Η ληστεία στο ΑΤΜ στο Νυδρί Λευκάδας: το κόλπο της συµµορίας των «7»

Για τη ληστεία σε ΑΤΜ στο Νυδρί Λευκάδας – Το κόλπο της συµµορίας των «7» – Αστυνοµικοί αντιµέτωποι µε συναδέλφους τους, σε ρόλους διώκτη και κακοποιού

Ρεπορτάζ Β. Γ. Λαμπρόπουλος

Αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν λάβει γνώση ότι θα γινόταν ληστεία σε χρηµαταποστολή στη Λευκάδα. Την περίµεναν και βρίσκονταν σε γενική επιφυλακή για την αποτροπή της, αλλά τελικά η… προγραµµατισµένη εγκληµατική πράξη ουδέποτε διαπράχθηκε. Αντ’ αυτής εκδηλωνόταν την ίδια στιγµή µία άλλη.

Η πραγµατική ληστεία γινόταν σε γειτονική περιοχή µε στόχο άλλη χρηµαταποστολή και µε τη συµµετοχή άλλων στελεχών της Αστυνοµίας. Από την έρευνα µάλιστα προέκυψε ότι σε αυτή την εγκληµατική ενέργεια συµµετείχαν άτοµα από την Αλβανία, την Ιταλία και την… Ελβετία, όπως και εµπλεκόµενοι σε υποθέσεις µε απάτες, για τους οποίους αξίζει να σηµειωθεί πως υπήρχαν καταγγελίες εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια ότι είχαν την «κάλυψη» ανώτατων αξιωµατικών της ΕΛ.ΑΣ.

Μια εντυπωσιακή αστυνοµική ιστορία, µε πλοκή, ανατροπές, σασπένς και… τραγελαφικές διαστάσεις, χωρίς ωστόσο να αποτελεί σενάριο κινηµατογραφικής ταινίας, κρύβεται πίσω από τη ληστεία σε ΑΤΜ που σηµειώθηκε πριν από µερικές εβδοµάδες στο Νυδρί της Λευκάδας. Πίσω από αυτή τη φαινοµενικά… συνήθη ληστεία διαπιστώνεται καθηµερινά ότι κρύβεται ένα εντυπωσιακό παρασκήνιο και οι εκπλήξεις από την αστυνοµική έρευνα είναι διαδοχικές.

Ποινικοί, αστυνοµικοί, ιδιοκτήτες µαντρών µε οικοδοµικά υλικά, υδραυλικοί και… ξενοδόχοι δίνουν το «παρών» στον κύκλο των υπόπτων σε µια υπόθεση µε άγνωστες προεκτάσεις.

Από αλλού ήρθε το χτύπημα

Πώς όµως έχει το «µυστήριο της Λευκάδας»; Η ληστεία σηµειώθηκε το πρωί της Παρασκευής 5 Αυγούστου 2011 στην -ενσωµατωµένη στη βιτρίνα µιας κάβας- ΑΤΜ της Αγροτικής Τράπεζας στον κεντρικό δρόµο στο Νυδρί µε λεία 66.000 ευρώ.

∆ύο άγνωστοι που φορούσαν κράνη πλησίασαν µε τη µοτοσικλέτα τους υπάλληλο εταιρείας security. Όπως ανέφερε µιλώντας στο «Βήµα» υπάλληλος της κάβας, «ελάχιστοι κατάλαβαν ότι γινόταν ληστεία. Αυτοί που φορούσαν κράνη πλησίασαν τον ιδιωτικό αστυνοµικό, του έριξαν µια κλωτσιά, πήραν τα λεφτά και έφυγαν. Τίποτε άλλο…».

Η πρώτη έκπληξη ήρθε µετά τη διαπίστωση ότι ανώτεροι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ., που βρίσκονται στην περιοχή, ήταν από ηµέρες γνώστες της πληροφορίας ότι «το πρωί της 5ης Αυγούστου ετοιµάζεται επίθεση σε χρηµαταποστολή µε λεία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ»! Ο άγνωστος πληροφοριοδότης µάλιστα φέρεται να είχε αναφέρει ότι εµπλεκόµενος στη ληστεία θα ήταν και ένας 45χρονος επιχειρηµατίας, ο οποίος ασχολείται µε οικοδοµικά υλικά στο νησί. Έτσι, η προσοχή των αξιωµατικών εστιάστηκε εκείνη την ηµέρα σε χρηµαταποστολή των ΕΛΤΑ. Μεταφερόταν µεγάλο χρηµατικό ποσό από την πόλη της Λευκάδας προς τη Βασιλική και αποφασίστηκε µάλιστα να διατεθεί ισχυρή αστυνοµική συνοδεία. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ο 45χρονος επιχειρηµατίας είχε συναντήσεις µε δύο υπόπτους την προηγούµενη ηµέρα. Την «ηµέρα µηδέν» αστυνοµικοί που συνόδευαν τη χρηµαταποστολή των ΕΛΤΑ είδαν κάποιες κινήσεις υπόπτων στον περιφερειακό δρόµο Λευκάδας – Βασιλικής στο ύψος του Νυδρίου. Τελικά δεν εκδηλώθηκε καµία επίθεση και η χρηµαταποστολή έφθασε µε ασφάλεια στον προορισµό της.

Στη Βασιλική όµως οι αστυνοµικοί πληροφορήθηκαν έκπληκτοι τι τελικά έγινε. Αυτό τους οδήγησε στο ιδιότυπο συµπέρασµα ότι «πιθανόν οι ληστές είχαν στόχο πράγµατι τη χρηµαταποστολή των ΕΛΤΑ αλλά είτε γιατί µπερδεύτηκαν είτε επειδή είδαν ότι αυτή είχε ισχυρή συνοδεία βρήκαν… εύκαιρη τη χρηµαταποστολή της Αγροτικής, που εµφανίστηκε ξαφνικά και ασυνόδευτη στην περιοχή»!

Ο μυστηριώδης 45χρονος

Οι εκπλήξεις ωστόσο δεν σταµάτησαν εκεί. Ύστερα από νέα πληροφορία, οι αστυνοµικοί άρχισαν να αναζητούν σε ξενοδοχεία το κατάλυµα των τεσσάρων συνολικά δραστών της πραγµατικής ληστείας. Από έναν ξενοδόχο και µια ρεσεψιονίστ πληροφορήθηκαν όµως ότι λίγες ηµέρες νωρίτερα είχε εµφανιστεί στο ξενοδοχείο τους ένας άλλος ανώτερος αξιωµατικός της Λευκάδας µαζί µε τον 45χρονο επιχειρηµατία προκειµένου να κλείσουν δωµάτια για τη διαµονή τεσσάρων ατόµων.

Μάλιστα, σύµφωνα µε έναν από τους µάρτυρες, ο αξιωµατικός παρουσίασε τους… πελάτες σαν «αστυνοµικούς της Ασφαλείας, οι οποίοι έρχονται στο νησί για µυστική αποστολή». Κατά τους ίδιους µάρτυρες, ο αξιωµατικός λίγες ώρες µετά τη ληστεία είχε εµφανιστεί πάλι στη ρεσεψιόν ζητώντας να σβήσουν τις καταγραφές από τις κάµερες του εσωτερικού κυκλώµατος του ξενοδοχείου. Οι αξιωµατικοί που ερευνούσαν την υπόθεση ζήτησαν φυσικά τα επίµαχα βίντεο, τα οποία ο ξενοδόχος δεν είχε σβήσει. Σε ένα από τα πλάνα είδαν τελικά ότι ένας από τους εικονιζόµενους πελάτες ήταν ο µυστηριώδης συνοµιλητής του 45χρονου ιδιοκτήτη. Η επόµενη φιγούρα ήταν ο άνθρωπος που είχαν δει οι αστυνοµικοί να κινείται περίεργα στο Νυδρί. Έναν τρίτο αναγνώρισαν µε βάση τον σωµατότυπο και το βάδισµά του οι δύο υπάλληλοι της χρηµαταποστολής που δέχθηκαν την επίθεση. Στις αστυνοµικές υπηρεσίες της περιοχής επικράτησε πανδαιµόνιο. Αξιωµατικοί προσπαθούσαν να διαλευκάνουν την πραγµατική ληστεία, στην οποία εµφανίζονται να είχαν συµµετοχή συνάδελφοί τους! Έπειτα από όλα αυτά δεν µπορούσε παρά να καταφθάσει στη Λευκάδα κλιµάκιο αξιωµατικών της ΕΛ.ΑΣ. από την Αθήνα.

Αµέσως κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ο ανώτερος αξιωµατικός για τον οποίο υπήρχαν οι υπόνοιες ότι ήταν ο οργανωτής της ληστείας. Αρνήθηκε αµέσως οποιαδήποτε εµπλοκή και υποστήριξε µέσω του δικηγόρου του κ. Αλέξη Κούγια ότι στο ξενοδοχείο είχε πάει για να αποπληρώσει παλαιά οφειλή του. Ισχυρίστηκε ότι οι καταθέσεις των υπευθύνων του ξενοδοχείου ήταν ψευδείς, αφήνοντας µάλιστα υπόνοιες ότι ίσως αυτοί είχαν σχέση µε τη ληστεία στην ΑΤΜ της Αγροτικής Τράπεζας!

∆ιατύπωσε επιπλέον τον ισχυρισµό ότι «οι 66.000 ευρώ είναι µικρό ποσό για να µοιραστεί σε έξι άτοµα, δηλαδή στους τέσσερις ληστές, εκείνον και τον επιχειρηµατία µε τη µάντρα οικοδοµών».

Ο έβδομος της συμμορίας

Το θρίλερ της Λευκάδας όµως δεν τελείωσε εδώ! Οι αστυνοµικοί του τοπικού Τµήµατος, οι οποίοι συνέχισαν -παράλληλα µε το αθηναϊκό κλιµάκιο- να ερευνούν… ορθόδοξα την υπόθεση, εστίασαν το ενδιαφέρον τους στον προσδιορισµό της ταυτότητας των τεσσάρων «πελατών» του ξενοδοχείου, για να βρεθεί πώς συνδέονται µε τον συνάδελφό τους και τον επιχειρηµατία.

Ανακάλυψαν τελικά ότι στη ληστεία πιθανόν να συµµετείχε και έβδοµο άτοµο. Πρόκειται για έναν 53χρονο ιδιώτη που κατάγεται από τη Λευκάδα και διαµένει στην Αθήνα. Ο νέος ύποπτος, ο οποίος διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις µε τον επιχειρηµατία, είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για απάτες, πλαστογραφίες και άλλα αδικήµατα. Προ µερικών ετών είχε κατηγορηθεί -και αθωώθηκε- ότι συµµετείχε σε ληστεία κοσµηµατοπωλείου σε ξενοδοχείο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο ίδιος υπήρξε το 1993 πρωταγωνιστής σειράς δηµοσιευµάτων, σύµφωνα µε τα οποία διέθετε την «κάλυψη» ανώτατου τότε αξιωµατικού της ΕΛ.ΑΣ.

Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται η άσκηση ποινικών διώξεων.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

∆ουλειές µε Ελβετό, Ιταλό και Αλβανούς

Ο έβδοµος της συµµορίας, ο 53χρονος από την Αθήνα, διαπιστώθηκε τελικά ότι είχε µεταφέρει τους τέσσερις υπόπτους για τη ληστεία στη Λευκάδα. Όπως υποστήριξε στους αστυνοµικούς που τον εξέτασαν, «επρόκειτο για δύο Αλβανούς, έναν Ιταλό και έναν Ελβετό, τους οποίους γνώριζε από την Αθήνα (σ.σ.: εµφάνισε τον έναν εξ αυτών ως υδραυλικό που εργαζόταν στο σπίτι του στην Αθήνα)». Είπε ότι τους πήγε την προηγουµένη της ληστείας «στο νησί προκειµένου να αγοράσουν ένα οικόπεδο που πωλούσε ο επιχειρηµατίας µε τα οικοδοµικά υλικά».

Παρουσίασε µάλιστα ένα στοιχείο που προβληµάτισε τους αστυνοµικούς. Οι δύο αλβανοί ύποπτοι, σύµφωνα µε σφραγίδες που έχουν στα διαβατήριά τους, φαίνεται το βράδυ της 4ης Αυγούστου -την προηγουµένη της ληστείας δηλαδή- να έχουν µεταβεί στη χώρα τους. Όπως ανέφερε, «από τότε δεν έχουν δώσει σηµεία ζωής», ενώ για τους άλλους δύο υπόπτους, τον Ιταλό και τον Ελβετό, υποστήριξε ότι είχαν αναχωρήσει για την Κρήτη και επίσης είχαν χαθεί…

Οι ερευνητές της υπόθεσης έχουν καταλήξει στο συµπέρασµα ότι «υπήρχε ένα οργανωµένο σχέδιο ληστείας της χρηµαταποστολής των ΕΛΤΑ. Οι οργανωτές έστειλαν τους δύο βασικούς υπόπτους στην Αλβανία για να δηµιουργήσουν άλλοθι. Επέστρεψαν αµέσως στην Ελλάδα. Οι άλλοι δύο ύποπτοι που υποτίθεται ότι έφυγαν για Κρήτη είναι και αυτοί πιθανόν αλβανικής καταγωγής και επιτέθηκαν στους δύο υπαλλήλους της χρηµαταποστολής».

Πηγή: (Λευκαδίτικά Νέα  via ΤΟ ΒΗΜΑ (www.tovima.gr) – ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2011, 05:45)