O Aγιος Βησσαρίωνας, η ευλογιά και τα τσακάλια.

Γύρω στα 1870 στο Βαθύ Μεγανησίου -«Λοιμήν Βαθέως» τότε- η φοβερή αρρώστια, η ευλογιά, είχε χτυπήσει γόνο γνωστής οικογένειας.
Ο φόβος για την εξάπλωση της νόσου ήταν τόσος, όσος και ο κίνδυνος.
Ο ασθενής είχε απομονωθεί μαζί με την οικογένειά του σε καλύβα έξω από το χωριό.
Εκείνο το καιρό καλόγεροι από την Λάρισα έφεραν στην Λευκάδα τα λείψανα του Αγίου Βησσαρίωνα για προσκύνημα, και πέρασαν και στο Μεγανήσι.

Οι καλόγεροι με τα άγια λείψανα επισκέφτηκαν την καλύβα του άρρωστου και έκαναν τις απαραίτητες δεήσεις.

Τότε ως εκ θαύματος  όχι μόνο δεν μεταδόθηκε η αρρώστια αλλά εξαφανίστηκε εντελώς.

Αυτό θεωρήθηκε το πρώτο θαύμα του Αγίου Βησσαρίωνα στο Μεγανήσι.

Οι κάτοικοι ύστερα από αυτό σκέφτηκαν να ζητήσουν την βοήθειά Του και στα άλλα προβλήματα που μάστιζαν τότε το νησί. Τα τσακάλια που ζούσαν εκείνη την εποχή στο Μεγανήσι, δημιουργούσαν  μεγάλα και σημαντικά προβλήματα.

Μετά από δέηση στον Αγιο Βησσαρίωνα τα ζώα άρχισαν να κατηφορίζουν προς τη θάλασσα και να πέφτουν ένα ένα στο νερό με αποτέλεσμα να πνιγούν.

Ενα άλλο μεγάλο πρόβλημα ήταν και η έλλειψη νερού.

Για πολύ καιρό το πηγάδι στο Καραμαντάνη δεν κατέβαζε σταγόνα νερό.

Ο Αγιος έκανε και εκεί το θαύμα του και το πηγάδι κατέβασε άφθονο δροσερό νεράκι.

Αυτόπτης μάρτυρας των θαυμάτων του Αγίου ήταν ο Φώτης ο Καββαδάς (Μπακόλας)

Σε ηλικία μόλις 17 χρονών ήδη παντρεμένος ο Φώτης, εκστασιασμένος από την δύναμη και μεγαλοσύνη του θαυματουργού Αγίου, χάρισε το οικόπεδό του στο Βαθύ για να χτιστεί η εκκλησία του Αγίου Βησσαρίωνα. Έτσι,γύρω στα 1890, άρχισε η ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Βησσαρίωνα, που έγινε και Πολιούχος του νησιού.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του με τον γάμο του αποκτούσε νόμιμα το δικαίωμα μεταβίβασης της περιουσίας του.

Η ιστορία έχει καταγραφεί από τον ίδιο σε προσωπικό του «ημερολόγιο», που πέρασε στον γιό του Πάνο και στον εγγονό του Αντώνη, δάσκαλο στο επάγγελμα, που αργότερα με την σειρά του έκανε δωρεά και ο ίδιος το οικόπεδο που σήμερα είναι χτισμένο το Δημοτικό Σχολείο Βαθέος.

 

Σημ: Στο ΜΤ η ιστορία μεταφέρθηκε από την κόρη του Αντώνη , Αρσενία Καββαδά υπεύθυνη στο τμήμα κληροδοτημάτων στο Υπουργείο Παιδείας, εις μνήμη του παππού της, την παραμονή του Αγίου Βησσαρίωνα. Η καθυστέρηση δημοσιοποίησης της, οφείλεται σε τεχνικό λάθος στην σελίδα διαχείρισης του συντάκτη του άρθρου.

Ζητάμε συγνώμη για την καθυστέρηση, και ευχαριστούμε θερμά την κυρία Αρσενία και την κόρη της Ρεβέκκα Ρουμελιώτη, δασκάλα και η ίδια στο επάγγελμα, στο σχολείο Μεγανησίου.