Καταστροφή στο Βλυχό από την κακοκαιρία (updated 3)

Aνεμοστρόβιλος έκανε πριν λίγη ώρα μεγάλη καταστροφή στο Βλυχό. Σκάφη βγήκαν στο δρόμο, το καρνάγιο έγινε ένα με το νεκροταφείο και υπάρχει ήδη ένας νεκρός από ανατροπή σκάφους τύπου Catamaran ενώ ένας δεύτερος μεταφέρεται στο νοσοκομείο.

(Πηγή: www.lefkadapress.gr)

Πρόσθετη ενημέρωση: Από έγκυρη πηγή του Δήμου Λευκάδας διασταυρώσαμε το θλιβερό συμβάν της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής, ενώ υπήρχαν και άλλοι πέντε αγνοούμενοι (βούλιαξαν αρκετά σκάφη), από τους οποίους έχει βρεθεί μόνο ο ένας.

Πρόσθετη ενημέρωση ΙΙ: (Άρθρο από το STAR):

Ένα νεκρό άφησε πίσω του το μπουρίνι, διάρκειας μόλις δέκα λεπτών, που χτύπησε τον Βλυχό Λευκάδος. Την ώρα του ανεμοστρόβιλου ψαράδες και περίοικοι, αντιλήφθηκαν μια γυναίκα μέσα σε μια βάρκα να έχει σηκώσει τα χέρια της και να καλεί σε βοήθεια. Στο σημείο έσπευσαν αλιευτικά και λιμενικό που την είδαν να προσπαθεί να τραβήξει το πτώμα του 60χρονου άνδρα της, το οποίο βρισκόταν στη θάλασσα.

Λίγη ώρα αργότερα η σορός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια του θανάτου. Και αυτό γιατί η σύζυγός του θύματος έχει υποστεί σοκ και δεν μπορεί να εξηγήσει αν ο άνδρας της χάθηκε από την θεομηνία, από παθολογικά αίτια ή αν πρόκειται για ατύχημα.

Περιπέτεια στον ίδιο όρμο έζησαν και δύο τουρίστες, οι οποίοι επέβαιναν σε καταμαράν και το σκάφος τους αναποδογύρισε στη διάρκεια του ανεμοστρόβιλου. Χρειάστηκε η επέμβαση των ανδρών του λιμενικού και κατοίκων, προκειμένου να απεγκλωβιστούν.

Σημ: Το ίδιο άρθρο σε www.madata.gr και ΝΕΑ

Πρόσθεση ενημέρωση ΙΙΙ: (από www.kolivas.de)

Δέκα κοντά λεπτά της ώρας ήταν αρκετά για να ‘ρθουν τα πάνω κάτω. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το τελευταίο 24ωρο το νησί της Λευκάδας είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανεμοστρόβιλου (σίφωνας) -με ταχύτητες ανέμου να ξεπερνούν τα 70 μίλια- που εκδηλώθηκε σήμερα το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή στο χωριό Βλυχό Λευκάδας. Δέντρα ξεριζώθηκαν, σκάφη αναποδογύρισαν, κατάρτια έσπασαν σαν σπιρτόξυλα. Αποτέλεσμα της συμφοράς ο θάνατος ενός ατόμου και ο τραυματισμός ενός άλλου ενώ το ακριβές μέγεθος των υλικών καταστροφών θα φανεί με το πρώτο φως της ημέρας.

Ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο λοιπόν που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις οθόνες των τηλεοράσεων μας και που αφορούσε συνήθως σε μακρινές χώρες. Για το οποίο όμως οι μετεωρολόγοι χτυπούν επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου στον τόπο μας, λέγοντας ότι ένα από τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής θα είναι και συνθήκες ατμοσφαιρικής αστάθειας στον ουρανό της χώρα μας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περισσότεροι και ισχυρότεροι ανεμοστρόβιλοι.

Τα φαινόμενα αυτά προκαλούνται όταν στην ατμόσφαιρα υπάρχει έντονη αστάθεια, δηλαδή όταν πάνω από κάποια περιοχή παρατηρηθεί μεταβολή στις αέριες μάζες, όταν περάσει κάποιο βαρομετρικό χαμηλό σύστημα ή όταν σημειωθεί πτώση της θερμοκρασιακής πίεσης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Έτσι, όπως αναφέρει το site meteoclub.gr ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη τον Οκτώβριο του 1934, «όταν μεγάλος ανεμοστρόβιλος που δημιουργήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Ιθάκης, εισχώρησε στην Αιτωλοακαρνανία, στην περιοχή του Αστακού, και προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 40».

Να θυμίσουμε ακόμη τον ανεμοστρόβιλο που δημιουργήθηκε πριν δυο χρόνια (καλοκαίρι 2009) στη θαλάσσια περιοχή στο Πόρτο Κατσίκι, που είχε βιντεοσκοπηθεί μάλιστα από Ολλανδούς τουρίστες κάνοντας έτσι τον γύρο του κόσμου.