Μήνυμα Περιφερειάρχη για τη νέα σχολική χρονιά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Μήνυμα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, για τη νέα σχολική χρονιά

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας για να προσθέσουμε εμείς πως «κάθε αρχή και δύσκολη!

 

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει εκπαιδευτικούς και μαθητές σε μια περίοδο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, με στόχο τη μείωση των δαπανών, όταν επί χρόνια η εκπαιδευτική κοινότητα είχε, ακριβώς, τον αντίθετο στόχο: Την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και τη δωρεάν Παιδεία.

Με αυτά τα δεδομένα, απομένει στις μαθήτριες και μαθητές να συλλάβουν ότι η Γνώση είναι για να κατανοήσουν, καλύτερα, τον κόσμο γύρω τους, ν’ αναπτύξουν τη συλλογικότητα, να κοινωνικοποιηθούν και να προσανατολιστούν επαγγελματικά με βάση αυτό που οι ίδιοι ονειρεύονται να πραγματοποιήσουν.

Η Γνώση είναι Δύναμη

   Τα εμπόδια, οι δυσκολίες, η πειθαρχία που απαιτεί το σύστημα μάθησης, ο λιγοστός χρόνος που τους απομένει για εξωσχολικές δραστηριότητες, ήταν και είναι ζητήματα προς διευθέτηση, αρκεί να μάθουν ότι η Γνώση είναι Δύναμη, να τη διεκδικήσουν με  αποτελεσματικούς όρους και να προχωρήσουν με την αξία αυτή, που θεωρείται και είναι σπουδαία για την εξέλιξή τους.

Μαθήτριες και μαθητές, καθηγητές και δάσκαλοι, αλλά και οι γονείς ξεκινούν σήμερα τον αγώνα τους.

 

Εύχομαι σε όλους να είναι αυτή η νέα σχολική χρονιά αποδοτική και πρόσφορη για ένα ακόμη άνοιγμα παραθύρου στον κόσμο.

 

Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω σε εκείνους – μαθήτριες και μαθητές – των μικρών νησιών του Ιονίου, για τους οποίους ο δρόμος της Γνώσης μοιάζει να είναι δυσκολότερος, εξαιτίας του ότι οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που τους παρέχονται είναι περισσότερο περιορισμένες.

 

Να μη λειτουργεί η άνοδος του βιωτικού επιπέδου σε βάρος του μορφωτικού

 

Η νησιωτική Περιφέρειά μας καλείται και στον τομέα της Εκπαίδευσης, να καλύψει πολλά κενά και να αλλάξει τους αριθμούς που ανεβάζουν τον οικονομική δείκτη σε βάρος του μορφωτικού.

 

Θα ήθελα να τονίσω ότι για μένα προσωπικά και αυτό το έχω καταδείξει σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου θητείας, η Παιδεία είναι Εθνική επένδυση και το έχω τονίσει και ως βουλευτής, πολλές φορές.

 

Επιπλέον, μέσω του «Καλλικράτη» οι αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας στον τομέα της Παιδείας είναι ελάχιστες και περιορίζονται στην ένταξη σχολικών υποδομών και δράσεων, κάτι το οποίο προωθούμε με κάθε ευκαιρία.

 

Η νέα σχολική χρονιά ας είναι η απαρχή για καλύτερη απόδοση, αποτελεσματική μάθηση και παροχή ευκαιριών για Γνώση σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους Ιόνιους μαθητές μας!