ίσως ο μοναδικός αυθεντικός σουρεαλιστής ποιητής, φιλόσοφος και ζωγράφος της Ελλάδας. Ο σουρεαλισμός δεν ήταν για εκείνον ένα αισθητικό παιχνίδι αλλά στάση ζωής. Μέσα από την συναρπαστική αφήγηση της συγγραφέως αναδεικνύεται με ιδιαίτερη παραστατικότητα και η ζωή και προσωπικότητα του ποιητή.

Λευκάδιος Χερν- Η λαογραφία της στοργής

Παρασκευή Κοψιδά Βρεττού
Η σημασία του αρχέτυπου της μάνας στο έργο του διακεκριμένου μελετητή του γιαπωνέζικου πολιτισμού Λευκάδιου Χερν, γεννημένου στη Λευκάδα το 1850. Η έκδοση διανθίζεται με φωτογραφικό υλικό και συμπληρώνεται με βιογραφικά στοιχεία για τον συγγραφέα.

Τo ακρωτήριον Λευκάτας και ο ναός του Απόλλωνα

Κωνσταντίνος Γ. Μαχαιράς
Η γλαφυρή περιγραφή του γνωστού Λευκαδίτη ιστορικού Κωνσταντίνου Μαχαιρά για το ακρωτήρι και τον μύθο της Σαπφούς. Σε ειδικό παράρτημα γκραβούρες και σχέδια ξένων περιηγητών για την περιοχή.

Η νήσος Λευκάς – Γεωγραφική Μονογραφία

Ιωσήφ Πάρτς
Μια εξαιρετικά σπάνια γεωγραφική μονογραφία για τη Λευκάδα του διάσημου Γερμανού γεωγράφου του 19ου αιώνα για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα.

Στάμος: Μια μαρτυρία για τον ζωγράφο

Φοίβος Πιομπίνος
Πρόκειται για την περιγραφή της ζωής και του έργου του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, Θεόδωρου Στάμου, από τους Τσουκαλάδες Λευκάδας, εκφραστή του πρωτοποριακού κινήματος του Αφαιρετικού Εξπρεσιονισμού της Νέας Υόρκης.

Το κάστρο της Αγίας Μαύρας, 1300-1977

Βαγενάς Νίκος

Η πρωτότυπη αυτή εργασία του ερασιτέχνη αρχαιολόγου Ν. Βαγενά παρουσιάζει ανάγλυφα την ιστορία του Κάστρου της Πόλης της Λευκάδας, όπως διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων (1300-1977).
Το βιβλίο διανθίζεται με περίπου 100 σχέδια φτιαγμένα με μεράκι στο χέρι, σύμφωνα με την παλιά τεχνική της γκραβούρας.

Παραγωγή, επιμέλεια έκδοσης: Fagotto.

(Πηγή: www.lefkadaslowguide.gr)