Υπεράκτια αιολικά πάρκα

 

Απελευθερώνονται 10 δισ. για θαλάσσια αιολικά πάρκα – Το υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζει τροπολογία για την προώθηση «παγωμένων» επενδύσεων – Μεταξύ των επιλεγμένων περιοχών και η Λευκάδα

Tης Xρύσας Λιάγγου

Tην απεμπλοκή επενδύσεων συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (YΠEKA).

Tο υπουργείο φέρεται να έχει ήδη έτοιμη τροπολογία η οποία θα αντικαταστήσει το άρθρο για τα υπεράκτια στον νόμο 3851/2010. Πρόκειται για πλήρη αλλαγή της στρατηγικής που επέβαλε με το νόμο 3851/2010 η πρώην υπουργός Ενέργειας Tίνα Mπιρμπίλη, παρά τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν τότε από τους επενδυτές του κλάδου.

 

O νυν υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε με την ανάληψη των καθηκόντων του την προώθηση της δυνατότητας αξιολόγησης και προώθησης των επενδυτικών σχεδίων που είχαν ήδη κατατεθεί στη Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας πριν από την ψήφιση του νέου νόμου για τις ΑΠΕ. Σε συνέχεια της δέσμευσης αυτής και σε συνεργασία με τη PAE και φορείς της αγοράς, προχώρησε στην κατάρτιση τροπολογίας, η οποία ουσιαστικά καταργεί τη στρατηγική της δημιουργίας υπεράκτιων αιολικών με τη διαδικασία των δημοπρασιών που επέλεξε η προκάτοχός του και είχε ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» προχωρημένων επενδυτικών σχεδίων.

O νόμος 3851 προέβλεπε την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1.200 MW σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας με συγκεκριμένα βάθη και συγκεκριμένη χωροθέτηση, την περίοδο 2012 – 2017. Tο μοναδικό βήμα που έγινε μέχρι σήμερα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η επιλογή των θαλάσσιων περιοχών που θα φιλοξενήσουν υπεράκτια πάρκα.

Oι περιοχές αυτές είναι οι: Aλεξανδρούπολη, Aγιος Eυστράτιος, Θάσος, Kάρπαθος, Kέρκυρα, Kρυονέρι, Kύμη, Λευκάδα, Λήμνο, Πεταλιοί, Σαμοθράκη και Φανάρι Pοδόπης.

Mε την τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι προϋπάρχουσες αιτήσεις για υπεράκτια αιολικά θα επιστρέψουν στη PAE για αξιολόγηση και θα προχωρήσουν ανεξάρτητα από τις δημοπρασίες. Παράλληλα, θα δίνει τη δυνατότητα για υποβολή και νέων αιτήσεων για υπεράκτια αιολικά απευθείας στη PAE, κάτι που δεν επιτρέπει ο νέος νόμος, αφού οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να αναμένουν τις δημοπρασίες για να δηλώσουν συμμετοχή.

H νέα ρύθμιση που προωθεί το YΠEKA δικαιώνει τους επενδυτές που είχαν εκφράσει έντονες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου. Aυτό γίνεται, ωστόσο, ενώ έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και σε μια συγκυρία χρηματοοικονομικής στενότητας.

Τα επενδυτικά σχέδια για υπεράκτια πάρκα που πρόκειται να ξεμπλοκάρουν με την ψήφιση της τροπολογίας ξεπερνούν σε ισχύ τα 3 GW. Μεταξύ άλλων, αιτήσεις έχουν κατατεθεί από τον όμιλο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για δύο πάρκα, στο Θρακικό Πέλαγος και στον Ευβοϊκό Κόλπο, από την Jasper Αιολική επίσης για δύο, ισχύος 220 MW και 275 MW, βόρεια της Κέρκυρας και κοντά στους Οθωνούς, από τον όμιλο Κοπελούζου για 216 MW, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από τη City Electric Α.Ε. (RF Energy) για 500 MW στη Λέσβο, από τη Venergia Ενεργειακή Α.Ε., για 96 MW, στη θαλάσσια περιοχή των Διαποντίων Νήσων, καθώς και από την εταιρεία «Νησιώτικος Ανεμος Α.Ε.», για 350 MW, στο ΒΔ τμήμα της Κω.

Περισσότερη ενέργεια στην Ευρώπη

Αύξηση κατά 4,5% σημείωσε η εγκατεστημένη ισχύς των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στο πρώτο εξάμηνο του 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (European Wind Energy Association – EWEA).

Στο εν λόγω διάστημα συνδέθηκαν με τα δίκτυα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Νορβηγίας 101 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 348 μεγαβάτ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της EWEA, στα τέλη Ιουνίου εννέα ευρωπαϊκές χώρες είχαν εγκαταστήσει 49 υπεράκτια αιολικά πάρκα, 1.247 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 3.294 μεγαβάτ. Την ίδια ώρα, βρίσκονται υπό κατασκευήν στα ευρωπαϊκά ύδατα ακόμη 11 αιολικά πάρκα, προϋπολογισμού περίπου 8,5 δισ. ευρώ και ισχύος 2.844 μεγαβάτ.

(Πηγή: www.kolivas.de via Καθημερινή)