Δελτίο τύπου περιφέρειας για υδροπλάνα στην Αδριατική

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων  στο πρόγραμμα ADRI-SEAPLANES

 

Την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί στο Τζιουλιανόβα Ιταλίας η Εναρκτήρια Συνάντηση των Εταίρων του προγράμματος με τίτλο «Δημιουργία Δικτύου Υδροπλάνων στην Λεκάνη της Αδριατικής (ΑDRI-SEAPLANES)» στο οποίο η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας είναι ο μοναδικός εταίρος από ελληνικής πλευράς. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής συνεργασίας IPA Adriatic.

 

Το πρόγραμμα, διάρκειας 36 μηνών και συνολικού προϋπολογισμού €3.000.000 (και προϋπολογισμού για την Π.Ι.Ν €282.500), αφορά στην ανάπτυξη ενός πιλοτικού δικτύου μεταφορών μέσω υδροπλάνων που θα συνδέει τις χώρες της Αδριατικής. Αρχικά, το πρόγραμμα προβλέπει εις βάθος έρευνα και μελέτη προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη των προϋποθέσεων σε επίπεδο υποδομών αλλά και νομικού πλαισίου σε κάθε συμμετέχουσα χώρα της Αδριατικής προκειμένου να εναρμονιστούν με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και να δημιουργήσουν ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον που θα αποτελέσει τη βάση ιδιωτικών εμπορικών δρομολογίων. Στη συνέχεια, το πρόγραμμα προβλέπει το σχεδιασμό ενός επιχειρηματικού μοντέλου για την έναρξη τακτικής επιβατικής γραμμής, την εξεύρεση πιθανού ενδιαφερόμενου operator και επιχειρηματικής ομάδας στόχο και τέλος, τη λειτουργία μιας πιλοτικής γραμμής. Επικεφαλής εταίρος είναι η ιταλική Επαρχία Τέραμο, ενώ οι υπόλοιποι 7 εταίροι προέρχονται από την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία και την Αλβανία.

 

Η πρόταση στο Πρόγραμμα είχε υποβληθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας με Νομάρχη τον Στέφανο Πουλημένο και αντινομάρχες τους κ. Χρ. Σκούρτη και Κ. Λέσση, δεδομένης της επιχειρησιακής συμβατότητας του συγκεκριμένου μεταφορικού μέσου με τη γεωπολιτική θέση και το ανάγλυφο της περιφέρειας μας.

Δυστυχώς η πολιτεία, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, έχει ολιγωρήσει στην κάλυψη του ελλιπούς θεσμικού πλαισίου, το οποίο ορίζει τη λειτουργία των υδροπλάνων.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με υπομνήματα και ασκώντας πολιτικές πιέσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία επανέφερε την αναγκαιότητα για να καλυφθεί το θεσμικό κενό και ευελπιστεί αυτό να υλοποιηθεί άμεσα.

 

Στις εργασίες της συνάντησης, θα συμμετέχουν τα μέλη της Συντονιστικής και Τεχνικής Επιτροπής του προγράμματος κα. Πολυξένη Γεωργίου από το Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων & Έργων της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και η κα. Αγγελική Ρουβά, Επιστημονική Συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κέρκυρας και Συντονίστρια της Ομάδας Διοίκησης του συγκεκριμένου έργου.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας ευχαριστούμε για τη δημοσίευση