Τέλος εποχής για την Apple Inc.

Παραιτήθηκε από την θέση του CEO ο ιδρυτής της Apple με ένα απλό και λιτό γράμμα στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.

Ο Jobs αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πάντα έλεγα ότι αν έρθει η μέρα που δεν θα μπορώ να αντεπεξέλθω στα καθήκοντά μου και τις «απαιτήσεις» μου θα είμαι ο πρώτος που θα το κοινοποιήσω. Δυστυχώς η μέρα αυτή ήρθε.»

Την θέση του θα αναλάβει ο Tim Cook ο άνθρωπος που ανέλαβε και στις 3 προηγούμενες αποχωρήσεις του Steve όταν για λόγους υγείας έπρεπε να λείψει για ένα διάστημα.

Από ότι φαίνεται η υγεία του Jobs δεν πάει πολύ καλά μετά την εμφάνιση καρκίνου στο πάγκρεας, την μεταμόσχευση και τις θεραπείες που έλαβε.

Πως αλλιώς να δικαιολογήσει κανείς την αποχώρηση του ανθρώπου που το 1976 ίδρυσε μια εταιρία με «τρελό» όραμα, 9 χρόνια αργότερα εκδιώχθηκε, λόγο διαφωνιών, από τα υπόλοιπα μέλη για να γυρίσει το 1996 φέρνοντας μαζί του την βάση του λειτουργικού συστήματος (OS X) που απολαμβάνουμε σήμερα..

Από το 2000 μέχρι κ χθες ο Steve Jobs ήταν ο μόνιμος CEO της Apple και κατάφερε από μία σχεδόν χρεοκοπημένη εταιρία να την φέρει στην κορυφή του κόσμου.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι από τον Ιούλιο του 2011 η Apple έχει περισσότερο «μετρητό» από την Αμερικάνικη κυβέρνηση.

Αμέτρητα βραβεία, απίστευτες καινοτομίες και έναν ολόκληρο πλανήτη να παρακολουθεί πια θα είναι η επόμενη επανάσταση «Designed by Apple in California».

Επανάσταση στο computing με το λειτουργικό σύστημα OS X και τα πρωτοποριακά μηχανήματα, επανάσταση στη μουσική βιομηχανία με το iTunes store και το iPod, κινητή τηλεφωνία με το iPhone και τόσα άλλα με πιο πρόσφατο το iPad. Όταν κολοσσοί όπως η HP σταματάνε την παραγωγή tablets η μία μετά την άλλη ενώ η Apple ελέγχει το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς τότε καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή η εταιρία «κάτι κάνει σωστά»..

Ο Steve Jobs παραμένει στην εταιρία με τον τίτλο του Προέδρου πλέον (chairman) αλλά και του υπαλλήλου. Αυτό μάλλον για να συνεχίσει να παίρνει τον μισθό που είχε πάντα στην Apple. Ένα δολάριο τον μήνα..

Η μετοχή της Apple έπεσε 5% ($20) μετά την επίσημη ανακοίνωση.

Δείτε ολόκληρο το γράμμα της παραίτησης του Steve Jobs  αλλά και την συγκλονιστική ομιλία που έδωσε το 2005 στο Stanford University.