Παγκόσμια ημέρα Ειρήνης

21 Σεπτεμβρίου

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου. Είναι μία από τις μέρες εκείνες που μας θυμίζουν τα δεινά του πολέμου και τη σημασία της ειρήνης στην ευημερία των κρατών, την αλληλεγγύη των λαών, την πρόοδο του κόσμου.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα κρούει ο «Κώδωνας της Ειρήνης» στο Αρχηγείο του ΟΗΕ, ένας κώδωνας φτιαγμένος από νομίσματα που συνεισφέρουν παιδιά από όλο τονκόσμο. Είναι «υπενθύμιση του ανθρωπίνου κόστους του πολέμου».

Συμβολικές μέρες σαν κι αυτές του ανθρωπίνου κόστους ίσως περνούν απαρατήρητες. Είναι ανάγκη όμως τα σύμβολα αυτά να μας υπενθυμίζουν τα υπέρτατα ιδανικά του ανθρωπισμού, ταυτιζόμενα πλήρως με το ιδανικό της ειρήνης. Της ειρήνης σε ατομικό επίπεδο (ψυχική υγεία), σε κοινωνικό επίπεδο (συνεργασία, ομαδικότητα), σε πολιτικό επίπεδο (καταδικασμός του πολέμου, επίλυση διαφορών με διάλογο). Ίσως πρέπει επιτέλους να μάθουμε να επιλύουμε τις διαφορές μας ως άνθρωποι σε όλα τα επίπεδα και όχι με το μίσος που έχει σπείρει μέσα μας ο πόλεμος.

Εκατοντάδεςχιλιάδες παιδιά συμμετέχουν σε ένοπλες συρράξεις ως στρατιώτες, εξαναγκάζονται στην προσφυγιά ή τον εκτοπισμό από τις εστίες τους, υποφέρουν κακοποιήσεις, βιασμούς και εκμετάλλευση, μένουν ορφανά ή ανάπηρα από νάρκες και εκρηκτικά.

Η ειρήνη μέσαμας, μας κάνει ανθρώπους. Μας μαθαίνει να λέμε «καλημέρα» και»γεια σου τι κάνεις». Μας βοηθά να μην κάνουμε εχθρούς αλλά φίλους.
Μας βγάζει από την απομόνωση και διώχνει το φόβο για το συνάνθρωπο. Η ειρήνημας μαθαίνει να αγαπάμε.
Αργά αλλά σταθερά η ειρήνη μέσα μας θα κατακλύσει ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν θαείμαστε πια έρμαια στις ορέξεις και τις προσταγές των πολεμοκάπηλων ηγετών τουπλανήτη που χωρίζουν τους ανθρώπους σε ομάδες για να τους ελέγχουν.

Αν και στην πραγματικότητα μια ημέρα ειρήνης δεν θα μπορούσε να επουλώσει τα βαθειά τραύματα του πολέμου και των συρράξεων στα κορμιά και την ψυχή εκατομμυρίων παιδιών στον κόσμο.

 Και εμείς ως φορέας του Πολιτισμού με την ευκαιρία που μας προσφέρει η ημέρα αυτή ,να ευχηθούμε την επιτάχυνση κάθε δράσης προς την κατεύθυνση ενός πιο ειρηνικού κόσμου.

Πηγή: ΠΣΕΓ